Hlavní obsah

Liberec zahájil demolici bývalého obchodního domu Ještěd

Liberec

Bagry a další těžká technika začaly v úterý bourat bývalý obchodní dům Tesco v Liberci. Už v létě by mělo na stejném místě začít vznikat nákupní centrum Forum. Proti demolici staré budovy známých projektantů Karla Hubáčka a Miroslava Masáka se bouřili architekti, kteří žádali o prohlášení strukturalistické budovy za technickou památku.

Článek

Do železobetonových zdí se zakously bagry a postupně začaly strhávat zdi bývalého pavilonu C. Do konce května by měl starý objekt zmizet a na jeho místě se hned v červnu začne stavět druhá etapa nákupního centra Forum.

Skupina architektů se snažila stavbu pro její ojedinělou architekturu před demolicí zachránit a neúspěšně žádala o její prohlášení technickou památkou. Podle proděkana liberecké fakulty architektury Jiřího Suchomela je demolice obchodního domu hloupost.

"Nemělo se to stát, je to ojedinělá stavba své doby a jeden z mála projevů strukturalistické architektury," řekl Suchomel, který usiloval o zapsání obchodního domu na seznam památek.

Památka podlehla komerci, míní odborník

Tesco bylo podle něj jedinečnou stavbou, vymykalo se barevností i použitým obkladovým materiálem. "Budova se stala jedním z poznávacích znaků Liberce a patřila k významným projevům československé poválečné architektury," vysvětlil architekt. I v současné době podle něho měla stavba svou hodnotu, ale musela ustoupit necitlivé komerci.

Obchodní dům, který původně nesl název Ještěd, byl postaven na konci 70. let minulého století jako sdružený obchodní dům. Stavěl se po etapách a měl být podle původního záměru základem zástavby pokračující až k dnešnímu nádraží městské dopravy stejně jako nové nákupní centrum Forum.

Demoliční práce přijdou na 20 miliónů korun. V uvolněném prostoru vyroste jeden velký celek opticky rozdělený do několika domů, který dotvoří ulici. Druhá etapa centra Forum s obchody, restauracemi a multikinem přijde na 700 miliónů korun. V rámci stavby by se kompletní revitalizace mělo dočkat i přilehlé Soukenné náměstí.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám