Hlavní obsah

Léto se hlásí, ve slunečném týdnu stoupne rtuť až k 27 stupňům

Nadcházející pracovní týden by měl do České republiky přinést konečně počasí odpovídající roční době. Teploty šplhající k letním hodnotám panovaly naposledy 31. března, kdy se pohybovaly mezi 21 až 25 stupni. Podobně teplo s jasnou nebo polojasnou oblohou by mělo být až do pátku, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Radujeme se, jaké byly o víkendu skvělé teploty, ale ony byly vlastně normální. To v roce 1997 bylo touto dobou už i přes 30 stupňů,“ připomněla Honsová.

Pondělní ráno bylo o poznání teplejší, než na co jsme za poslední měsíc zvyklí, v Pardubicích bylo 14 stupňů, v Praze naměřili 11. Přes den se nad územím ČR bude rozpadat slabá studená fronta. Odpoledne bude obloha spíš oblačná, místy (tedy na 60 % území) s deštěm. Bouřky se ojediněle vyskytnou na Moravě a ve Slezsku. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 18 až 22 stupňů.

Během noci se k nám nasune rozsáhlá oblast vysokého tlaku vzduchu. Úterní ráno bude skoro jasné až polojasné, ojediněle s mlhami. Ranní minima klesnou na 11 až 7, odpoledne stoupne rtuť opět na 18 až 22.

Ve středu bude jasno nebo polojasno. Ráno se ochladí opět na 11 až 7, odpoledne teploty vzrostou na 19 až 23.

Také ve čtvrtek očekáváme jasno až polojasno, jen v Krušných horách se odpoledne mohu vyskytnout lokální přeháňky. Ranní minima spadnou k 12 až 8 stupňům, odpoledne v Čechách vyšplhají na 21 až 25, na Moravě a ve Slezsku dokonce na 23 až 27 stupňů.

Na víkend ochlazení

V pátek se charakter počasí začne měnit. Z počátku dne bude ještě polojasno, ale odpoledne má přijít studená fronta, která přinese četné bouřky. Teploty se ale zatím udrží vysoko, ráno mezi 13 až 9, odpoledne pak mezi 21 až 25 stupni.

Předpověď na víkend se ještě bude upřesňovat, ale zatím to vypadá, že bude převážně oblačno s deštěm nebo přeháňkami, v sobotu i s bouřkami. Po ránu se díky velké oblačnosti udrží vysoké teploty mezi 13 až 9 stupni, odpolední maxima pak klesnou k rozmezí 17 až 21 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám