Hlavní obsah

Lidé se po požáru snaží dostat do uzavřených soutěsek

Děčín

Víkendový déšť hasičům v Českém Švýcarsku pomohl. Termokamery nezaznamenaly v neděli žádné skryté ohnisko. Zdevastované lokality střeží desítky policistů, hasičů a strážců přírody. Někteří lidé se totiž snaží proniknout do uzavřených oblastí.

Foto: NP České Švýcarsko

Torza stromů v Pravčickém dole

Článek

„Strážci o víkendu zamezili několika skupinám Čechů a Němců svévolně proniknout do uzavřených soutěsek Kamenice a Malé Pravčické brány. Šlo mj. o otce, jenž by klidně ohrozil život dítěte,“ přiblížil mluvčí národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

„Lidí na hlídání je zatím dost, jelikož do řady uzavřených lokalit se lze prakticky dostat jedinou cestou. Požářiště jsme ale převzali pod podmínkou, že zhruba desetinu z 80 čtverečních kilometrů rozlohy parku zasaženou požárem ohlídáme do konce srpna po čtyřiadvacet hodin denně. Potřebujeme proto dobrovolné hasiče s nezbytnou technikou,“ podotkl Salov.

Požárem zasažená část parku se zřejmě brzy stane cílem řady lidí, kteří se specializují na lokality zdevastované přírodními živly. „Troufám si říci, že podobná plocha po nejrozsáhlejším lesním požáru v historii Česka není v celé střední Evropě. Očekáváme proto příliv lidí. To by mohlo pomoci i některým ubytovatelům, i když nikoliv všechny hotely jsou dlouhodoběji nevyužité,“ míní Salov.

Foto: NP České Švýcarsko

Požárem zdevastovaný Černý důl pod Křídelními stěnami

Podle něho výrazně pomohl vydatný déšť ze soboty na neděli. „Konečně pršelo, kde mělo,“ doplnil.

Požářiště pravidelně kontrolují armádní a policejní drony s termokamerami, které mohly kvůli sobotnímu dešti opět vzlétnout v neděli, kdy nezaznamenaly žádné riziko. Nedostaly se však všude kvůli hustému oparu.

Porosty v Českém Švýcarsku se obnoví spontánně

Domácí

„Požár je sice uhašen, kontroly požářiště přesto nepřetržitě probíhají. Hasiči na místě bivakují a jednotlivé sektory ve dne v noci procházejí. Práci jim ztěžuje zablácený terén. Kontrolu nad požářištěm, které jsme v pátek předali Národnímu parku České Švýcarsko budeme držet tak dlouho, dokud to bude nutné,“ popsal mluvčí ústeckých hasičů Milan Rudolf.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám