Hlavní obsah

Lidé věří prezidentovi, s politikou jsou spokojenější

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidé (66 procent) nejvíce důvěřují prezidentovi republiky. Vládě naopak věří jen 27 procent občanů. Nejméně občanů věří Sněmovně, a to 21 procent. Vyplynulo to z prosincového průzkumu CVVM.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Důvěra vládě a prezidentovi zůstala oproti listopadovému průzkumu stabilní.

Článek

Důvěra vládě a prezidentovi zůstala oproti listopadovému průzkumu stabilní. Obecním zastupitelstvím věří 61 procent lidí, krajským 43 procent. Senátu důvěřuje 25 procent lidí.

Prezidentovi, vládě i parlamentu podle CVVM častěji důvěřují mladší a vzdělanější lidé, oslovení s dobrou životní úrovní a vyššími příjmy a samozřejmě voliči ODS.

"Vyšší kritičnost byla zaznamenána u respondentů v důchodovém věku, u lidí se špatnou životní úrovní a mezi voliči KSČM a ČSSD," uvedl průzkum.

Lidé jsou oproti listopadu spokojenější s politickou situací. Zatímco v listopadu bylo spokojených devět procent a nespokojených 62, v prosinci už jich bylo 11 a 60 procent. Občanů, kteří nejsou ani spokojení, ani nespokojení s politikou je stejně jako v minulém průzkumu - 26 procent.

Důvěra v ústavní instituce (v %)
instituceříjenlistopadprosinec
prezident666666
vláda332727
Sněmovna252121
Senát272425
krajské zastupitelstvo454543
obecní zastupitelstvo616261
zdroj: CVVM

"Spokojenost s politickou situací vyjadřují častěji respondenti, kteří svoji životní úroveň považují za dobrou, lidé z vyšších příjmových skupin a voliči ODS. Mezi nespokojené s politickou situací se častěji řadí sympatizanti ČSSD a KSČM," uvedlo CVVM. Větší míra nespokojenosti panuje rovněž mezi občany se špatnou životní úrovní, lidmi z nižších příjmových skupin, nepracujícími důchodci a oslovenými staršími 60 let.

Spokojenost s politickou situací (v %)
názorříjenlistopadprosinec
spokojen16911
ani spokojen, ani nespokojen302626
nespokojen516260
zdroj: CVVM

Anketa

Komu nejvíce důvěřujete?
prezidentovi
60,5 %
vládě
4,8 %
Sněmovně
1,3 %
Senátu
2,4 %
krajskému zastupitelstvu
2 %
obecnímu zastupitelstvu
29 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 702 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám