Hlavní obsah

Letecké záběry: Včerejší výheň v Praze okem termokamery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českou republiku ve středu zasáhla rekordní vlna veder. Vysoké teploty mají přetrvávat, i když historické hodnoty v nejbližší době již pravděpodobně nepřekročí. Novinky za využití dronu s termokamerou zmapovaly, která místa jsou v horkém období ta nejrozžhavenější.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z termokamery v PrůhonicíchVideo: Novinky

 
Článek

Dron se speciální kamerou, která snímá infračervené záření předmětů, na jehož základě přepočítává jejich povrchovou teplotu a tu pak převádí do barevného provedení, byl ve středu vypuštěn v okolí Průhonic.

Pro srovnání jsou na videu vidět běžné záběry, pozorované lidským okem, a hned vedle snímky z objektivu termokamery. Nejstudenější jsou objekty tmavě modré (od nejtmavších odstínů s teplotou zhruba od 5-15 stupňů Celsia), teplejší fialové až růžové (15-25 stupňů), dále červené až oranžové (25-40 stupňů) a nakonec světle oranžové až bílé (40-65 stupňů Celsia). Nutno podotknout, že hodnoty jsou orientační, rudá až žlutá barva na videu však ukazuje, která místa padla za oběť největší výhni.

Nejvyšší teploty u nás ve středu naměřila stanice v Doksanech na Litoměřicku, a to 38,9 stupně Celsia, což bylo více než dosud zaznamenaný rekord pro tento den z roku 2000, kdy v Brně naměřili 38,2 stupně. Rekordy však padaly i na dalších místech ČR, v Plzeňském kraji se to týkalo všech stanic, v Olomouckém deseti z jedenácti.

Pražská koupalištěVideo: Novinky

Vůbec nejvyšší teplotu v České republice - 40,4 stupně Celsia - naměřili 20. srpna 2012 v Dobřichovicích u Prahy.

Vlna veder zasáhla v posledních dnech celou Evropu poté, co sem dorazil velmi teplý vzduch z Afriky.

Reklama

Výběr článků

Načítám