Hlavní obsah

Lidé kradou značky Zimní výbava, aby nemuseli přezouvat

I když na horách to zatím vypadá, že spíše vyrazí nové pupeny na stromech, silničářská zima od pondělí platí nejen na dálnici D1, ale prakticky ve všech turisticky zajímavých horských oblastech. Sotva však značky u silnic vyrostly, lidé je začali krást.

Foto: Jiří Jíra, Právo

Značka Zimní výbava

Článek

„Řidiči označení kradou,“ upozornila chomutovská policejní mluvčí Marie Pivková

Když je pak hlídka na úseku zastaví, mohou se odvolávat na nevědomost. Jsou zřejmě přesvědčeni, že se tak vyhnou povinnosti přezout z letních na zimní gumy.

Začátek a konec povinnosti jezdit na zimních pneumatikách podle Pivkové vymezují právě značky.

Nejlépe se místní úseky na silnicích nižších tříd, vyznačené značkou „Zimní výbava“, zjišťují na webových stránkách krajských silničářských organizací Správa a údržba silnic. Ministerstvo dopravy totiž rozhoduje jen o značení na dálnicích a rychlostních silnicích, zbylé komunikace mají na starosti kraje a obce.

Řidiči mířící do horských středisek by neměli riskovat a před cestou nahradit letní gumy zimním obutím.

Pro jistotu, jak říká mluvčí policie v Trutnově Jiří Prouza. Jinak, počasí nepočasí, jim hrozí až dvoutisícová pokuta.

Zlomyslné akce prý zatím policie nechystá

„Počasí zatím sice ani v Krkonoších nezavdává jediný důvod, proč obouvat zimní pneumatiky, nicméně značky přesto platí. Policisté budou na úsecích ohraničených značkami přikazujícími zimní obutí prozatím vykonávat hlavně preventivní činnost. Nelze ale garantovat, že nějaký řidič narazí na policistu, který mu takříkajíc napaří pokutu, na což má plné právo. Žádné zlomyslné akce ale do začátku skutečné zimy neplánujeme,“ řekl Právu Prouza.

V Krkonoších řidiči nesmějí od pondělka bez zimních pneumatik například do Špindlerova Mlýna, Pece pod Sněžkou, Malé Úpy, Janských Lázní, Černého Dolu, Horních Míseček a Žacléře.

Značky na celkem čtrnácti krkonošských a podkrkonošských komunikacích platí bez výhrad, přestože nemrzne ani v noci a ráno. Odborníci ale argumentují tím, že počasí se na horách může změnit z hodiny na hodinu.

Jako příklad uvádějí silvestrovskou noc v roce 1978, kdy během několika hodin poklesly teploty na horách z plus šesti stupňů na minus osmnáct. Rekordní teplotní skok zaznamenali v Klinkovicích – rovných 27 stupňů.

Značky s emblémem zimní pneumatiky na modrém poli v Krkonoších vyrostly ale i na dalších úsecích, včetně Benecka či nejníže položeného úseku z Trutnova do Markoušovic a Malých Svatoňovic.

Nejvíce zřejmě na Chomutovsku

Ještě více úseků, sjízdných jen se zimními pneumatikami, je vyznačeno na krušnohorských silnicích – celkem čtyřicet. Zajímavé je, že všechny jsou na území Ústeckého kraje. V Karlovarském kraji ani jeden.

„Chtěli jsme umístit tyto značky mezi Jáchymovem a Božím Darem v Krušných horách, ale nenašli jsme objízdné trasy,“ uvedl ředitel Ředitelství silnic a dálnic v Karlových Varech Radomil Havrda. Motoristé tak na značku se zimními pneumatikami narazí až při výjezdu z Karlovarského kraje na vrcholu hřebene Krušných hor ve výšce zhruba jedenáct set metrů nad mořem, pár stovek metrů pod vrcholem Klínovce, když vjíždějí na území Ústeckého kraje.

Právě v této části Krušných hor, směrem na Chomutovsko, je jich téměř dvacet. Zdůvodnění? Spíš prevence. Nikdo totiž nespočítal, proč jsou vyznačené úseky nebezpečnější než jiné.

„Není to snadné, trvalo by dlouho, než bychom úsek po úseku porovnali. Svůj smysl však povinnost používat v horách zimní pneumatiky jistě má. A řidiči si mohou být jistí, že budeme kontrolovat povinné vybavení, stejně jako vloni. Letos však bude policie přísnější a místo domluvy čeká provinilce pokuta,“ uvedla policejní mluvčí Pivková.

Na Šumavě jen do rakouského areálu

Bez zimní výbavy se automobilisté nedostanou ani do hlavních lyžařských středisek Orlických či Jizerských hor. Například na hlavní přístupové cestě II/310 od Rychnova nad Kněžnou zastaví motoristy značka povinné zimní výbavy v Plasnici, zhruba pět kilometrů před Deštným v Orlických horách.

„Místa, na kterých jsou dopravní značky umístěny, jsou vybrána tak, aby v jejich blízkosti motoristé mohli najít vhodné místo pro případné nasazení řetězů a neblokovali dopravu,“ uvedl mluvčí krajského úřadu Imrich Dioszegi.

Zatímco v Beskydech je třeba respektovat vločkové značky jen na trase Ostravice–Bílá, v Jeseníkách jsou to úseky čtyři: Heřmanovice–Zlaté Hory, Petrovice–Zlaté Hory, Vidly–Karlova Studánka a z parkoviště Hvězda–chata Ovčárna.

Na jihu Čech je dopravní značkou nařízena zimní výbava pouze na úseku silnice Bližší Lhota–Přední Zvonková a Zadní Zvonková u Lipenské přehrady ve směru na rakouský lyžařský areál Hochficht. V oblasti západní Šumavy ale nebude ani jedna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám