Hlavní obsah

Letošní zima: minimum slunečního svitu, Česko stále zakrývá oblačnost

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proměnlivá oblačnost s minimem slunečního svitu, kterou v posledních týdnech zažíváme, je důsledkem vlhkého oceánského proudění. Podle Dagmar Honsové ze společnosti Meteopress je však takovéto počasí typické spíše pro duben.

Článek

Od počátku letošního roku bylo podobně oblačných dní zaznamenáno již 31. Loni jich oproti tomu bylo za stejné údobí 14 a v roce 2006 pouze šest.

Nebývale vysoký je od počátku roku i počet ryze zatažených dnů, tedy těch, kdy meteorologové zaznamenali sluneční svit kratší než hodinu denně.

Prozatím jich v pražské Libuši za úvodních deset týdnů bylo 40, což je ve srovnání s předchozími lety poměrně vysoké číslo. V roce 2006 bylo za stejné údobí zatažených dní 31, v roce 2000 jen 24.

Dubnové počasí přichází již v únoru

"Prakticky celou letošní zimu se setkáváme se západním oceánským prouděním a počasím, které je u nás typické spíše pro duben," okomentovala nynější stav Dagmar Honsová. 

Podle ní je jistá změna vidět i na stírání teplot mezi zimou a létem, což lze dokumentovat na nadprůměrně vysokých průměrných teplotách, které poslední dobou panují. "Klasické dubnové počasí už k nám přichází v březnu, ne-li v únoru," což je důsledek klimatické změny, doplnila Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám