Hlavní obsah

Levice by měla ve Sněmovně většinu, ODS znovu ztratila

Novinky, Jaroslav Soukup
Aktualizováno

Pokud by se volby konaly již v březnu, získala by ve Sněmovně většinu levice. ČSSD by měla 75 poslanců, komunisté 29. ODS by získala 56 mandátů. Do Sněmovny by pronikla také TOP 09 se 17 poslanci, lidovci, kteří by získali 12 mandátů a také Věci veřejné s 11 zastupiteli. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEM.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Agentura na základě výsledků konstatuje, že podpora ČSSD, komunistů a TOP 09 je v posledním čtvrtroce stabilní. Určitý pokles zaznamenala oproti únorovému šetření ODS.

Sociální demokracie by spolu s komunisty měla dle volebního modelu ve Sněmovně většinu 104 hlasů.

Na hranici volitelnosti zůstávají i nadále lidovci. "Ve stranických preferencích jsou sice těsně pod pěti procenty, ale v modelu u předpokládaných voličů se dostávají k šesti procentům," konstatuje agentura. Důvodem je především disciplinovanost tradičních lidoveckých voličů.

Vývoj počtu mandátů podle volebního modelu STEM
leden 2010únor 2010březen 2010
ČSSD837775
ODS596856
KSČM323129
TOP 09201917
KDU-ČSL6512
VV--11
Zdroj: STEM

Vůbec poprvé přisoudil STEM účast ve Sněmovně také Věcem veřejným, přičemž však neopomíná konstatovat, že "pevně rozhodnutých voličů má tato strana zatím málo." Upozorňuje také na rozdílnou podporu v jednotlivých krajích.

Pod hranicí volitelnosti se podle březnového průzkumu pohybují zelení i Strana Práv Občanů - Zemanovci. Model volebních zisků se může lišit o dva mandáty.

Stranické preference dle STEM (v procentech)
ČSSD27,9
ODS20
KSČM11,3
TOP 097,7
KDU-ČSL4,8
VV6,2
SZ3,8
SPO-Zemanovci3,6
Zdroj: STEM

Stranické preference ukazují rozložení politických sympatií u celého souboru dotázaných, tj. včetně nerozhodnutých a lidí, kteří nejsou schopni či ochotni jmenovat preferenci žádné strany či otevřeně řeknou, že nebudou volit žádnou stranu. Jsou tedy nižší než skutečné volební zisky.

Ochota občanů jít k volbám je poměrně vysoká. Určitě by se jich zúčastnilo 51 procent lidí, zatímco svou účast jasně odmítá 16 procent oprávněných voličů. Zbývající třetina zůstává nerozhodnuta.

"Rozložení mandátů naznačuje, že sestavení funkční většinové vlády nebude snadné," konstatuje agentura v závěru průzkumu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám