Hlavní obsah

Léky na chřipku s pseudoefedrinem jsou ode dneška na průkaz

– Praha

Léky na chřipku a nachlazení s pseudoefedrinem mohou lidé od pátku 1. května kupovat na průkaz pojištěnce. Tuto možnost ale mají jen ve zhruba 900 z 2400 lékáren a výdejen, které se připojily k centrálnímu úložišti dat. V ostatních zatím léky na průkaz nedostanou, protože lékárník nemá možnost ověřit si, zda si nekupují nadměrné množství léku. Lékař ale může napsat v odůvodněných případech tyto léky na recept. Pacient si je může vyzvednout kdekoli, lékárník nemusí nic ověřovat.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Omezení prodeje Modafenu, Paralenu plus, Aspirinu Complex, Daleronu, Nurofenu Stopgrip a Panadolu Plus Grip na průkaz má zabránit zneužívání léků s pseudoefedrinem k výrobě drog. Až 80 procent prodaných balení se zneužívá k výrobě pervitinu.

Centrální úložiště zřídil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Lékárníci ale zpochybnili rozsah dat, která budou muset o pacientech předávat. Obrátili se na Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), aby vše prověřil. Inspektoři ÚOOÚ nyní provádějí hloubkovou kontrolu a do jejího skončení žádné informace poskytovat nebudou.

Prodej pouze v omezeném množství

Přípravky s pseudoefedrinem bude možné bez předpisu vydávat pouze v omezeném množství, které dostačuje pro léčbu nachlazení. V jednom kalendářním měsíci nesmí přesáhnout 1800 miligramů. Tyto léky nesmějí být vydávány ani nabízeny v zásilkovém a internetovém prodeji.

Při jejich výdeji zadá lékárník do evidence identifikační číslo pojištěnce, u cizinců datum narození, jméno a příjmení, a ověří totožnost pacienta. Lékárník si může vyžádat i občanský průkaz. Výdej zapíše do centrálního úložiště elektronických receptů, kde také ověří, zda kupující nepřekročil limity pro výdej.

Pro lepší orientaci veřejnosti připravil SÚKL instruktážní video, které bude názorně představovat výdej léků v rámci nové kategorie výdeje. Video rozešle organizacím pacientů, a ty je mohou vystavit na svých webech. Dostupné bude také na stránkách SÚKL.

Anketa

Souhlasíte s omezením prodeje léků obsahujících pseudoefedrin?
Ano
81,4 %
Ne
18,6 %
Celkem hlasovalo 9306 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám