Hlavní obsah

Lidovci a sociální demokraté se sbližují

Právo, Lukáš Bek, Oldřich Danda
PRAHA

Před klíčovou schůzkou, která by měla ve středu večer ukázat budoucnost koalice, lidovečtí politici ubrali z rétoriky vůči premiéru Stanislavu Grossovi. Podobně vyjednavači ČSSD už netrvají tak ostře na požadavku odvolat tři ministry KDU-ČSL z vlády. Rýsuje se tak kompromis ve lhůtě, kterou stanovil premiér a s níž počítal i prezident Václav Klaus.

Foto: Pavel Štěpán

Z nové muzejní expozice v Rýdlově vile v Dobrušce.

Článek

Politici celé úterý odráželi dotazy novinářů. Až večer šéf poslanců a člen grémia KDU-ČSL Jaromír Talíř připustil setrvání Grosse v čele vlády. Na výslovnou otázku BBC, zda by to bylo východiskem z vládní krize, odpověděl: "Rozumíte mi správně, já to nechci vyloučit."

Možnost dohody současně naznačil ve Sněmovně i předseda poslanců soc. dem. a jeden z vyjednavačů Michal Kraus: "Pokud KDU-ČSL přestane vyzývat premiéra Grosse, aby odstoupil, tak my zcela určitě nebudeme požadovat, aby lidovci odešli z vlády."

Klub ČSSD v úterý přijal usnesení, že stojí za premiérem a bude podporovat jeho vládu "i v případě odchodu KDU-ČSL z vlády". Část soc. demokratů věří, že s lidovci naleznou kompromis, ale požadují, aby lidovci udělali první krok. Gross se veřejně zatím nevyjádřil.

Na dotaz, jestli lidovcům stačí, že Šárka Grossová ukončí podnikání, Talíř odpověděl: "Ano, to samozřejmě je řešení." Nechal si ale zadní vrátka, když podotkl, že není schopen říct, jestli Grossovou ohlášený prodej nemovitosti v Praze na Proseku znamená skutečně ukončení podnikání premiérovy manželky.

Připomněl, že lidovci stále mají tři podmínky - aby předseda vlády věrohodně uspořádal své majetkové poměry, aby se jeho manželka vzdala podnikatelských aktivit a aby se koaliční strany zavázaly zveřejnit finanční závazky nad 30 miliónů.

Reklama

Související články

ČSSD opět jednomyslně podpořila Grosse

Poslanci ČSSD se v úterý jednomyslně shodli na podpoře vlády sociální demokracie v případě odchodu KDU-ČSL. Podporují také dosavadní postup Grosse jako...

Výběr článků

Načítám