Hlavní obsah

Lidé se vydali na sjezdovky navzdory zákazu vleků

Aktualizováno

I přes zákaz provozu lyžařských vleků vyrazily v neděli stovky lidí v Krkonoších a v Jeseníkách na hory - buď pěšky, nebo se sáňkami a boby, pomohlo k tomu i jasné slunné počasí. Meteorologové přitom vydali výstrahu před silným větrem, který na hřebenech hor může dosahovat až 110 kilometrů, tedy síly vichřice. Výstraha pro sever a východ Česka platí do pondělí.

Foto: Černý Vít, ČTK

Uzavřené pokladny skiareálu v Harrachově na Semilsku.

Článek

V Jeseníkách sjezdovky v neděli zaplnily místo lyžařů sáňkující a dovádějící děti.  Sjezdovky jsou totiž v těchto dnech jedním z mála míst v Jeseníkách, kde je díky silné vrstvě technického sněhu možné bez problémů sáňkovat.

Na sociálních sítích byla v neděli hojně sdílena fotografie z lyžařského areálu v Kopřivné na Šumpersku, kde se sjezdovka po poledni hemžila desítkami sáňkujících dětí. „Očividně nemá žádný smysl zavírat ski areály, lidé tam stejně jsou,” komentoval dění na sjezdovce správce facebookového profilu areálu Kopřivná Resort.

Rušno v neděli odpoledne bylo podle zpravodaje ČTK navzdory sílícímu větru také na spodní části sjezdovky v Ramzové na Jesenicku, kterou lemují sněžná děla chrlící na svah technický sníh. Děti si pod zastavenou lanovkou užívaly sáňkování a po technickém sněhu se prohánělo i několik lidí na běžkách.

Někteří lidé zkoušeli na zasněžených částech sjezdovek i lyžovat. Do kopce však museli šlapat po svých. V provozu od neděle mohou zůstat jen lanovky, které nepřepravují lyžaře ani běžkaře a nevztahuje se tak na ně zákaz provozu. Ten platí od neděle, kdy Česko vstoupilo do 5. stupně protiepidemického systému PES. Na protest proti uzavření lyžařských areálů a podnikání ve službách na horách neděli vyjela po Krkonoších symbolická rakev.

Po Krkonoších vyjela protestní rakev

Domácí

Meteorologové varují před silným větrem

Na hory se lidé vydali i přes výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který pro hřebeny hor na severu a východě Česka předpovídal vítr o rychlosti až 110 kilometrů v hodině, tedy síly vichřice. Silný vítr v neděli odpoledne a večer hrozí také ve východní části Čech a na západě a severu Moravy. V pondělí pak zasáhne celou Moravu a Slezsko, zatímco na severu a východě Čech bude během dne postupně ustávat.

Východ a sever republiky zasáhne silný vítr

Domácí

Silný vítr v neděli také zastavil horní úsek kabinové lanovky na Sněžku, kvůli větru byl mimo provoz i v sobotu. Spodní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu zůstal v provozu. Na vrchol Sněžky vede z Růžové hory také pěší trasa o délce  2,5 kilometru. Mimo provoz je podle informací Českých drah také lanovka z Liberce na Ještěd, rozjet by se mohla opět v pondělí.

Silný vítr zasáhl odpoledne Pardubický kraj. Lámal stromy a větve. Hasiči odstraňovali popadané stromy ze silnic na Svitavsku a Chrudimsku. Stromy popadaly i v Libereckém kraji.

Na vině je podle meteorologů tlakový gradient mezi hlubokou tlakovou níží nad Britskými ostrovy a tlakovou výší nad Ruskem. Silný vítr o rychlosti až 170 kilometrů v hodině v neděli zasáhl také jih Británie a sever Francie a spolu s prudkými dešti způsoboval přerušení dopravy i dodávky energie. Bez proudu se podle zahraničních médií ocitly desítky tisíc domácností v obou zemích.

Reklama

Výběr článků

Načítám