Hlavní obsah

Liberecká zoo přišla o své nejstarší zvíře. Slonici Rání bylo 58 let

Právo, Michael Polák
Liberec

Smutnou zprávu zveřejnila v úterý liberecká zoologická zahrada. Její zoologové a veterináři rozhodli v pondělí o utracení slonice Rání. Zvíře, které bylo druhým nejstarším slonem v Česku, mělo vážné zdravotní problémy spojené s nadprůměrně vysokým věkem. Rání bylo 58 let a v liberecké zoo žila od roku 1967.

Foto: ZOO Liberec

V liberecké zoo slonice Rání žila od roku 1967.

Článek

Podle zoo slonice kvůli vysokému věku a fyziologickému opotřebení zubů špatně využívala potravu, což vyústilo v posledních dnech ve vážné zdravotní problémy trávicího traktu.

„Samice před šesti dny kompletně přestala přijímat potravu a vylučovat, což vedlo ke komplikované kolice a postupnému vyčerpání celého organismu. Její stav už nešlo stabilizovat, a proto jsme se rozhodli přistoupit k uspání zvířete,“ řekl hlavní zoolog liberecké zahrady Luboš Melichar.

Foto: ZOO Liberec

První krůčky Rání v Liberci.

Rání přicestovala do Zoo Liberec v roce 1967 z indické Kalkaty jako čtyřleté slůně a v Liberci tak strávila naprostou většinu svého života. „Většinou se bráníme personifikaci zvířat, ale Rání byla opravdu osobnost. Bude nám všem velmi chybět,“ napsala zoo na svém Facebooku.

Foto: ZOO Liberec

Slonici Rání bylo 58 let.

Slonici dělala v pavilonu slonů v posledních sedmi letech společnost sloní samice Bala, se kterou tvořily stabilní dvojici.

Surikaty úplně u vytržení. Zvířatům v zoo se po návštěvnících už stýskalo

Domácí

„Bala, kterou pro její problematičtější povahu není možné začlenit mezi větší chovné stádo, zatím v liberecké zoo zůstane. O jejím dalším osudu pak rozhodnou zoologové ve spolupráci s evropským koordinátorem chovu,“ uvedla mluvčí liberecké zoo Barbara Tesařová.

Reklama

Výběr článků

Načítám