Hlavní obsah

Lidé v čapích kostýmech si u Sněmovny pochvalovali luxusní hnízda

– Praha

Přibližně desítka lidí převlečených za čápy demonstrovala ve středu odpoledne v Praze v okolí Sněmovny před mimořádnou schůzí poslanců, jejímž tématem je dotace na Farmu Čapí hnízdo. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) přislíbil, že na jednání prozradí, kdo byl vlastníkem farmy v době, kdy čerpala padesát miliónů z evropských peněz.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace proti Andreji Babišovi na Malé StraněVideo: Novinky

 
Článek

Manifestace měla podle jednoho z organizátorů, Pavla Šafra, vyjádřit, že před zákonem jsou si všichni rovni. Veřejnost si nemusí nechat líbit aroganci oligarchy, který je ministrem financí a zároveň mediálním magnátem, uvedl. "Zjevně si myslí, že může dělat úplně všechno, a my chceme říct, že nemůže," řekl Šafr.

Foto: Petr Horník, Právo

Před Poslaneckou sněmovnou zorganizovali aktivisté happening Pochod čápů načasovaný na dobu, kdy poslanci na mimořádné schůzi řešili kauzu Farmy Čapí hnízdo.

Lidé v čapích převlecích si při průvodu z Kampy na Malostranské náměstí ironicky pochvalovali luxusní hnízda a žádali Brusel o další peníze. Poté obcházeli kolem Sněmovny, zatímco nejvýraznější účastník, který měl kromě převleku hnízdo na hlavě a v něm umělého čápa, čekal před vstupem na Babišův příchod.

V okolí Sněmovny také kroužily dva vozy s velkoplošnou reklamou se slogany "Kdo lže, ten krade" nebo "Kdo lže, ať letí".

Foto: Petr Horník, Právo

Před Poslaneckou sněmovnou zorganizovali aktivisté happening Pochod čápů načasovaný na dobu, kdy poslanci na mimořádné schůzi řešili kauzu Farmy Čapí hnízdo.

Čapí hnízdo patřilo do konce roku 2007 do Babišova koncernu Agrofert. Poté společnost přešla na anonymní formu vlastnictví a jako malá společnost dosáhla na dotaci, kterou by firma z koncernu Agrofert dostat nemohla. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila zpět mezi firmy Babišovy skupiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám