Hlavní obsah

Lidé dali na facku Rathovi 66 tisíc, Macek sám přidal sto tisíc

Novinky, jas

Ve sbírce na stotisícovou pokutu za pohlavek, který Miroslav Macek uštědřil před několika lety Davidu Rathovi se sešlo již přes 166 tisíc korun. Rovných 100 tisíc věnoval sám Macek, který nechtěl, aby se na něj lidé skládali. Macek zároveň přiznal, že přírůstky na kontě sbírky příliš nesleduje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Macek

Článek

"Já jsem tam ty peníze dal, aby bylo jasné, že to není žádná sbírka na mě, ale že je to sbírka lidí, kteří svým peněžním darem chtějí vyjádřit svůj negativní postoj k Davidu Rathovi. Ti lidé se chtějí finančně spolupodílet na tom záhlavci, který mu nedali a rádi by tak učinili," řekl Macek Novinkám.

Miroslav Macek měl v květnu 2006 řídit valnou hromadu stomatologické komory, na kterou se do pražského Národního domu na Vinohradech sjelo zhruba 700 delegátů. Hned na úvod jednání ale shromážděným zubařům oznámil, že než začne hovořit, musí si vyřídit jednu osobní věc. Načež přistoupil zezadu k Rathovi a vlepil mu pohlavek.

.: Pohlavek Miroslava Macka

Důvodem napadení byly podle Macka Rathovy výroky v tisku. Rath prý naznačoval, že se bývalý místopředseda ODS oženil pro peníze.

Netušil jsem, že lze nařídit lítost, podivuje se Macek

"Jediné co mě mrzí je, že odvolací soud nezměnil větu v usnesení, v níž je napsáno, že lituji atd... Jako postarší pán jsem po celoživotních zkušenostech netušil, že je možno nařídit lítost soudem. To mě opravdu rozesmálo," dodal Macek.

Macek dále řekl, že dosud neuvažoval o tom, jakým způsobem zrealizuje veřejnou omluvu, kterou mu soud vedle pokuty uložil.

Sdružení Memorandum, které sbírku zorganizovalo, do ní na počátku vložilo pět tisíc korun, zároveň ústy svého předsedy Miroslava Křížka oznámilo, že  peníze vybrané nad rámec pokuty věnuje na pomoc dětem z dětských domovů.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Mackovu pokutu za pohlavek vznikla sbírka

Občanské sdružení Memorandum vyjádřilo solidaritu s Miroslavem Mackem, který musí podle úterního soudního nařízení vyplatit Davidovi Rathovi za pohlavek...

Výběr článků

Načítám