Hlavní obsah

Lidé chtějí vyznamenání pro Kryla i Neumannovou

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda sdružení Ligy proti rakovině Zdeněk Dienstbier a hudební kritik a publicista Zdeněk Mahler patří mezi 35 osobností, které by si letos zasloužily státní vyznamenání. Míní tak občané a organizace, které své návrhy na ocenění doporučili do včerejšího dne Senátu. Mezi nominovanými je například i olympijská vítězka Kateřina Neumannová.

Článek

Podvýbor pro státní vyznamenání bude o nominacích rozhodovat v květnu a o měsíc později pak horní parlamentní komora.

V seznamu nefigurují členové protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů, ale předpokládá se, že stejně jako loni návrh opětovně padne ze strany samotných senátorů. Polistopadoví prezidenti Václav Havel i Václav Klaus dosud tuto nominaci nevyslyšeli. Návrhy na státní vyznamenání vedle Parlamentu dává i vláda, ale prezident, který vyznamenává, k nim nemusí přihlížet, a může ocenit osobnosti, jenž uznání podle něj zaslouží.

Sněmovně občané navrhli 56 kandidátů. Je mezi nimi například  posmrtně signatář Charty 77, polistopadový zákonodárce Václav Benda.

Vyznamenání hlava státu uděluje a propůjčuje 28. října a 1. ledna. Tradičně jsou oceňováni váleční veteráni, vědci, umělci i sportovci.

Reklama

Výběr článků

Načítám