Hlavní obsah

Létající velvyslanci mají ušetřit peníze, většinu času prosedí v Praze

Právo, Jan Rovenský

Jak ušetřit, neurazit a zároveň si zachovat tvář? Tyto věci dělají během hospodářské krize vrásky české diplomacii. Ministerstvo zahraničí proto zvažuje zavést tzv. létající velvyslance, kteří by pracovali v Praze a do svých zemí vyjeli vždy na několik týdnů v roce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hynek Kmoníček

Článek

O návrhu, který v praxi funguje například v Rakousku či ve Švédsku, hovořil před poslanci zahraničního výboru první náměstek ministra zahraničí Jiří Schneider. Podle něj chce Černínský palác vyzkoušet létající ambasadory v některých afrických zemích.

Pilotní projekt

„Jde o pilotní projekt velvyslanců, kteří by létali z Prahy. Když má ambasador přes deset zemí při akreditaci a je do oblasti vyslán na tři čtyři roky, stává se, že se mu někde ani nepodaří předat pověřovací listiny, nebo je předá po čtyřech letech, kdy už letí domů,“ řekl Právu Schneider.

O tom ví své bývalý ambasador v Austrálii a nynější šéf zahraničního odboru na Hradě Hynek Kmoníček, jemuž se ani po dvou letech nepodařilo předat pověřovací listiny na Samoe.

Je jasné, že nemůžeme mít ambasády ve všech zemích na světě, ale musíme mít kontakt se všemi zeměmi na světě.
Hynek Kmoníček

„To chod české diplomacie a naše národní zájmy opravdu neohrozí, ale zároveň to nemusí být úplně praktické v situaci, kdy nám tam třeba zmizí český potápěč a náš jediný kontakt bude přes misi OSN v New Yorku,“ řekl Právu.

Podle Kmoníčka mají v některých případech létající velvyslanci ekonomický, diplomatický i konzulární smysl. „Je jasné, že nemůžeme mít ambasády ve všech zemích na světě, ale musíme mít kontakt se všemi zeměmi na světě,“ dodal.

Schneider doplnil, že projekt ještě musí projít důkladnou analýzou, do jakých států přesně by velvyslanci mohli létat, a kolik by jich bylo, zatím nechtěl specifikovat.

O létajících velvyslancích se uvažovalo už za exministra Cyrila Svobody a jde o způsob, jak ušetřit čas a „drápkem“ se v zemi zachytit.

V případě, že ČR se tam pak rozhodne otevřít svůj zastupitelský úřad, bude to mít jednodušší.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Schneider (vlevo) zastupoval na jednání vlády ministra zahraničí. Na snímku s premiérem Petrem Nečasem (ODS)

Každý rok by ambasador zemi navštívil na několik týdnů – a alespoň tak udržoval diplomatické styky.

Plat bez diet

Navíc by takový velvyslanec seděl v Praze, tedy za český plat bez diet. Na ministerstvu zahraničí ve Vídni tak například sídlí rakouská ambasáda pro Kazachstán.

„Navíc u některých afrických států je nesrovnatelně levnější a logisticky jednodušší z jedné země do druhé přeletět přes Brusel či Amsterdam, jelikož vnitroafrické letenky jsou záhadně dražší, než když to ambasador vezme přes Evropu,“ upozornil Kmoníček.

Létající velvyslanci se také vyplatí v zemích, kdy by pro daný stát bylo urážlivé, že k nim ambasador létá ze země, se kterou má složité vztahy. Naopak když do státu přijde český velvyslanec z Prahy, nikoho tím neurazí.

Například ačkoli je Singapur blíž malajsijské metropoli Kuala Lumpuru, kde má ČR zastupitelský úřad, létá do něj velvyslanec přes moře ze vzdálenější indonéské Jakarty.

Reklama

Výběr článků

Načítám