Hlavní obsah

Letci u soudu vyhráli nad českou armádou

Právo, dan, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Vojáci z Letecké záchranné služby a záchranáři z jednotky SAR z Přerova a Líní, kteří se soudí s armádou, aby jim zaplatila přesčasy, zaznamenali první vítězství. Krajský soud v Ostravě na konci prosince podle informací Práva rozhodl o šesti žalobách vojáků a zrušil rozhodnutí velitele společných sil generála Jiřího Halašky, ve kterém zamítl nárok vojáků na proplacení přesčasů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Stížností vojáků se bude muset znovu zabývat velitel společných sil, kterým se po odchodu Halašky stal generál Hynek Blaško.

„Armáda bude muset s vojáky znovu jednat, nyní ale podle práva, předtím jejich argumenty zcela ignorovala,“ řekl Právu právní poradce vojáků a bývalý kapitán vrtulníku Miroslav Pechát.

Rozsudek ještě nenabyl právní moci a armáda se může odvolat. „Ministerstvo obrany zváží svůj další postup po obdržení písemného vyhotovení rozsudku,“ sdělila Právu tisková mluvčí ministerstva obrany Lucie Kubovičová.

Žalobu na armádu podalo celkem 53 pilotů, techniků a záchranářů. Nelíbilo se jim, že musí sloužit 24hodinové služby, ale plný plat dostávají pouze za 12 hodin a druhou polovinu služby jim armáda platí jen jako služební pohotovost, která je honorována pouze 50 procenty platu a není ani započítávána do fondu pracovní doby.

Podle Pecháta to pro piloty a techniky leckdy znamená, že musí odsloužit navíc okolo 90 hodin přesčasů měsíčně a sloužit tak v přepočtu každodenně mimo víkendu 12hodinové služby.

Pro armádu není pře s vojáky jednoduchá hlavně proto, že by mohla být kamínkem, který spustí lavinu dalších žalob. Také jde o docela hodně peněz, podle Pecháta každá žaloba počítá s náhradou mzdy a s penále, což znamená ve většině případů částku okolo jednoho miliónu korun.

„Je paradoxem, že lékaři a sestře, kteří slouží ve stejném vrtulníku, je proplácena plná mzda a odpracované hodiny jim jsou započítávány do fondu pracovní doby,“ podotkl Pechát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám