Hlavní obsah

Lidé loni méně popíjeli, stát to pocítil na daních

Uzavření restaurací, hospod, hotelů, barů a kaváren se odráží v celkové spotřebě alkoholu. Loni Češi zkonzumovali zhruba o 2,4 milionu litrů lihovin méně než v roce 2019. Státu kvůli tomu kleslo inkaso spotřební daně na tvrdý alkohol, vybral o 466 milionů korun méně než o rok dřív.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Téměř o 200 milionů méně pak odvedly do státní kasy pivovary. Vyplývá to z analýzy Unie výrobců a dovozců lihovin ČR (UVDL).

Vína se pije víc

Češi loni vypili v gastrozařízeních 6,7 milionu litrů lihovin, což je o 43 procent méně než v roce 2019. V obchodech sice poptávka po destilátech stoupla, když lidé si jich koupili celkem 46,7 milionu litrů, tzn. meziročně o šest procent více, to však nemohlo kompenzovat obří propad spotřeby z hospod a barů.

Do hospody jen očkovaní, nevylučuje Johnson

Evropa

Celkově klesl prodej lihovin v Česku o 4,3 procenta, podle UVDL byl za tím i odliv zahraničních pracovníků.

Podobně se situace vyvíjela u piva. Zatímco 226 milionů litrů vypitého točeného piva znamená více než třetinový (−35,3 %) meziroční pokles, 891 milionů litrů koupeného v maloobchodě představuje meziroční nárůst o 6,5 procenta. Celkem si tak Češi pochutnali na 1117 milionech litrů piva, což je o 69,4 milionu litrů méně než v roce 2019.

Údaje o propadu konzumace vína v gastropodnicích nejsou k dispozici, v maloobchodě se ho však prodalo 91,5 milionu litrů, tedy meziročně o 11,4 procenta víc.

Propadli alkoholu kvůli pandemii. Je jich čím dál víc

Domácí

„Přes 13,2procentní zvýšení spotřební daně na lihoviny stát loni vybral o 5,7 procenta méně peněz, šlo o 7,8 miliardy korun,“ upozornil výkonný ředitel unie Vladimír Darebník s tím, že to bylo nejnižší inkaso daně za poslední tři roky. Spotřeba lihovin přitom podle něj mírně klesá dlouhodobě, naopak u vína však postupně roste.

Unie upozorňuje na to, že daně na lihoviny jsou vyšší než na jiné alkoholické nápoje jako pivo nebo šumivé víno a u ostatních vín je spotřební daň nulová. Na lihoviny tak podle UVDL loni připadlo 60 procent výběru daně z alkoholických nápojů, i když na celkové spotřebě alkoholu se destiláty podílejí jen 28 procenty.

Zdanění se nezmění

„Ve většině sousedních zemí je rozdíl v zatížení lihovin a ostatních alkoholických nápojů nižší. Podle výpočtů UVDL by stát při uplatnění jednotné sazby daně na líh u všech druhů alkoholických nápojů vybral v roce 2020 až o 14 miliard korun více,“ tvrdí unie.

Od začátku loňského roku spotřební daň z lihovin stoupla. V případě půllitrové láhve 40procentního alkoholu se daň zvýšila z 57 korun na 64,50 koruny. Vláda v čele s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) zvýšení spotřební daně u tabáku a tvrdého alkoholu obhajovala omezením dopadů účinků návykových látek na zdraví obyvatel. Piva ani vína se zvýšení sazeb ale netýkalo.

Ministerstvo financí včera Právu sdělilo, že žádné změny v oblasti spotřebních daní na alkohol, ať už lihoviny, pivo, či víno, v tuto chvíli neplánuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám