Hlavní obsah

Letadlu s Bursíkem na palubě prasklo sklo

Právo, ČTK, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr životního prostředí v demisi Martin Bursík se musel ve středu vrátit z cesty do Itálie, protože letadlu, ve kterém letěl na zasedání zemí G8 v italských Syrakusách, prasklo sklo. Z pražských Kbel poté odletěl znovu náhradním letounem. Právu to potvrdil mluvčí ministerstva Jakub Kašpar.

Článek

"Všichni, kteří cestovali původním letadlem, tedy i ministr Martin Bursík, mají teď vypnuté mobilní telefony. Takže předpokládám, že letí do Itálie jiným letadlem,“ sdělil Právu mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

Vládní letka spadá pod ministerstvo obrany. Jeho mluvčí Jan Pejšek Právu potvrdil, že Bursík skutečně ve 14.15 odstartoval náhradním letounem Airbus A-319 z letiště v pražských Kbelích.

"Co se týká prasklého skla armádního letadla Challenger, skutečně k tomu došlo. Sdělovat však jakékoli příčiny, je předčasné. Vše musí posoudit technici,“ dodal Pejšek. 

Vládní speciál má poruchy často

Poruchy letadel při cestách vládních představitelů nejsou ojedinělé. V roce 2005 musel kvůli prasklému přednímu sklu přistát nouzově v Mnichově prezident Václav Klaus při cestě do Vatikánu. Příčina nehody - prasklé přední sklo letadla - přitom provázela o rok dříve i cestu tehdejšího ministra zahraničí Cyrila Svobody po Blízkém východě a Súdánu.

Postižen poruchou byl vládní letoun směřující s tehdejším ministrem obrany Karlem Kühnlem do Izraele v březnu roku 2005.

Vládní Challenger zastihly komplikace také v březnu 2004 při návštěvě prezidenta Václava Klause v Portugalsku.  

Reklama

Výběr článků

Načítám