Hlavní obsah

Levice a Okamura slibují likvidaci druhého důchodového pilíře

Právo, jov

ČSSD, KSČM a Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury slibují, že po volbách zruší druhý pilíř důchodové reformy, tedy spoření u soukromých fondů. Závazek zazněl v předvolební debatě ČT, které se zúčastnilo osm lídrů kandidátek v Královehradeckém kraji. Naopak ODS a TOP 09 nechtějí druhý pilíř zrušit.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomio Okamura

Článek

Zrušení druhého pilíře si podle průzkumu pro ČT přeje 74 procent respondentů. Levice a Úsvit jsou připraveni toto přání vyslyšet. „Považujeme ho za dárek bankám a finančním skupinám,“ prohlásila v diskusi k druhému pilíři lídryně kandidátky komunistů Soňa Marková. „KSČM prosazuje, aby se postupně druhý pilíř umrtvil,“ doplnila s tím, že by lidé měli být motivováni k penzijnímu připojištění.

Jednička kandidátky ČSSD Hana Orgoníková označila druhý pilíř za nevýhodný pro stát i většinu občanů. Pokud se soc. dem. podaří prosadit jeho zrušení, lidé budou mít možnost využít právě penzijní připojištění. „O ty peníze, které lidé vložili do druhého pilíře, nepřijdou,“ dodala Orgoníková.

Pro zrušení druhého pilíře je i Úsvit. „Hnutí Úsvit je pro okamžité zrušení druhého pilíře,“ řekl lídr kandidátky, exposlanec Věcí veřejných Jiří Štětina. Naopak bývalé vládní strany nehodlají sáhnout ke zrušení, chtějí spíše sáhnout ke zdokonalení druhého pilíře. Lídr kandidátky TOP 09, exministr zdravotnictví Leoš Heger jasně potvrdil, že jeho strana chce důsledky penzijní reformy jednoznačně zachovat.

Jednička kandidátky ODS Pavel Staněk uvedl, že občanští demokraté absolutně podporují pokračování možnosti důchodového spoření u soukromých fondů s tím, že je třeba provést úpravy. Podle lídra hnutí ANO 2011 Ivana Pilného je třeba vytvořit nezávislý a odpolitizovaný dohled odborníků nad druhým pilířem.

Lidovci sází na prorodinnou politiku

Předseda KDU-ČSL a lídr královehradecké kandidátky Pavel Bělobrádek kladl v souvislosti s potížemi s financováním důchodového systému důraz na prorodinnou politiku. Vyslovil se pro to, aby zásluhovost v oblasti penzí byla dána i počtem vychovaných dětí. O prorodinné politice ovšem mj. hovořila i Marková z KSČM.

Na úvod středeční předvolební diskuse ale lídři kandidátek v Královehradeckém kraji řešili návrh státního rozpočtu na příští rok, kdy se počítá se schodkem 112 miliard. Staněk z ODS kritizoval snížení finanční injekce na vědu a výzkum.

Bránil také hospodaření pravicových vlád od roku 2010, zmínil zvýšení ratingu ČR. „Tím se spousta lidí nenají,“ oponovala Marková. Také lídr kandidátky Strany zelených Michal Kudrnáč označil vědu, výzkum, a také školství, za naprostou prioritu. Poukázal navíc, že stát ročně kvůli korupci přichází o 60 miliard korun.

ČSSD chce upravit státní rozpočet

Podle Orgoníkové jde o udržovací rozpočet. Pokud ČSSD ve volbách uspěje a stane se vládní stranou, hodlá provést úpravy. „Chtěli bychom posílit školství,“ prozradila Orgoníková. Marková soudí, že je rozpočet málo prorůstový, vládu Jiřího Rusnoka obvinila, že nenašla dostatek odvahy.

V souvislosti s rozpočtem se rozpoutala krátká slovní přestřelka mezi lídrem ANO 2011 Pilným a šéfem lidovců Bělobrádkem. Ten odmítl Pilného výrok, že státní rozpočet musí být jako byznys plán. „Musí to být jako v rodině,“ oponoval Bělobrádek s tím, že si ve své rodině na nic nepůjčuje. Podle Pilného chybí při sestavování státních rozpočtů strategie, kterou považuje za nezbytnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám