Hlavní obsah

Lid čekají revoluční změny, varoval Filip na sjezdu KSČM

Právo, Novinky, ČTK, sve, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Komunisté v sobotu zvolí nového předsedu strany. Očekává se, že funkci obhájí dosavadní předseda Vojtěch Filip. Ten před delegáty dopoledne vystoupil s obsáhlým projevem. Hovořil například o degenerujícím kapitalismu a uvedl, že lid čekají v dohledné době nejhlubší revoluční společenské změny. Česká společnost je podle něj v bodu zlomu.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip hovoří k delegátům sjezdu

Článek

"Je třeba nahradit neoliberální model,“ řekl ve svém projevu 456 delegátům předseda KSČM Filip. Jako jedním z cílů, které by si měli podle něj komunisté vytknout, je co nejdříve svrhnout vládu premiéra Petra Nečase a zastavit majetkové vyrovnání s církvemi a připravovanou důchodovou reformu. Zavést by chtěl majetková přiznání a zákon o referendu.

Filip se ve svém projevu opřel i do celosvětové politiky, když kritizoval snahy USA a Nato ovlivnit politický vývoj v Sýrii. "Sýrie není významná, skutečným zájmem je Írán," hřímal Filip.

Čína všechny převálcuje

Minulá léta znamenala podle Filipa rozvrácení stability a bezpečnosti ve světě. Mírový rozvoj civilizace byl ohrožován radikalizací globálního kapitalismu. Současná hospodářská krize daleko překonává krizi 30. let. Jde o krizi morální. Nápravu vidí šéf českých komunistů jedině v radikální změně samého systému, nebo alespoň ve výrazné regulaci globálního kapitálu.

Kritice Filip podrobil také Spojené státy a jejich snahu o ekonomickou a vojenskou nadvládu, jak řekl. Státy a národy ale podle něj chtějí spravedlivější rozdělování bohatství ve světě a jeho proměnu v mnohopolární svět. Přesvědčen je, že vítězem zápasu o charakter sociálněekonomického modelu bude Čína se svou moderní ekonomikou a sociálně spravedlivějším řízením společnosti a rozdělováním hmotných statků.

I pro liberecký sjezd komunisté použili heslo z minulých let "S lidmi pro lidi". Do loga sjezdu vkomponovali siluetu Ještědu.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Účastníci sjezdu KSČM

Ve velkém kontrastu s vyzněním projevu stranického předsedy Filipa o úpadku společnosti zaměřené na konzum působí výběr místa pro komunistický sjezd. Liberecké zábavní, nákupní a relaxační centrum Centrum Babylon, je totiž mnohými označováno jako nepříliš vkusný chrám konzumu. Vedení KSČM se pro severočeské město rozhodlo přednost kvůli lepším možnostem ubytování všech delegátů.

Volba nového vedení

Soupeřit s  Filipem o post předsedy budou na sjezdu nynější místopředseda Stanislav Grospič a ostravský komunální politik a vysokoškolský pedagog Martin Juroška. Projevy kandidátů začnou ve čtyři hodiny odpoledne.

Oproti původnímu plánu budou komunisté na sjezdu volit nejen 1. místopředsedu, ale i ostatní místopředsedy. Nyní se řeší jejich počet. Původně je měl volit až ústřední výbor strany.

Kandidátů na post 1. místopředsedy je osm. Nominaci přijali oba Filipovi protivníci Grospič a Juroška pro případ, že při volbě předsedy neuspějí.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip na sjezdu KSČM

KSČM svolává sjezd každé čtyři roky. Kromě volby nového vedení schvalují delegáti politický program, který stanoví úkoly do příštího sjezdu. Ústřední výbor delegátům rovněž předloží studii Socialismus v 21. století, která shrnuje současné představy komunistů na toto téma.

Reklama

Výběr článků

Načítám