Hlavní obsah

Lidé z okolí Vrbětic dostanou odškodné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až 90 tisíc korun odškodného dostane každý občan žijící v jedné z pěti obcí poblíž vrbětických muničních skladů, kde došlo v závěru roku 2014 k výbuchům dvou skladů napěchovaných municí. Odškodnění se týká až osmi a půl tisíce lidí. Žádat o ně mohou po dobu šesti měsíců, od začátku roku až do konce června 2022. Obyvatelům Haluzic, Lipové, Bohuslavic nad Vláří, Slavičína a Vlachovic na Zlínsku to v pondělí večer v kulturním domě ve Vlachovicích sdělil náměstek ministra vnitra Petr Vokáč.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Do kulturního domu ve Vlachovicích zavítaly v pondělní večer desítky lidí z postižených obcí

Článek

Peníze vyplatí lidem přímo ministerstvo, i když se má týkat až osmi a půl tisíc lidí, vnitro předpokládá, že žádostí přijde méně. Lidem by mohlo jednorázově vyplatit celkem až 300 milionů korun. Zákon o jednorázovém odškodnění subjektů dotčených explozemi vstoupí v účinnost v lednu.

„Je to to nejmenší, co můžeme udělat. Z hlediska tak vysokého počtu lidí jde o unikátní zákon. Odškodnění místních obyvatel by mělo být jakousi tečkou nároků vůči státu. Po lidské stránce to ale konec pro místní nebude,“ sdělil Vokáč.

Základním ukazatelem pro nárok na odškodnění a jeho výši bude trvalé bydliště žadatele v jedné z pěti dotčených obcí. A také délka trvalého bydliště vztahující se pro období od 16. října 2014 do 13. října 2020.

Lidé jsou za jednorázové odškodnění rádi. Přijít však podle některých mělo dřív. „Když vám to bouchne přímo za okny, co si myslíte, že jsme prožívali. Na odškodnění máme nárok. Ale je to pro některé pozdě. Řada lidí se jej nedožila,“ uvedla postarší žena z Vlachovic.

Výbuch ve Vrběticích
Při výbuchu prvního ze skladů v říjnu 2014 zemřeli dva lidé, druhý explodoval v prosinci téhož roku. Obě budovy si pronajímala ostravská firma Imex Group. V době explozí areál spravoval státní podnik Vojenský technický ústav. České bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do ničivého výbuchu muničního areálu byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby. Na jaře to vyvolalo diplomatickou roztržku s Ruskem, které obvinění odmítá.

Poslechnout si zástupce ministerstva vnitra přišel v pondělí i Stanislav Maček z Vlachovic. V areálu skladů se podle něj před výbuchy nejspíše nedodržovaly předpisy.

„Jestli nám někdo chce závidět odškodnění, tak nemá co. Já bych místo těch peněz byl radši, kdyby k ničemu takovému tenkrát nedošlo a ani do budoucna, doufám, nedojde. Osobně to byl zážitek takový, že při druhém výbuchu běhaly maminky pro své děti do škol a školek a odjížděly do okolí. Musí se to nějakým způsobem uzavřít, toto je jedna z cest,“ řekl Právu a ČTK Maček.

Na kontrolu žádostí bude mít vnitro 90 dní, dalších 30 dní na odeslání peněz.

Ve Vlachovicích Voráč desítkám obyvatel radil, jakým způsobem žádosti podávat. Občané dotčených obcí mohou žádosti podle něj podávat na ministerstvo poštou, datovou schránkou, případně e-mailem, avšak v tomto případě pouze s elektronickým podpisem. Nárok na odškodnění mají i děti, za které mohou žádost podat rodiče. Nevztahuje se však na příbuzné lidí, kteří v mezidobí zemřeli. „Nárok má osobní povahu. Nevztahuje se na dědice,“ dodal Vokáč.

S žádostí pomohou i obce

Podle vlachovického starosty Zdeňka Hověžáka (STAN) je obec připravena pomoci lidem, kteří by měli s vyplněním žádosti potíže. Stačí se obrátit na obecní úřad. „Určitě budeme nápomocni,“ uvedl starosta.

Obce, lidé i Zlínský kraj mohou získat jako odškodnění za výbuchy ve Vrběticích v součtu až 700 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám