Hlavní obsah

Lidé opět blokovali silnici, vadí jim kolony kamiónů

Právo, Anna Bortlíčková
Třinec
Aktualizováno

Obyvatelé Hrádku na Frýdecko-Místecku ve čtvrtek odpoledne opět blokovali silnici I/11 vedoucí na Slovensko. Po komunikaci jezdí přes den i v noci nekonečné kolony kamiónů. Lidé silnici blokovali tím, že neustále přecházeli přes přechod pro chodce. Řidiči kamiónů v horkém počasí ztráceli nervy.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Blokády se účastnilo asi 400 lidí.

Článek

Asi deset minut po začátku čtvrtečního podvečerního happeningu Stop kamionům s kapelou Blaf začali lidé přecházet po přechodu, ačkoli na semaforu svítila červená. Vzápětí byly semafory vypnuty a účastníci akce po přechodu chodili téměř dvě hodiny.

Zhruba čtyři stovky lidí tak protestovaly proti neúnosné dopravní situaci na přetížené, kapacitně nevyhovující silnici I/11, kterou podle červnového sčítání dopravy denně využívá 22 tisíc vozidel, z toho šest tisíc kamiónů. Na stejném místě před týdnem blokovalo dopravu na tři sta lidí. [celá zpráva]

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Lidé v Hrádku na Třinecku ve čtvrtek blokovali dopravu téměř dvě hodiny.

Podle hlavního pořadatele, starosty obce Bystřice Ladislava Olšara (ČSSD), se čtvrteční akce uskutečnila, protože ani na středečním jednání se zástupci ministerstva dopravy, Moravskoslezského kraje a dalších institucí se nepodařilo nalézt řešení, jak dopravní situaci na Třinecku zlepšit.

Kamióny najížděly až k lidem

Během blokády došlo k několika konfliktům, když se někteří řidiči snažili projet, najížděli až k lidem, ale ti je nepustili, obě strany si nadávaly, policisté je museli uklidňovat.

Foto: Pavel Karban, Právo

Silnice je technicky nevyhovující.

Blokádou projela pouze sanita a za asistence policejních vozidel ještě několik autobusů a také kamiónů převážejících zvířata. Podle mluvčího policie Ivana Žurovce lidé neustálým chozením po přechodu narušili plynulost dopravy, a dopustili se tak přestupku. „Přesto se nesnažíme řešit to nějak konfrontačně. Plynulost dopravy tady příliš zachována není, ani když se nekoná blokáda. Provoz je tady místy katastrofální,“ řekl médiím Žurovec. Během blokády se v obou směrech vytvořily mnohakilometrové kolony kamiónů.

„Dneškem nátlakové akce, které mají upozornit na situaci na I/11 končí, přecházíme na mravenčí práci k urychlení přípravy výstavby nové silnice,“ řekl už před začátkem čtvrteční blokády Právu Olšar.

Podle mluvčího ministerstva dopravy Karla Hanzelky ministr Vít Bárta (VV) situaci na komunikaci I/11 na Třinecku vnímá jako jednu z hlavních věcí, které se chce nyní věnovat. „Pan ministr se 30. července jede do oblasti podívat, aby se osobně seznámil s problémem a aby s místními představiteli našel nějaké řešení,“ řekl Právu Hanzelka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám