Hlavní obsah

Lidé vyhodili léky za 400 miliónů

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léky za více než 1,5 miliardy korun zůstaly v roce 2011 bez reálného využití. Lidé vrátili lékárnám medikamenty za miliardu, což bylo 245 tun léků, přípravky v hodnotě 155 miliónů odevzdali do ordinací a do popelnic vyhodili léky za 400 miliónů. Za likvidaci odpadu bylo vydáno 7,5 miliónu korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vyplynulo to z průzkumu reálného využití léčiv a jeho finančního dopadu na zdravotní systém v ČR, který provedla se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) agentura STEM/MARK.

„Nepoužité léky vyšly české zdravotnictví v roce 2011 na 1,56 miliardy,“ řekl včera náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Podle lékárníků je nejčastějším důvodem vyhazování léčiv prošlá doba použitelnosti a stěhování nebo úmrtí toho, kdo je užíval. V jednom kilogramu lékového odpadu je průměrně 21 balení léků. Kraje za likvidaci jedné tuny tohoto odpadu platí od 12 do 48 tisíc korun.

„Audit lékárniček ve 2 000 domácnostech dále ukázal, že 20 % tvoří léky nepoužívané a 12 % léky s prošlým datem spotřeby,“ upřesnil výsledky ředitel SÚKL Pavel Březovský. Z průzkumu také vyplynulo, že pouze 53 % domácností odevzdává nevyužité léky v lékárně, 29 % je vyhazuje do popelnice a 15 % domácností léčiva doma hromadí a jejich likvidaci neřeší.

Nevyužívají se ani antibiotika

Ředitel Březovský dále uvedl, že lidé měli doma v půli roku 2012 zásoby nevyužitých léčiv za 443 miliónů korun, řada z nich bude pravděpodobně také zlikvidována.

Lékárničky obsahovaly zejména přípravky na teplotu, bolest, zažívací obtíže, ale i načatá balení antibiotik. „Nevyužívají se ani antibiotika. Pacienti je přestanou brát, když se jim udělá lépe a zbytek spláchnou do záchodu. To zhoršuje životní prostředí,“ uvedl Březovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám