Hlavní obsah

Letecké záběry pochodu odborářů Prahou

Aktualizováno

O půlnoci ze středy na čtvrtek vypukla v České republice největší stávka od roku 1989. Železniční doprava stojí a výrazně omezena je i MHD v některých městech. Nejvážnější situace je například v Praze, Brně nebo Olomouci, přesto zatím nejsou hlášeny větší komplikace. Vlakovou dopravu lidé takřka nevyhledávají. Ve on-line reportáži přinášíme letecké záběry z pochodu odborářů centrem Prahy.

Článek

Redakce Novinek on-line reportáž končí.

20:19 Vstřícný postoj k protestu odborářů zaujaly vládní Věci veřejné. Česko se podle nich sice bez chystané reformy důchodů a zdravotnictví neobejde, podle předsedy VV Radka Johna ale chce strana s odbory jednat o tom, aby byly reformy ekonomicky citlivé. Už dnes by se proto mohl John sejít s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslavem Zavadilem a jednat s ním o zdravotnické reformě.

18:29 PRAHA - V Praze pokračuje stávka v hromadné dopravě, cestující vozí asi třetina tramvají a pětina autobusů. V provozu je také kolem 140 linek v okrajových částech metropole a v jejím okolí, které obsluhují soukromí dopravci. Metro by se mělo rozjet až v pátek ráno. Zatím se nepotvrdily informace odborářů, že se MHD dnes odpoledne ještě více omezí. Na odpolední směnu podle nich mělo nastoupit méně řidičů než na ranní.

17:30 BRNO - Zástupci brněnské radnice, policisté, dopravci i správci silnic odpoledne zhodnotili dnešní stávku v moravské metropoli jako klidnou. Doprava, množství parkovacích míst i síly policistů v ulicích byly podle nich naddimenzovány vzhledem k situaci, jaká přišla.

16:47 -  Ministr financí Miroslav Kalousek odborářům vzkázal, nevyhoví jejich požadavkům, které parafrázoval: "Stáhněte reformy a přepište si je podle soc. dem." Ministr odkázal na výsledek voleb, který několik tisíc odborářů nemůže zvrátit.

16:42 - "Co nejsrdečněji zdravím odboráře patující na greenu v Poděbradech," rýpl si premiér do odborových předáků, kteří se v lázeňském městě věnovali golfu. "Sportu zdar a golfu zvláště," uzavřel premiér.

16:36 - Premiér Petr Nečas označil stávku za politický akt, který nic pozitivního nepřinesl. "Vláda v žádném případě od reformního programu neodstoupí," dodal Nečas.

16:35 - Náhradní autobusy Českých drah jezdí poloprázdné. Většina lidí cestujících jindy vlakem raději zůstala doma, nebo použila alternativní dopravní prostředek, řekl mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

16:11 PRAHA - Podle dostupných informací je v Praze podobně jako ráno a dopoledne v provozu zhruba třetina povrchové dopravy. Zejména tramvaje však jezdí spíše poloprázdné, neboť Pražané dnes dávají cestou ze zaměstnání přednost procházkám a jízdě na bicyklech.

16:03 - „Jsem ráda, že stávka probíhá klidně, bez větších incidentů. Chápu právo stávkujících na to projevit svůj názor, na druhou stranu je pravdou, že se bez důchodové nebo zdravotní reformy prostě a jednoduše neobejdeme,“ uvedla ke stávce předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake.

15:58 - To, že stávka byla úspěšná, tvrdí vedle odborářů i šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. "Pokud se pan premiér bude tvářit, že se nic nestalo, že je pěkný letní den, tak nervozita a napětí ve společnosti poroste. Obáváme se, jaký způsob ventilu si v dalších měsících najde," řekl Sobotka.

15:38 -  České dráhy odhadly škody vzniklé v souvislosti s dnešní stávkou na železnici na 70 miliónů korun. Uvedená suma zahrnuje nevybrané jízdné nebo poplatky, které by dopravce získal za provoz vagónů ČD od zahraničních železnic. Uvedl to mluvčí Petr Šťáhlavský.

15:30 PRAHA - Některé obchodníky v Praze stávka připravila o značnou část tržeb. Stávku v dopravě na svých tržbách tvrdě pocítili zejména podnikatelé provozující obchody, trafiky či stánky s občerstvením na trasách metra a hlavním nádraží v Praze.

Rozhovor s řidičem tramvajeVideo: Novinky

14:26 PRAHA -  Odboráři znovu zopakovali, že je ministr financí Miroslav Kalousek před budovou ministerstva provokoval. "Naprosto řízená provokace," tvrdí odboráři s tím, že celou záležitostí se bude zabývat i tripartita.

14:23 PRAHA - Odboráři se považují za vítěze dnešní stávky. "Stálo metro,tramvaje i autobusy," konstatoval potěšeně šéf ASO Bohumír Dufek. Luboš Pomajbík z odborové organizace pražského dopravního podniku popřel, že by odboráři komukoliv bránili v práci. O tom hovořil pražský primátor v souvislosti s vokovickou vozovnou. Vše prý mohou dokázat svědci i kamery ve vozovnách.

14:17 PRAHA - Kvůli stávce v hromadné dopravě spadne dnes návštěvnost Zoologické zahrady Praha na třetinu až polovinu obvyklé míry. Lidé nemají během stávky jak se do okrajové části města dostat, řekla náměstkyně ředitele zoo Zuzana Palzer. Po poledni ukazovalo počítadlo návštěvníků 1300, ve středu ve stejný čas už to byly 2000. Obvykle přichází touto roční dobou do zoo 3000 lidí denně. "Dnes to bude s bídou 2000," uvedla Palzer s tím, že zahrada bude na stávce tratit.

I když dnes řada škol vyhlásila volno, děti, které by jinak do zoo šly, nemohly využít pravidelné autobusové linky.

13:56 - ÚSTÍ NAD LABEM - Na stávku se připravovaly i průmyslové podniky, které jsou závislé na železniční dopravě, snažily se předzásobit, a zároveň vyexpedovaly, co jen šlo. „Problémy ve výrobě by nastat neměly," řekla například mluvčí ústecké Spolchemie Marie Logrová.

13:38 PRAHA - Šéf dopravního podniku Praha Dvořák zpochybnil informace odborářů o tom, že by mělo vyjet odpoledne méně tramvají než dosud. Podle něj byla situace v povrchové dopravě po celý den stabilní a nemělo by se na tom nic měnit ani později.

Kalousek vyšel mezi rozzuřený dav odborářů před ministerstvem financíVideo: Novinky

13:34 BRNO -  Z vozoven začínají najíždět do centra Brna první tramvaje. Po tří a půl hodinovém mezičase, kdy se všechny linky MHD zastavily, budou opět tramvaje, trolejbusy a autobusy jezdit v omezeném provozu až do 19 hodin, kdy ruch opět až do půlnoci utichne.

13:31 ÚSTÍ NAD LABEM - V Ústí nad Labem se podle ředitele dopravního podniku Tomáše Krause do stávky zapojilo z ranních směn jen 22 autobusových a 8 trolejbusových řidičů a žádní jiní zaměstnanci. V porovnání s běžným pracovním dnem dopravní podnik dopoledne zajistil provoz autobusové dopravy v rozsahu zhruba 75 % a provoz trolejbusové dopravy v rozsahu téměř 70 %. Z odpolední směny není hlášen žádný stávkující řidič trolejbusu, vyjet by tak pravděpodobně mohla i linka 55.

13:28 - Nákladní dopravce ČD Cargo vyčíslil škody, které mu způsobila dnešní stávka odborářů. Ušlé tržby a vícenáklady činí dohromady asi 57 miliónů korun, řekl mluvčí firmy Roman Jandík. Přes noc se v celém Česku zastavilo asi 120 nákladních vlaků, které teď stojí ve větších stanicích a rozjedou se až nad ránem. Cargo se během předchozích dnů snažilo dopady stávky utlumit, a tak večer před stávkou vyjela jen menší část spojů. „Po celém Česku jich stojí okolo 120, což je podle mého skvělý výkon. Běžně jich jezdí okolo 400,“ řekl Jandík.

Kalousek přišel mezi protestující odboráře Video: Novinky

13:19 - Předseda odborového svazu KOVO Josef Středula v ČT nedlouho po incidentu před sídlem ministerstva financí kritizoval šéfa resortu Miroslava Kalouska s tím, že dav protestujících odborářů provokoval. Politici by měli situaci uklidňovat než ještě vyhrocovat,“ řekl Středula.

Na otázku, jak se podle něj měl Kalousek zachovat, odpověděl: „Určitě neměl jít proti demonstrantům, ale já nejsem tady od toho, abych radil, co by měl, nebo neměl ministr financí dělat, ale určitě by měl lépe počítat.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Kalousek předstoupil před odboráře.

13:15 PRAHA - Průvod demonstrantů u úřadu vlády krátce po poledni rozehnal déšť. Podle policejního odhadu se hlavního průvodu z Palackého náměstí účastnilo zhruba do 2000 lidí. Premiér a šéf ODS Petr Nečas na shromáždění před Strakovou akademií nepřišel. Demonstranti se po ukončení protestu odebrali ke svým autobusům. Před úřad vlády předtím vyklopili balíky slámy a skandováním vyzývali kabinet k demisi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Demonstranti překračují Vltavu

13:03 PRAHA - Po pražských cyklostezkách projelo do 08:00 stejně lidí jako jindy za celý den. Automatické sčítače ukazovaly v ranní špičce průměrně sedminásobný nárůst, informuje server www.prahounakole.cz.

12:48 PRAHA - Odbory avizují, že odpolední povrchová doprava v hlavním městě padne. Na odpolední směnu přijdou podle nich jen tři řidiči, a tramvaje se v metropoli tudíž zastaví. „Stávkový výbor odboru DPP upozorňuje veřejnost, že po 15:00 klekne povrchová doprava. Všichni stávkokazové včetně managementu řídícího pár tramvají budou muset ukončit směnu. Na odpolední se přihlásili zatím tři řidiči,“ uvedl Luboš Olejár, šéf Stávkového výboru odboru DPP. [celá zpráva]

Anketa s odboráři před Úřadem vládyVideo: Novinky

12:30 - Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob se ohradil vůči nařčení, že ministr Kalousek odboráře provokoval. Údajně si s nimi pouze šel pohovořit.

12:22 - Stávkující se na nábřeží Edvarda Beneše před Úřadem vlády pomalu rozcházejí. Pořadatelé začali odebírat transparenty. Kolem úřadu je asi 300 lidí. Ulice je pro dopravu zablokovaná, místo monitoruje vrtulník a poblíž stojí sanitní vůz.

12:13 Odboráři před úřadem vlády oficiálně ukončili svůj protest. "Pokud vláda nezmění své chování,nevidíme se naposledy," vzkázali kabinetu organizátoři protestu.

12:10 Demonstranti blokují ulici Letenskou. Doprava na Mánesově mostě kolabuje a tvoří se dlouhé kolony. Policie zadržela anarchistku, která napadla člena antikonfliktního týmu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V davu stávkujících došlo i k drobným potyčkám.

11:59 - Rozlícení odboráři házeli na Kalouska rajčata, podle odborového bosse Dufka si za to může sám, jelikož dav provokoval. Celý pochod nyní směřuje k úřadu vlády.

11:57 - Kalouska mezi rozlícenými odboráři nebylo slyšet, po odsunu menší části davu se ale snažil dále diskutovat. K ministrovi se skrz změť novinářů a policistů prodrala asi desítka odborářů, s nimiž Kalousek promlouval. Po chvíli Kalousek s úsměvem na tváři, za spršky vulgarit a pokřiku „Chceme nové volby“ vstoupil zpět do budovy ministerstva. Před budovou zůstala větší část protestujícího davu, zbytek odešel směrem k úřadu vlády.

Foto: MMS/Jiří Ovčáček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (zády k objektivu) vyšel mezi protestující odboráře.

11:53 - Odboráři se vrhli na asi desetičlennou skupinku lidí, která protestovala proti odborářům. Demonstranti je fyzicky napadli a snažili se jim zničit jejich transparenty. Z některých plakátů zbyly jen cáry, vzduchem létaly pet láhve. Policie se ihned snažila obě skupiny odtrhnout, vytvořila kordon, po chvíli byla ulice policistů plná.

11:47 - Nedaleko od davu odborářů stojí skupinka asi deseti lidí, kteří vyjadřují nesouhlas s demonstrací a stávkou. V rukách mají transparenty „Lůza, odborářů múza“ nebo „Stát není dojná kráva, dojte si své odbory“. Ve skupince je i asi třicetiletý muž se zhruba tříletým chlapcem v náručí. Emoce po výstupu ministra financí Kalouska stupňovaly, situace se hrotila. Nicméně po několika minutách se dal dav do pohybu a za neustálého lomozu se vydal směrem k budově úřadu vlády.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek před ministerstvem financí uprostřed stávkujících.

11:40 - Dav skanduje „Dost bylo Kalouska“. Do davu odborářů se zamíchali i anarchisté. Kalousek se v klubku policistů s úsměvem snaží něco říkat, ale není mu rozumět.

11:39 - Podle informací Práva z místa protestů před budovou resortu financí se někteří lidé pokoušejí Kalouska i fyzicky napadat.

11:37 - „On má ještě drzost se tady objevit,“ vykřikla jedna protestující žena. Směrem k ministrovi Kalouskovi padají i hrubé vulgární výrazy.

11:34 - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) vstoupil do davu demonstrantů a vyvolal tak obrovskou vlnu skandování. Obklopen  desítkami novinářů a policistů postupuje davem, přičemž ministr je uprostřed klubka lidí. K demonstrantům se ministr skrz policisty a novináře těžko dostane, protestující jej zřejmě ani přes ohlušující křik a pískání ani neuslyší.

11:23 - Všechny pobočky České pošty ve čtvrtek otevřely. Některé zásilky v Praze a středních Čechách pošta kvůli stávce doručí se zpožděním v pátek. Ke stávce dopravních odborů se na poště připojilo jen zhruba 40 řidičů. I když se poště podařilo s časovým odstupem zajistit náhradní rozvoz, část dnešních zásilek pro Prahu a střední Čechy již nedorazila k doručovatelům na poštách před zahájením doručování v terénu.

11:18 PRAHA - Metro už zřejmě nevyjede. Alespoň v to nevěří primátor Svoboda, podle nějž je „odborářské přesvědčení velmi silné“. Vlaky podzemní dráhy po ránu poprvé v historii hlavního města nevyjely. Většina Pražanů se však zřejmě ztížené situaci v dopravě uzpůsobila. V Praze krize nenastala, řekl Svoboda. [celá zpráva]

11:14 JIŽNÍ MORAVA - Více než šest desítek autobusů, které během stávky v Jihomoravském kraji pomáhají nahrazovat vlaky, jezdí pouze z části plné. Podobná je situace v autobusech regionálních dopravců, kteří stávkují jen symbolicky. Víc než 60 autobusů, které zajistil kraj, jezdí na trasách Tišnov - Kuřim - Brno, Hodonín - Břeclav - Brno, Letovice - Blansko - Adamov - Brno a Křenovice - Sokolnice - Brno.

11:09 PRAHA - Ministr financí Miroslav Kalousek chce přijít do davu demonstrantů, policie má o něj strach. Před budovou ministerstva je antikonfliktní tým a pořádková policie. Přišli i lidé, kteří jsou proti demonstrantům. Vznikají ostré verbální potyčky.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Protest před budovou ministerstva zdravotnictví

11:08 PRAHA -  Premiér Petr Nečas raději neriskoval a do Sněmovny dorazil po svých. A bylo to na něm vidět. Značně zpocený - prý po tříkilometrové cestě - usedl do své lavice. Až při odpovědi na jednu z interpelaci si premiér opět navlékl sako. [celá zpráva]

11:06 PRAHA - Policisté v civilu udělali před Sněmovnou kordon.

11:02 PRAHA - Odboráři dorazili k budově ministerstva financí. Žádají šéfa resortu Miroslava Kalouska (TOP 09), aby vyšel ven a promluvil si s nimi. Ten však tou dobou může být již na zasedání Poslanecké sněmovny. Odboráři s sebou přinesli otepi slámy, které u ministerstva rozloží. Symbolizovat mají tzv. „blokádu papalášů“. Sláma už byla rozložena kolem budovy ministerstva zdravotnictví, kde odboráři asi hodinu demonstrovali již dříve.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Průvod protestujících odborářů zatáčí na Újezdě směrem na Malou Stranu, kde sídlí ministerstvo financí

10:56 ÚSTÍ NAD LABEM - Policie sice v 06:15 přestala do Ústí z Lovosic a z dálnice D8 ve směru z Německa pouštět kamióny. Její obavy z dopravních zácp se ale nepotvrdily, a tak posléze opět Ústí nad Labem pro nákladní dopravu otevřela. Mluvčí policie Veronika Hyšplerová informovala, že policisté budou dopravu v centru města stále sledovat.

10:48 - Někteří poslanci si kvůli stávce museli přivstat, aby dorazili včas. Část z nich včetně premiéra přišla pěšky, pochvalovali si procházku ranní Prahou i slabší dopravní ruch. Poslanec VV Viktor Paggio přijel do Sněmovny na skútru, jeho stranický kolega a někdejší liberecký hejtman Petr Skokan dorazil na babetě. Novináře ujistil, že nejel až z České Lípy, ale z pražské čtvrti Košíře.

„Hezké počasí, příjemná procházka, já jsem spokojený,“ popsal novinářům svoji cestu do práce premiér Petr Nečas (ODS), který přišel pěšky a bez ochranky, i když část cesty absolvoval autem. Pěšky prý urazil asi tři kilometry.

10:48 PRAHA - Část odborářů chce od budovy vlády vyrazit k Pražskému hradu. Předáci to odmítají.

10:45 BRNO -  Strkanice před Hlavním nádražím v Brně skončila smírem. Dva muži, kteří se tam pošťuchovali, si po chvíli podali ruce.

10:31 PRAHA -  Odboráři podle některých informací znovu zvažují, že by jejich protestní pochod vyrazil až k Pražskému hradu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Demonstrace odborářů na podporu celodenní stávky

10:28 PRAHA - Primátor Svoboda si na druhou stranu pochvaloval, jak se kvůli stávce Praha vyčistila od aut, a řekl, že na všem zlém je třeba hledat i něco dobrého. „Když vidím, jak od Náplavky vyjíždějí kola nová, stará, brusle, koloběžky... Kdyby to Pražanům zůstalo, bylo by to fantastické,“ zasnil se primátor.

10:23 PRAHA - Pražský radní pro dopravu Karel Březina (ČSSD) upřesnil, že v terénu už jezdí třetina tramvají. S výjezdem metra to však vidí stále bledě, jelikož strojvedoucí se z většiny přidali ke stávce. Ostatní personál je ovšem k dispozici, záleží tedy na tom, kolik strojvedoucích z odpolední směny bude ochotno nastoupit. Březina také poděkoval lidem, že se vyhnuli Praze, případně ji před stávkou opustili. Podle něj dispečeři naměřili nejvyšší stupeň dopravního provozu dva, což je podle nich mnohem lepší situace než o víkendech.

10:17 PRAHA - Pražský primátor Bohuslav Svoboda prohlásil, že byla prolomena dohoda mezi magistrátem a odbory. Podle něj stávkující zaměstnanci dopravního podniku dorážejí na své kolegy, kteří se rozhodli do zaměstnání nastoupit. Došlo prý k invektivám, zastrašování, protestující si pracující kolegy natáčejí, v jednom případě dokonce byl podle Svobody zastaven autobus, řidič vytažen z vozu a bylo mu vyhrožováno. [celá zpráva]

K tomuto incidentu došlo ve vozovně Vokovice, všemi případy se ale hodlá dopravní podnik zabývat. „Vnímám to velmi negativně a jsem velmi zklamán,“ poznamenal Svoboda. Podle něj jeden rozzlobený občan rozbil sklo u vstupu do metra.

10:12 ČESKÉ BUDĚJOVICE - Průvod zhruba 200 odborářů dorazil k budově krajského úřadu, kde by se s nimi měl setkat hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Potom manifestace skončí. Cestou městem průvod nijak výrazně dopravu neomezil.

10:07 BRNO -  Před Hlavním nádražím v Brně, kde se scházejí odboráři, došlo k několika drobným potyčkám.

10:02 ČESKÉ BUDĚJOVICE - Ke zhruba stovce odborářů v Českých Budějovicích se přidali i další lidé, v průvodu městem je zhruba dvě stě protestujících.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Proti stávce v Praze demonstrovala skupina lidí.

9:52 PRAHA - Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil řekl, že stávku nevyvolaly odbory, ale „arogance vlády, její neochota jednat a její podvraťácká činnost“. Poté přirovnal premiéra Petra Nečase k chameleónovi.

„Má mnoho tváří, na veřejnosti vystupuje jako Petr Dobrotivý, že mu jde o reformy ve prospěch lidí, aby se měli dobře, ale tomu věří už jen on sám,“ řekl Zavadil. Druhou tváří podle něj je „Petr Podrazák“, přičemž odkázal opět na způsob, jakým bylo odborům doručeno rozhodnutí soudu o zrušení pondělní stávky. Připomněl, že byl pozván v pátek kolem půlnoci na úřad vlády, kde na ně čekala justiční stráž a předala jim rozhodnutí. „To je podraz, jaký tato republika ještě nezažila,“ hřímal Zavadil.

9:39 PRAHA - Stávku podpořilo na Palackého náměstí také hnutí ProAlt. Mluvčí hnutí prohlásil, že věří, že stávka přispěje k ukončení reforem a vlády Petra Nečase (ODS), která se jich prý nechce vzdát navzdory své „zdiskreditovanosti a zkorumpovanosti“. Důrazně podotkl, že rozhodně při stávce nejde o „nějaké stravenky“.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Čtvrteční pochod odborářů Prahou

9:34 PRAHA - Na závěr poděkovali odboráři všem, kteří je podporují a zdůraznili, že podle průzkumu agentury SANEP za nimi stojí 60 procent obyvatel. Poděkovali i „tomu nahoře, který řídí počasí“ s tím, že na všech jejich akcích jim vždy počasí vycházelo vstříc.

9:32 PRAHA - Odboráři se rovněž pustili do médií, podle nich slouží politikům jako jejich PR agentury a zkreslují informace. „My se ale nenecháme odradit a připravíme další nátlakové akce,“ přislíbil za velkého pochvalného lomozu zúčastněných Dufek. Politoval také toho, že se prý k demonstraci nepřipojili Pražané. „Je vidět, že se mají líp než my, kteří jsme přišli z menších měst a vesnic,“ doplnil šéf ASO.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pochod odborářů Prahou

9:29 PRAHA - Dufek se také zprostředkovaně ptal Kalouska, zda požene před soud také všechny lidi, kteří jsou zodpovědní za současný dluh ČR. „Vládo, začni vyšetřovat dluhy ČR a právní odpovědnost státních představitelů,“ řekl Dufek. „Ptám se, kdo vám dovolil rozházet 130 miliard připravených na důchodovou reformu? To to půjde do daňových rájů a na úplatky?“ uzavřel Dufek.

9:22 PRAHA - Hlavní část demonstrace v Praze na Palackého náměstí odstartovala projevy odborových bossů. Šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek si vzal na mušku ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Především se do něj pustil kvůli tomu, že plánovanou pondělní stávku dal k soudu, který ji předběžným opatřením zrušil. „Na verdikt soudů bychom museli čekat léta. Kdybychom se všichni jmenovali Kalousek, tak nám rozhodne soud na počkání,“ prohlásil Dufek. „Je to převlíkač kabátů. Mění názory, jak se mu hodí. Ale nejsme stádo ovcí. Víme, co nám říkal včera, co říká dnes a co bude říkat zítra,“ prohlásil Dufek.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Na pochod odborářů dohlíží množství policistů i strážníků

9:16 ČESKÉ BUDĚJOVICE - Zhruba stovka odborářů se v Českých Budějovicích vydává na protestní pochod, měl by trvat asi dvě hodiny. Odboráři projdou přes centrální náměstí Přemysla Otakara II., Lannovou třídou k železničnímu nádraží. V souvislosti s protestem nebude nijak omezena doprava ve městě.

9:14 HRADEC KRÁLOVÉ - Stávka v Královéhradeckém kraji během ranní dopravní špičky vážnější problémy nezpůsobila. V hradeckém kraji stávkují pouze železničáři, linkové autobusy a městská hromadná doprava v Hradci Králové jezdí bez omezení. Na cesty dnes kvůli očekávaným potížím vyrazilo výrazně méně lidé než v jiných dnech. Normální provoz byl ráno i na silnicích v kraji. "Doprava na silnicích je zatím bez komplikací. Provoz je plynulý," řekla mluvčí královéhradecké policie Ivana Ježková. O normálním provozu svědčí i to, že v ulicích Hradce Králové šlo dnes ráno zaparkovat stejně jako v jiných dnech, například v Horově ulici nedaleko centra byla parkovací stání zaplněná z poloviny.

9:09 PRAHA - Primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda ohlásil, že metro by se mohlo odpoledne rozjet. Všechny soupravy stojí v depech, ale stávkující je ponechali v plné funkčnosti. Radní doufali, že některé vlaky by mohly vyjet již po ránu, ale na dopolední směnu nedošlo dost řidičů.

Foto: Michal Doležal , ČTK

Prázdné hlavní nádraží v Praze

9:05 ÚSTÍ NAD LABEM - Bez dopravních komplikací a přeplněných vozů MHD zatím v Ústí nad Labem pokračuje výstražná odborová stávka. Ačkoli část řidičů stávkuje, zbývající stačí v omezeném režimu cestující vozit. Ředitel dopravního podniku Tomáš Kraus řekl, že má k dispozici stovku řidičů, kteří mohou služby zajišťovat. V ostatních městech Ústeckého kraje odboráři nestávkují, stojí jen vlaky. Některé spoje ale České dráhy nahradí autobusy. Klid je i na silnicích a podle policie nevybočuje provoz z běžných pracovních dnů.

9:00 - Správa železniční dopravní cesty využije dnešní 24hodinovou stávku dopravních odborů k opravám tratí a zkrácení plánovaných výluk. Ze 71 naplánovaných výluk dnes uskuteční 50 až 70 procent. ČTK to řekl mluvčí SŽDC Pavel Halla. „Záleží na tom, jak nám vyjdou výpravčí v jednotlivých stanicích vstříc. Někde se nám stalo, že se výpravčí připojili ke stávce a opravu bez jejich součinnosti nebylo možné uskutečnit,“ uvedl Halla. Část výluk ale mohla správa uskutečnit i bez výpravčích.

8:54 PRAHA - Podle údajů městské policie vyjelo do pražských ulic 14 procent tramvají a 6,5 procenta městských autobusů.

Foto: MMS/Jiří Ovčáček, Právo

Odboráři se vydali na pochod Prahou z Legerovy ulice

8:46 PRAHA - Za pískotu, troubení a houkání sirény pochodují odboráři Prahou k Palackého náměstí, kde začíná hlavní tah protivládní demonstrace. Pochod Prahou začne v 9:00, odboráři půjdou na Malou Stranu protestovat k ministerstvu financí, poté zamíří na Pražský hrad. [celá zpráva]

8:40 PRAHA - Před budovou resortu financí zaparkoval známý pražský taxikář Zdeněk Ponert, který je znám coby „nespokojený občan“. Jeho starší mercedes je ověšený vlajkami a výzvami k protivládnímu odporu. Zastavil přímo na modré zóně před vchodem do ministerstva. Ihned poté, co zde zaparkoval, ho policisté požádali o doklady a jeden z úředníků ministerstva chtěl, aby ho donutili odjet. „Má však platnou parkovací kartu pro tuto oblast,“ pokrčil rameny policista.

8:35 PRAHA - Ostravští odboráři uspořádali průvod na podporu stávky. Zhruba dvě stovky odborářů téměř všech profesí prošly od náměstí Svatopluka Čecha k Hlavnímu nádraží. Informovala o tom ČT.

8:30 PRAHA - Stávka v dopravě ráno zatím nezkomplikovala provoz Letiště Praha Ruzyně. Před terminály letiště přijíždějí autobusy MHD, které v pravidelných intervalech přivážely a odvážely pasažéry leteckých linek. Během třiceti minut přijelo ráno na pražské letiště několik autobusů linek MHD 119 a 110, které potom zamířily do Dejvic a Zličína. Před terminály letiště stojí fronta vozidel taxislužby, o jejich služby je zájem jako v běžné dny. Parkoviště před terminály jsou poloprázdná. V okolí letiště se pohybuje více policejních hlídek než obvykle.

8:22 CHOMUTOV - Chomutovské vlakové nádraží zelo ve čtvrtek ráno prázdnotou. Jediným cestujícím byla Vietnamka, která nedokázala přečíst informaci o stávce a odevzdaně čekala na vlak, který nepřijížděl. Když pochopila, že nic nepojede, odešla. Hala zůstala úplně prázdná, okénka byla zavřená, dveře na perón zamčené. Ani autobusové nádraží nevykazovalo větší ruch, než obvykle. Lidé viditelně nespoléhali na nejistou veřejnou dopravu a k cestě do zaměstnání využili alternativu - osobní auta. MHD v Chomutově jezdilo podle jízdního řádu, zaměstnanci se ke stávce aktivně nepřipojili.

8:18 ÚSTÍ NAD LABEM - Silniční doprava v Ústí nad Labem začíná houstnout, krátké kolony se tvoří například na křižovatce pod Mariánskou skálou. Žádné komplikace ale nenastaly. Na křižovatkách hlídkují policisté, mnoho práce ale stále nemají. Všechny autobusy i trolejbusy MHD, které měly podle krizového plánu vyjet, jsou na svých trasách. Navíc jezdí i autobusy na linkách 2, 7 a 18. Žáci na všech 19 základních školách mají ředitelské volno, i to přispělo ke klidné dopravě. Téměř prázdno je i před vlakovým nádražím, náhradní autobusy směrem na Lovosice a na Most využívá minimum lidí.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

MHD v Ústí nad Labem jezdí podle krizového plánu.

8:13 PRAHA - Celý pochod odborářů Prahou budou sledovat policisté. Už kolem 07:00 se začali shromažďovat u jeho počátku. Kvůli stávce je jich v hlavním městě nasazeno zhruba 1600, řekla ČTK mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. S průvodem půjdou podle ní zejména členové antikonfliktního týmu, kteří budou s odboráři komunikovat. Další policisté budou čekat v okolí vládních budov.

Záchranná služba pak zhruba o dvacet procent navýšila své kapacity, v Praze je celkem 40 sanitních vozidel. "Posílili jsme jednu posádku s lékařem, a vrtulník slouží pro případ, že by nastala blokáda Prahy," řekl šéf pražských záchranářů Zdeněk Schwarz.

Foto: Michal Doležal , ČTK

Kolejištěm pražského Hlavního nádraží směřují stávkující dopraváci na sraz svolané demonstrace v Tyršově ulici.

8:07 ÚSTÍ NAD LABEM - Stále uzavřen je od 6:15 průjezd Ústím pro kamióny. „Na sjezdu z dálnice D8 v Trmicích jsme zaznamenali jediný problém, kdy řidiči kamiónů nerespektují informace na informačních tabulích a na tomto sjezdu sjíždí,“ řekla mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová s tím, že odklony kvůli houstnoucí dopravě ve městě i nadále potrvají. Oproti původním plánům jezdí od 7:30 i trolejbusová linka č. 52 v plné trase Klíše lázně - Severní Terasa podle letního jízdního řádu.

8:05 STŘEDOČESKÝ KRAJ - Úředníci Krajského úřadu Středočeského kraje se sídlem v Praze na Smíchově mají ve čtvrtek volný den, a to kvůli stávce odborů. Pro veřejnost zůstává uzavřen, pouze podatelna má být dnes v provozu. „Základní organizace Odborového svazu státních orgánů a organizací při středočeském krajském úřadu podporuje čtvrteční stávku. Vzhledem k očekávaným komplikacím zejména v oblasti dopravy, které Praze hrozí, nebude možné zajistit chod úřadu. Proto bude uzavřen,“ potvrdila mluvčí úřadu Berill Mascheková.

8:01  PRAHA - Situace v Praze se komplikuje. Některé tramvaje jsou přeplněné. Například na Andělu čekají davy lid. Velké množství lidí jde od Anděla pěšky do centra. Praha je také plná cyklistů.

8:00 MLADÁ BOLESLAV - Na mladoboleslavském hlavním nádraží je nezvyklý klid. Tu a tam se objeví pracovníci drah, ale oblečení v civilu, prázdné je okénko u výdeje jízdenek a o stávce svědčí několik cedulí včetně tabule s odjezdy vlaků. Na ní svítí u všech spojů nápis „vlak nejede - stávka“.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Na mladoboleslavském hlavním nádraží je nezvyklý klid.

Marně čekal na příjezd svého kamaráda vlakem asi desetiletý chlapec na mladoboleslavském nádraží. „Vy nemáte doma rádio?“ zeptal se ho jeden ze stávkujících nádražáků, když se hoch snažil dopátrat, proč je na nádraží nezvykle prázdno. Po marném čekání na kamaráda odjel do školy linkou mladoboleslavské MHD, která nestávkuje. Na provozu ve městě se tak nic nezměnilo a stávka se tu nijak neprojevila.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Marně čekal na příjezd svého kamaráda vlakem asi desetiletý chlapec na mladoboleslavském nádraží. O stávce nevěděl.

7:57 PRAHA - Rozhlas hlásí, že v metropoli došlo po ránu již k několika srážkám cyklistů. Pražané ve čtvrtek mnohem častěji volili za dopravní prostředek právě kolo, aby se do práce vůbec dostali. Na jízdu na kole po městě ovšem nejsou zřejmě zvyklí jak dnešní cyklisté, tak ani řidiči automobilů.

7:52 ČESKÉ BUDĚJOVICE - V Českých Budějovicích funguje od časného rána městská hromadná doprava bez problémů. Autobusy i trolejbusy jezdí podle jízdního řádu, pouze na čelním skle vylepili odboráři malý plakát se slovem stávka symbolizující podporu železničářům a dopravákům v dalších městech. Bez komplikací cestují od rána i lidé ze zdejšího autobusového nádraží. Jen u některých linek, například do Třeboně, kde zejména studenti využívají ranních vlaků, byla při nástupu větší tlačenice než obvykle.

7:46 PRAHA - V Tyršově ulici se začínají scházet první účastníci protestního pochodu odborářů Prahou. V 8:00 vyrazí k Palackého náměstí, kde v 9:00 začne demonstrace. Odsud pak vyrazí odbory do města. Informovala o tom ČT. Původně měly tři až čtyři stovky lidí z Tyršovy ulice blokovat magistrálu, od toho ale odboráři upustili.

7:43 ZLÍN - Ve Zlíně jezdí městská hromadná doprava bez omezení. Na vozech MHD jen odboráři umístili nápisy „Podporujeme stávku“. Dispečeři přijímají co tři minuty telefonické hovory, v nichž se obyvatelé krajského města ubezpečují, zda jejich spoj určitě jede. MHD jezdí ve Zlínském kraji bez omezení také ve všech ostatních městech - Vsetíně, Valašském Meziříčí, Uherském Hradišti a v Kroměříži.

7:38 BRNO - Doprava v Brně je zatím bez komplikací, v ulicích je dokonce méně aut než v jiné všední dny. I mnohé spoje MHD jezdí poloprázdné.

7:36 PRAHA - Dopravní situace v Praze 6 je nezvykle klidná. Kolony aut nejsou ani na křižovatce na Vypichu. Tramvaje číslo 22, které tudy jezdí, jsou prázdné.

7:28 OLOMOUC - Včas do práce se podařilo dostat hasičům v Olomouckém kraji. „V 7 hodin došlo ke střídání směn a žádný problém nenastal,“ řekla Právu mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková. Žádné problémy nemá ani Fakultní nemocnice v Olomouci, která je největším zdravotnickým zařízením v regionu. „Provoz je zajištěn jako v jiné dny. Na pracovištích, kde věděli, že by mohli mít někteří zaměstnanci problémy s dopravou do práce, tomu byly přizpůsobeny služby,“ sdělil Právu mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

7:24 PRAHA - V hlavním městě jsou částečně v provozu tramvajové linky 10, 11, 16, 26.

7:21 TACHOV - V Tachově zajišťují dopravní spojení autobusy, z Plané vypravila plzeňská společnost ČSAD autobusy další spoj do Stříbra s odjezdem v 6,40 hodin, ten byl ale stejně jako pravidelný spoj ve stejném směru do Černošína prázdný, nakonec s ním odcestovala jediná cestující směřující na Plzeň. Pokladní v kase nádraží ČD v Plané potvrdila, že od rána nepřišel žádný cestující. Nádraží je na jinak frekventované trati Plzeň - Cheb.

7:17 PRAHA - Podle policejní mluvčí Evy Kropáčové je v tuto chvíli úplný klid. „Zhoršení situace očekáváme okolo osmé hodiny, kdy začíná průvod, který budeme doprovázet. Policisté vždy uzavřou komunikaci, po které průvod půjde a jakmile projde, neprodleně ji zprůjezdní,“ řekla Kropáčová.

7:04 SOKOLOV - Nádraží v Sokolově je prázdné. Před nádražní budovu ale přijeli první lidé, které přivezl náhradní autobus, který zajišťuje dopravu mezi Svatavou a Sokolovem na trati Kraslice - Sokolov. Na ní jezdí soukromý dopravce, jenž do stávky nevstoupil.

6:51 PRAHA - V Praze je v provozu 58 tramvají, 106 nevyjelo. Z autobusů jich jede 95, 380 nevyjelo. Zajištěny jsou především páteřní linky. Z tramvají jsou to především 9, 17 a 22.

6:41 KARLOVY VARY - Vlakové nádraží ve městě je prázdné. Lidi nemají zájem ani o autobusy směrem na Klášterec nad Ohří, které město vypravilo.

6:40 HAVÍŘOV - Ve městě stávkuje 80 řidičů MHD, 11 se nepřipojilo. Vyjely páteřní a školní spoje. Ve městě je hodně aut, v ulicích se tvoří zácpy.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Pokladní na nádraží v Pardubicích vylepují oznámení o stávce.

6:38 PŘEROV - Nádraží v Přerově bylo až na několik zevlujících lidí kolem páté hodiny ráno prázdné. „Nikam jsem nechtěla jet, jen tu čekám. Jdu do práce,“ poznamenala asi čtyřicetiletá žena ve vylidněném vestibulu nádraží. Podle pracovníka ostrahy přerovského nádraží vyjely hned ráno dva náhradní autobusy do Olomouce. Na tuto možnost ale neinformovalo žádné oznámení.

O to větší ruch byl na sousedním autobusovém nádraží, kde skupiny lidí čekaly na dálkové spoje. V Přerově je ve čtvrtek normálně provozu městská hromadná doprava.

6:37 OSTRAVA - Řidiči ostravské městské hromadné dopravy se k celostátní stávce dopraváků připojili pouze symbolicky, protože už před nedávnem několik dní stávkovali za zvýšení svých platů a nechtěli svému zaměstnavateli způsobit další škody.

Do tramvají, autobusů a trolejbusů usedli ve výstražných vestách a čelní skla dopravních prostředků oblepili informačními letáky. Symbolický souhlas se stávkou takto vyjádřila většina řidičů Dopravního podniku Ostrava.

6:36 ÚSTÍ NAD LABEM - Policisté v 6.15 začali na silnici 1/30 mezi Ústím nad Labem a Lovosicemi a na sjezdu z dálnice D8 v Trmicích odklánět kamionovou dopravu směrem na Teplice. Podle policejní mluvčí Veroniky Hyšplerové to bude pouze na nezbytně nutnou dobu. V případě, že situace nebude dramatická, tak odklony policie zruší.

6:26 PRAHA - Podle slov pražského primátora Bohuslava Svobody metro dopoledne jezdit nebude. Pokud pojede, tak spíš odpoledne. Řekl to v České televizi. Klíčové tramvajové linky jsou v provozu.

6:22 OLOMOUC - Dopravnímu podniku města Olomouce se podařilo zajistit provoz páteřních tramvajových linek 1, 2 a 4 podle jízdních řádů pro pracovní dny. Vypraveny nebyly pouze linky 6 a 7. V omezeném provozu jezdí ve městě i spoje třinácti autobusových linek. Vzhledem k tomu, že mnozí lidé neznali ještě ve středu večer skutečný rozsah stávky, jezdí autobusy a tramvaje poloprázdné.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

V Olomouci vyjely čtyři nejdůležitější tramvajové linky

6:20 PRAHA - Již od páté hodiny ranní se do budovy ministerstva financí sjíždějí první úředníci v obavách, že by se později už nemuseli dostat do práce. Dorazil i ministr Miroslav Kalousek.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09) dorazil po šesté hodině ranní do budovy ministerstva financí

„Takhle brzy se přece jen obvykle opravdu nejezdí,“ potvrdil Právu jeden z členů ostrahy. Již od časných ranních hodin zároveň policie posílila hlídky před stanicí metra Malostranská, ministerstvem financí a úřadem vlády, ulice křižují vozy státní i městské policie.

6:13 PARDUBICE - Na pardubickém nádraží je podstatně méně cestujících než obvykle. Náhradní autobusová doprava v Pardubickém kraji obsluhuje alespoň část tratí, především ve východní části regionu.

Podle informací Michala Štěpána, ředitele krajského centra Českých drah, se podařilo zajistit náhradu autobusy na tratích mezi Moravskou Třebovou a Českou Třebovou (10 spojů oběma směry za den), mezi Českou Třebovou a Lanškrounem (16 spojů), na trase Pardubice - Chrudim a Slatiňany (každou půlhodinu) a na trase Pardubice - Hradec Králové, kde doprava jezdí kyvadlově od pěti hodin ráno. (ner)

6:11 HRADEC KRÁLOVÉ - V Královéhradeckém kraji se ke stávce připojila pouze železniční doprava.

České dráhy připravily několik tras autobusové náhradní dopravy, ovšem jak Právu potvrdila řidička autobusu jezdícího na trase Hradec Králové - Pardubice, žádný cestující ho v první hodině provozu nevyužil. Obdobně i autobusy na dalších směrech. „Myslím, že lidi ani nevědí, že budou nějaké autobusy jezdit, tak si dopravu zařídili jinak,“ míní jeden z Hradečanů, který si přišel na nádraží do obchodu koupit snídani.

6:10 ÚSTÍ NAD LABEM -  V Ústí se lidé stávky zalekli, jezdící spoje jsou poloprázdné. Vedení dopravního podniku se podařilo přesvědčit řadu řidičů, vyjet tak podle krizového plánu mohla více než polovina spojů. Jejich počet se má během dne ještě rozšiřovat.

6:07  PLZEŇ - Na plzeňské hlavní vlakové nádraží zabloudil před šestou ráno jen málokdo. „Lidi, kteří přišli na vlak, protože nevěděli, že je stávka, bych napočítala na prstech jedné ruky,“ řekla Právu Ivana Malounová ze stávkového výboru, jehož členové na nádraží poskytují potřebné informace.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Vietnamská žena se marně snažila koupit v Plzni lístek na vlak

Rušno je na naopak plzeňském autobusovém nádraží – všechny linky jezdí, některé i posílily. Autobusáci vozy alespoň vyzdobili letáky upozorňujícími na stávku. Bez omezení funguje i plzeňská MHD, řidiči si na znamení protestu navlékli výstražné vesty, ale zdaleka ne všichni.

6:00 BRNO - V Brně jezdí MHD v omezené míře, přesto je v ulicích v ulicích více autobusů než cestujících. Ve městě to vypadá, že ani žádná stávka není. Městská - jindy zpoplatněná - parkoviště zela o půl šesté ještě prázdnotou stejně jako náhradní na auta připravené parkovací plochy.

5:46 - Nádraží v České republice zejí prázdnotou. Pokud se na nich pohybují lidé, jde většinou i cizince, kteří nevědí, že vlaky nejezdí. Češi se vlakem ani nepokoušejí dostat, volí jiné způsoby dopravy, nejčastěji autobusy.

5:36 LIBERECKO - V Libereckém kraji stávkují jen železničáři, autobusy jezdí. V provozu je i MHD v Liberci a Jablonci nad Nisou. Její zaměstnanci stávkují jen symbolicky.

5:32 PRAHA - Provoz na pražských silnicích je zatím bez problémů. Klíčové komunikace jsou průjezdné. Vzhledem k tomu, že MHD je výrazně omezena, budou se ráno téměř jistě tvořit v ulicích kolony.

5:27 HAVÍŘOV - V Moravskoslezském kraji stávkují řidiči MHD v Havířově. Doprava jezdí jen omezeně. Stávkují i řidiči Veolia Transport Morava, která zajišťuje dopravu na Bruntálsku.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Bohumínské nádraží chvíli po začátku stávky na železnici. Ve městě stojí rychlík do Chebu.

5:18 PRAHA - Na ranní směnu nenastoupil dostatek lidí, aby mohl dopravní podnik zajistit provoz metra. Nejede žádná souprava. Podle slov Karla Březiny, radního pro dopravu, vyjelo 36 tramvají, naopak 58 zůstalo ve vozovnách. "Lidé by se měli připravit, že MHD bude fungovat velmi omezeně," řekl v ČT.

5:12 PRAHA - V hlavním městě jezdí asi 40 procent tramvají a pětina autobusů, metro nejede. Dopravní podnik chce zajistit třetinu spojů.

4:54 PRAHA - Pražské metro, jehož provoz začíná před pátou hodinou ráno, zatím nevyjelo. Stanice jsou zavřené a u některých jsou policejní hlídky.

4:46 PRAHA - Dopravní podnik se bude snažit zajistit především provoz páteřních linek 9, 17 a 22. Lze předpokládat, že vůbec nevyjedou linky 4, 5, 6, 8, 15, 16, 21, 36.

4:33 - PRAHA - Místo vlaků začaly spojení s hlavním městem zajišťovat autobusy. Nahrazeny budou příměstské vlaky například z Českého Brodu, Řevnice, Lysé nad Labem nebo Vraného nad Vltavou.

4:29  PRAHA - V Praze by kolem páté hodiny měla začít fungovat MHD, zřejmě bude částečně v provozu, ve Strašnicích jsou k vidění tramvaje číslo 22.

Město tvrdí, že má v záloze 80 řidičů, stávku jich dosud nahlásilo 58.

4:21 - Premiér Petr Nečas se kvůli stávce nezúčastní v Bratislavě jednání předsedů zemí Visegrádské čtyřky

4:10 - "Stávka probíhá přesně podle plánu a naprosto bez komplikací. Vlaková doprava se zastavila celoplošně tak, jak jsme avizovali. Zatím jsme tedy spokojeni, ovšem já především doufám, že budeme spokojeni s výsledkem toho vyjednávání, které se uskuteční po stávce," řekl předseda Odborového svazu železničářů Jaroslav Pejša.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Pokladní na nádraží v Pardubicích sedí na svém místě pod oznámením o stávce.

4:06 OLOMOUC - V Olomouci by mělo vyjet asi 30 procent spojů. Kolik lidí bude přesně stávkovat, ale není známo.

4:01 Podle České televize nepovede pochod odborářů na Pražský hrad, jak bylo původně plánováno, ale skončí u ministerstva financí.

3:15 PRAHA - Stávku dosud pražskému dopravnímu podniku nahlásilo 44 řidičů tramvají a 14 řidičů autobusů. Řekl to šéf DP Martin Dvořák. Stále není jasné, kolik lidí bude stávkovat na ranní směně, která začíná ve 4:00.

2:49 PRAHA - Strážníci vyvedli ze stanice metra Dejvická opilého mladíka, který jim vulgárně nedával. Skončil na záchytce. Lidé se ze stanice rozcházejí.

Na Dejvické protestovaly stovky lidíVideo: Novinky

2:40  PRAHA - Petr Pulec z odborového svazu pražského dopravního podniku řekl, že ze strašnické vozovny vyjede ráno maximálně pět procent spojů.

2:28 PRAHA - V Praze jsou v provozu některé noční autobusy, vyjela například linka 510, která jezdí z letiště do Modřan. V autobuse však v okolí Strahova nebyl jediný cestující. V ulicích jsou vidět i noční tramvaje.

Podle náměstka primátora Karla Březiny je v provozu 38 ze 44 nočních autobusů a 22 z 59 tramvají.

2:00 BŘECLAV - Mezinárodním rychlíkem Metropol, jehož cesta skončila v Břeclavi, nepřijel nikdo, kdo by potřeboval na nádraží přenocovat. Lidé, kteří jeli ze Slovenska, o stávce věděli a zůstali v Bratislavě.

1:54 PRAHA - Pracovní skupina v čele s prvním náměstkem primátora Karlem Březinou, ředitelem Dopravního podniku Martinem Dvořákem a zástupci integrovaného záchranného systému zasedá v budově DP Na Bojišti.

1:21 PARDUBICE - Poslední vlak, který přijel v noci na čtvrtek do Pardubic, byl rychlík R 719 z Prahy. Přijel přesně na čas v 0:20 hodin. Vystoupilo z něj asi 50 lidí, pro většinu byly Pardubice cílovou stanicí nebo měli zajištěn odvoz auty. České dráhy přistavily před nádražní budovu dva autobusy. Jeden odjížděl po pěti minutách směrem na Českou Třebovou s osmi cestujícími, druhý o minutu později směrem na Hradec Králové. V něm byli jen čtyři cestující.

1:12 PRAHA - Martin Kotas, který svolal protestní akci na stanici metra Dejvická, ji oficiálně ukončil. Protest prý splnil svůj účel. Řekl ale, že je na každém účastníku, zda ze stanice odejde, nebo v ní zůstane až do rána.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lidé ve stanici čekali ještě před příjezdem posledního metra

1:10 - HAVLÍČKŮV BROD - Poslední spoj, rychlík Havlíček, do Havlíčkova Brodu dorazil krátce před půlnočním zahájením stávky. Provoz na nádraží se od té chvíle na 24 hodin zastavil. Během nich nepojede na 360 spojů. Příchozí na probíhající stávku upozorňuje v krátkých intervalech i staniční rozhlas. Do stávky se ale zapojila jen část zaměstnanců nádraží. Na svých místech například zůstali výpravčí, kteří hlídají bezpečnost a zajišťují pořádek.

Foto: Jaroslav Šnajdr, Právo

Nádraží v Havlíčkově Brodě informuje cestující o stávce

1:07 PRAHA - Hala pražského Hlavního nádraží zůstane přes noc otevřená, aby v ní mohli zůstat cestující, především zahraniční turisté, kteří o stávce nevěděli a už nesehnali ubytování.

1:05 BRNO - Noční spoje ve městě nevyjely, týká se to pouze autobusů, protože  tramvaje a trolejbusy v noci nejezdí.

00:35 PRAHA - Ve stanici metra Dejvická se shromáždilo asi 200 lidí. Nastoupili do poslední soupravy, která přijela. Sedí v setmělém vlaku. Někteří na schodech zpívají. Obvyklé hlášení, že provoz metra je ukončen a výzva, aby lidé opustili prostory, už skončilo.

Podle mluvčí městské policie Jany Přikrylové nebudou strážníci lidi z metra vyvádět násilím. "Je jejich věc, jestli chtějí strávit noc v metru," řekla Právu. Strážníci jim pouze budou bránit, aby se dostali do technologických prostor metra.

00:28 OLOMOUC - Stávku pocítili cestující v rychlíku Šírava, který míří do slovenského Humenného. Zastavil v Olomouci a vyčká tam do pátku. O cestující se postarají ČD. Jsou ale jen tři - cizinci, kteří o stávce nevěděli.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Informační tabule v obci Kúty informuje, že rychlík Šírava tudy dnes neprojede

00:20 - Zastavení provozu na železnici zatím problémy nepůsobí. V noci jezdí málo vlaků, spíše mezinárodní spoje. Ty buď vůbec nevyjely, nebo byly odstaveny v nejbližších velkých městech.

00:18 BRNO - Ve městě bude ve čtvrtek možné zaparkovat zadarmo.  Všechna jindy placená parkoviště budou volně přístupná. Otevřené bude i parkoviště u Výstaviště.

00:11 PRAHA - Některé spoje zůstávají i po půlnoci v provozu. Například některé autobusy od stanice metra Skalka odjíždějí i s lidmi. Týká se to například linky 177. Spoje dojedou do svých konečných stanic.

00:07 BRNO - V Brně by se MHD neměla úplně zastavit, během dopravní špičky budou některé spoje, především na těch důležitých linkách, jezdit.

00:03 PRAHA - Lidé se začali shromažďovat ve stanici Můstek, chtějí nasednout do poslední soupravy, která vyjíždí z Můstku v 00:16.

00:03 PRAHA - Skupina lidí se chystá na konečné trase metra Dejvická blokovat metro. Přijet chtějí posledním metrem, které by na Dejvickou mělo dorazit v 00:25 [celá zpráva]

00:02- Stále není jasné, zda v hlavním městě vyjede metro. Dopravní podnik tvrdí, že ano, odbory že ne. Definitivně jasno bude ráno po páté hodině, kdy provoz metra začíná. I když vlaky vyjedou, nebudou jezdit v běžných intervalech.

00:01 - Některé vlaky začaly se stávkou dříve. Jedná se o mezinárodní spoje, které by do půlnoci nestačily dojet na hranici.

Část vlaků bude nahrazena autobusy, vláda schválila nasazení i 150 armádních. Od vojáků si také půjčí 200 řidičů. Které spoje budou nahrazeny autobusy, naleznete ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám