Hlavní obsah

Lidičtí si připomněli odtržení dětí od jejich matek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladno

Jedny z nejhrůznějších a nejemotivnějších okamžiků spojených s vyhlazením obce Lidice si v pátek ráno připomínali lidé v Kladně v budově tamního gymnázia. Právě sem byly 10. června 1942 nacisty odvezeny ženy z Lidic se svými dětmi.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Choť prezidenta Ivana Zemanová v tělocvičně kladenského gymnázia

Článek

„Prožily tady tři dny plné hrůzy až do 12. června, do odebrání dětí jejich maminkám, které je pak už nikdy neměly ve svém náručí. Většina maminek už se se svými dětmi pak už nikdy nesetkala,“ uvedl ředitel Památníku Lidice Eduard Stehlík k událostem, jež se staly přesně před 80 lety.

Mnoho pamětníků do dnešní doby už nezůstalo, z lidických žen žije jediná, z dětí také už jen hrstka.

Jedním z nich byl tehdy pouze roční Pavel Horešovský, který při vzpomínkové akci u budovy kladenského gymnázia spolu s ředitelem Stehlíkem a starostkou Lidic Veronikou Kellerovou doprovázel i manželku prezidenta Ivanu Zemanovou.

„Chci vyjádřit velký obdiv přeživším kvůli tomu, jak se vyrovnali s tím, co museli prožít, velmi je obdivuji,“ uvedla Zemanová před sochou lidické ženy.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Pietní akt u Gymnázia Kladno, kde se lidické ženy musely rozloučit se svými dětmi, u příležitosti 80. výročí vyhlazení obce Lidice. Na snímku choť prezidenta Ivana Zemanová s historikem a ředitelem lidického památníku Eduardem Stehlíkem.

Hlavní pietní akt k připomínce vyhlazení obce Lidice se bude konat v neděli 12. června v místech, kde obec tehdy stála.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám