Hlavní obsah

Lessy je vinen, rozhodl soud

– Praha • Aktualizováno
Právo, jt

Obvodní soud pro Prahu 7 uznal bývalého policejního prezident Petra Lessyho vinným. Vyplývá to z informačního systému elektronické justice. Soud rozhodl bez nařízení hlavního líčení trestním příkazem. Lessy byl obžalován z pomluvy zlínských policejních špiček a ze zneužití svých pravomocí.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

Výši trestu nechtěl mluvčí soudu Roman Podlešák jakkoliv komentovat s tím, že verdikt není pravomocný. Trestním příkazem jde ale každopádně uložit maximálně podmíněný trest.

„Lze takto uložit trest odnětí svobody s podmínečným odkladem, peněžitý trest, zákaz činnosti nebo veřejně prospěšné práce,“ řekl Právu bez dalších podrobností Podlešák. Lessy byl obžalován z pomluvy zlínských policejních špiček a ze zneužití svých pravomocí, za což mu hrozily až tři roky vězení.

Lessyho advokát Tomáš Sokol Právu řekl, že o rozhodnutí zatím nebyl informován.

Lessy měl loni v září předat své mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka v souvislosti s kauzou takzvaného Toflova gangu, aby je předala redaktorovi Práva.

„Obžaloba byla podána pro jednání spočívající v předání úřední písemnosti tisku, kterou získal v souvislosti s výkonem své funkce a poskytnutí dalších souvisejících zjevně nepravdivých informací v úmyslu poškodit jiné vysoké policejní funkcionáře,“ poznamenala k tomu Zenklová.

Lessyho obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů letos na sklonku léta a bezprostředně poté ho ministr vnitra Jan Kubice odvolal a vyhodil i od policie. Sám Lessy, který s Kubicem dlouhodobě válčil, už dříve prohlásil, že jeho stíhání je účelové.

Bývalý policejní prezident kvůli tomu podal na Kubiceho trestní oznámení, neboť podle něj při jeho propuštění jednal v rozporu se zákonem. Obvodní zastupitelství pro Prahu 7 ale dalo ministrovi nedávno zapravdu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám