Hlavní obsah

Lessy se nevzdává, o post šéfa policie bude bojovat

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší policejní prezident Petr Lessy se v nejbližších dnech chce oficiálně přihlásit o svůj bývalý post. Ministr vnitra v demisi Martin Pecina tak brzy dostane na stůl podnět k přezkumu loňského rozhodnutí svého předchůdce Jana Kubiceho o Lessyho vyhazovu.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Lessy

Článek

Petr Lessy informaci potvrdil Právu s tím, že už si ve čtvrtek oficiálně převzal usnesení pražského městského soudu, který jeho stíhání pro podezření z pomluvy zlínských policejních špiček a zneužití pravomocí definitivně zastavil.

„Nyní je stav takový, že jsem zproštěn všech obvinění, a proto jsem se dohodl se svým právním zástupcem, aby v nejbližších dnech podal podnět k přezkumnému řízení ve věci mého propuštění ze služebního poměru,“ řekl Lessy s tím, že podle něj by toto řízení mělo vést k jeho návratu do funkce policejního prezidenta.

„Ty podmínky pro vydání rozhodnutí o mém propuštění jednoznačně pominuly,“ poznamenal. Zda se k jeho názoru Pecina přikloní, nebo zda dá přednost Lessyho nástupci v čele policie Martinu Červíčkovi, zatím není jasné.

Ve čtvrtek šéf resortu vnitra přes svého mluvčího Pavla Nováka pouze vzkázal, že si k celé věci nechává v současné době zpracovávat právní analýzy.

„Do té doby to nebudeme komentovat,“ uvedl Novák. Podle jednoho z autorů služebního zákona a zároveň místopředsedy nezávislých policejních odborů Petra Tomka ale aktuální definitivní zastavení Lessyho stíhání k jeho návratu do funkce automaticky vést zdaleka nemusí.

Usnesení je nejednoznačné

Háček je podle něj v tom, že soud v rámci odvolacího řízení řešil pouze procesní záležitosti a nikoliv vlastní skutek, ze kterého byl Lessy podezřelý. V příslušném usnesení, o kterém Právo informovalo již minulý týden, se totiž jeho vina nebo nevina vůbec neřeší.

Usnesení se na některých místech přiklání spíše k tomu, že už byl za své jednání postižen propuštěním
Petr Tomek, místopředseda nezávislých policejních odborů

„Není tam nikde konstatováno, že se těch trestných činů nedopustil. Proto se domnívám, že to nezakládá důvod pro změnu rozhodnutí ministra o propuštění ze služebního poměru,“ řekl Tomek.

Pokud by soud přímo konstatoval, že se Lessy ničeho nedopustil, muselo by to naopak ke změně původního rozhodnutí vést automaticky.

„V tomto případě se ale usnesení na některých místech přiklání spíše k tomu, že už byl za své jednání postižen propuštěním,“ poznamenal Tomek. Podle něj tak materiál soudu vyznívá spíš tak, že k trestnému činu došlo, ale nelze ho kvůli zákonným překážkám dále stíhat.

Soud svůj verdikt odůvodnil tak, že o Lessym už loni rozhodl Kubice, a není tak možné stejnou věc řešit znovu. Podle jednoho ze základních principů právního státu totiž nemůže být nikdo trestán za stejnou věc dvakrát.

Tomek v této souvislosti připomněl, že podle dřívější praxe se v případě pravomocného rozsudku dříve uložený kázeňský trest rušil tak, aby zmíněná zásada nebyla porušena. „Tento verdikt a jeho výklad bude nutné ještě zanalyzovat,“ poznamenal Tomek.

Zatímco Nezávislý odborový svaz policie se dlouhodobě proti Lessymu vymezuje a podporuje spíše Červíčka, konkurenční odborová organizace Unie bezpečnostních sborů stojí jednoznačně za loni vyhozeným prezidentem.

„Pan Lessy byl očištěn, a měl by se tak do své funkce jednoznačně vrátit,“ řekl ve čtvrtek Právu předseda unie Jiří Vítek.

Anketa

Měl by se Petr Lessy vrátit do funkce policejního prezidenta?
Ano
75,4 %
Ne
24,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14680 čtenářů.

Související témata

Foto: Milan Malíček, Právo

Komisí doporučený kandidát na policejního prezidenta Petr Lessy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Náměstek policejního prezidenta Martin Červíček

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám