Hlavní obsah

Lidovci a ČSSD navrhli zákony proti lichvě

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Už v roce 2006 mělo kolem 309 tisíc lidí problémy se splácením úvěrů a visela nad nimi hrozba exekuce. Lidí neschopných splácet své závazky přitom přibývá, přispívá k tomu i ekonomická krize. A právě to prý byl důvod pro lidovecké poslance Pavla Severu a Ladislava Šustra pro sepsání změn zákonů, které by měly více chránit před tímto problémem.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Šéf lidoveckých poslanců Pavel Severa

Článek

V pátek takové novely předložili lidovci a svou verzi i soc. dem. Lidovci navrhli novely trestního zákona, zákona o sjednávání spotřebitelských úvěrů a občanského zákoníku. „Ať tady bude ta či ona vláda, je třeba pomoci lidem, kteří se dostanou do tohoto problému,“ zdůvodnil to Severa.

Úrok jen do 19,25 procenta

Podle něj mnohé firmy zneužívají situace a vydělávají peníze na klientech neschopných splácet. „Vtip je v tom, že nechceme, aby sankce byly tím nejdůležitějším, ale aby se klienti do této situace vůbec nedostali,“ uvedl poslanec v narážce na statisíce vyhlášených exekucí.

Poslanecký návrh spočívá v tom, že na spotřebitelské úvěry, které si lidé berou

od bank, ale hlavně od soukromých nebankovních firem, by se měla vztahovat nejvyšší povolená hranice úrokové sazby.

Kdo by ji překročil, vystavoval by se obvinění z lichvy podle trestního zákoníku. Řečeno slovy čísel, roční cena úvěru by teď nesměla překročit 19,25 procenta. Vypočítávat se má jako sedminásobek lombardní sazby pravidelně stanovované centrální bankou. Nyní úrok bývá i několikanásobný.

Severa popřel, že by jejich poslanecká iniciativa jakkoli souvisela s blížícími se volbami. „To je spekulativní otázka, můžete si to myslet, že to s tím souvisí,“ uvedl v reakci na poznámku Práva, že není jisté, zda se před volbami novely podaří schválit. „Pokud bude politická vůle, není problém to stihnout,“ dodal Severa.

Komunisté a ODS se úpravě nebrání

A jak se na to dívá odstupující ministr financí a Severův stranický kolega Miroslav Kalousek? „Návrh jsem ještě neviděl, takže se k němu mohu těžko vyjadřovat,“ řekl Právu. Nechtěl ani říci, zda obecně je nutné v této oblasti měnit zákony.

To sociální demokraté ústy svého místopředsedy a šéfa sněmovního rozpočtového výboru Bohuslava Sobotky tvrdí, že jsou připraveni o návrhu diskutovat. Sobotka nicméně oznámil, že také jeho strana v pátek předložila do Sněmovny obdobný návrh. Jeho smyslem je zastropovat úrokové sazby při poskytování spotřebitelských úvěrů a odstranit tzv. rozhodčí doložku, čímž by spory u spotřebitelských smluv neřešili rozhodci ale soudy.

„Jsme připraveni jednat o kompromisu, pro nás je velmi důležité, aby nějaká legislativní úprava prošla,“ řekl Právu Sobotka.

S řešením problému souhlasí komunisté. „Lichva opravdu začíná být problém, který je nutné řešit,“ řekl Právu místopředseda KSČM a rozpočtového výboru Jiří Dolejš, s tím, že jde ale o „trochu opožděný zájem“. KSČM podle něj bude podporovat takové řešení, které by ale s „vaničkou nevylilo i dítě“.

Že je to otázka k diskusi připustil také místopředseda klubu ODS Jan Bürgemeister. Lidovecký návrh podle něj nicméně ukazuje, že trojkoalice již nefunguje. „Jinak by museli jít standardní cestou,“ řekl Právu v narážce na dosavadní mechanismy, podle kterých se měly všechny poslanecké iniciativy dopředu probírat v koalici.

Reklama

Výběr článků

Načítám