Hlavní obsah

Lidé mají dostat právo sáhnout při ohrožení státu po zbrani

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco Evropská unie se snaží omezit držení zbraní občany, české ministerstvo vnitra jde opačným směrem. Podle informací Práva chce umožnit lidem sáhnout po zbrani nejen k obraně jejich zdraví a majetku, ale i k obraně státu, třeba ve chvíli, kdy se nachomýtnou k útoku teroristy či šílence. Chovancův úřad proto připravil novelu ústavního zákona o bezpečnosti republiky. Zdůvodňuje to tím, že bezpečnostní složky nemohou být všudypřítomné.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Účelem návrhu ústavního zákona je reagovat na nově zesilující bezpečnostní hrozby, zejména pokud jde o nebezpečí násilných aktů, např. izolovaných teroristických útoků, aktivních útočníků, popř. jiných násilných hybridních hrozeb,“ vysvětluje svůj nápad vnitro.

„Zkušenosti některých zahraničních států ukazují, že přítomnost ozbrojené veřejnosti může být v těchto situacích rozhodujícím faktorem,“ tvrdí vnitro.

Poslanci tleskají

Poslanci oslovení Právem návrhu tleskají. „Je to naprosto logický další krok ve zvyšování obranyschopnosti této země. Mám z toho velkou radost,“ řekl šéf sněmovního bezpečnostního výboru Roman Váňa (ČSSD).

Podle něj je třeba věřit občanům. „Toto je správná cesta, o tom jsem přesvědčen,“ dodal. Připomněl, že parlament nedávno změnil zákon o zbraních a střelivu, když vypustil oprávnění vlády odzbrojit občany v případě války. „Toto demokratická vláda nepotřebuje,“ prohlásil Váňa.

Co říká nový paragraf
Občané ČR mají právo nabývat, držet a nosit zbraně a střelivo za účelem ochrany životů, zdraví a majetkových hodnot a podílet se tak na zajišťování vnitřního pořádku a bezpečnosti a ochraně územní celistvosti, svrchovanosti a demokratických základů ČR. Podmínky a podrobnosti stanoví zákon.

Podle místopředsedy výboru a bývalého policisty Bronislava Schwarze (ANO) je na čase navrhovanou úpravu přijmout. „Za pět let by už mohlo být pozdě,“ uvedl. V řešení nevidí žádný problém, pokud lidé mají legální zbraň, splnili zkoušky, psychotesty a dodržují zákon.

Vnitro spěchá a chce schválení novely stihnout do konce volebního období Sobotkovy vlády.

Jde o ústavní zákon, k němuž je ve Sněmovně potřebná většina 120 členů a v Senátu 49 hlasů. Podle reakcí představitelů vládních i opozičních stran to je reálné. Taková jednoznačná shoda je v českém parlamentu spíš výjimečná.

Prezident v případě ústavního zákona pak nemůže uplatnit své veto, i když by se dala čekat i jeho podpora. Miloš Zeman před časem nepřímo vyzval lidi k ozbrojování a zmínil, že střelnou zbraň vlastní jeho manželka.

„Zaplať pánbůh,“ reagovala na návrh Jana Černochová (ODS) a dodala: „Jsem za to ráda. Evropská komise nás bude chtít odzbrojit, je tedy dobrá myšlenka připravit legislativu, aby lidé, kteří legálně drží zbraň se souhlasem státu, mohli vystoupit na jeho obranu, jako je tomu v Izraeli.“

Poslankyně uznává nutnou provázanost s jinými zákony tak, aby se to nedalo zneužít partami „domobranců“ a podobně.

Za rozumný považuje návrh i další z místopředsedů výboru Zdeněk Bezecný (TOP 09). „V podstatě potvrzuje právo občanů nabývat a držet zbraně. A zakotvení možnosti použít zbraň v soukromém držení k zajištění bezpečnosti v širším slova smyslu v ústavním zákoně odpovídá současné bezpečnostní situaci,“ uvedl. Také on připomněl nutné schopnosti držitele zbraně, které musí při jejím pořízení prokázat.

„Je to první věc, za kterou bych pana ministra veřejně pochválil,“ řekl bývalý policista Zdeněk Ondráček (KSČM).

Dodal, že legálně drženými zbraněmi se trestná činnost obvykle nepáchá a dvacetiminutový dojezdový čas prvosledové hlídky nemusí být v podobných situacích zárukou rychlé pomoci.

Registrováno už je 800 tisíc zbraní

Podle oficiálních policejních statistik, které vnitro zmiňuje, bylo v Česku registrováno k počátku prosince 798 424 zbraní všech kategorií.

Z tohoto počtu je 357 338 zbraní kategorie B – podléhajících povolení –, které by mohly být nejspíše použity k ochraně života, zdraví nebo majetku.

Nejvíc je z této kategorie mezi lidmi samonabíjecích pistolí, následují revolvery a nejméně je samonabíjecích pušek.

Vnitro připomíná, že společnou charakteristikou většiny teroristických útoků v evropských zemích byla velmi malá předvídatelnost a fakt, že byly často vedeny proti tzv. měkkým cílům, které nebyly chráněny žádnými konkrétními prostředky nebo bezpečnostními silami.

Anketa

Měli by mít Češi možnost v krajním případě sáhnout po legálně držené zbrani?
Ano
97,6 %
Ne
2,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18359 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám