Hlavní obsah

Lékárny a ambulantní lékaři hrozí stávkou

Právo, Hana Kadečková
PRAHA

Lékárny a také ambulantní lékaři vstoupí 6. ledna příštího roku do hodinové výstražné stávky, pokud jim vláda nevyjde do letošního 15. prosince vstříc a nenavrhne řešení současné krize ve zdravotnictví. Krizové výbory Koalice ambulantních lékařů a České lékárnické komory se na tom dohodly ve čtvrtek odpoledne.

Foto: Klára Obručová

20. Vsetínský jazzový festival Josefa Audese © Aleš Mynář

Článek

 "Nejsme nadále ochotni dotovat finanční deficit zdravotnictví," prohlásili svorně představitelé obou sdružení. Případný protest by byl zatím jen symbolický. "Akutní péče a nezbytná služba bude vždy zachována. Náš protest není namířen proti pacientům," řekl ve čtvrtek novinářům prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek.

Chtějí si sáhnout na peníze od státu

Ambulantní lékaři chtějí dosáhnout toho, aby peníze, jež vydá vláda na zdravotnictví jako první pomoc ještě do konce letošního roku, nešly jen nemocnicím a zdravotním pojišťovnám, ale aby z nich měly užitek i ambulance. "Bohužel, poslední kroky vlády vedou k tomu, že se řeší jenom problémy nemocnic a neřeší se problémy ambulantní sféry, která by měla být preferována," prohlásil Pekárek. Vláda dá krajům pro nemocnice 3,4 miliardy, zdravotním pojišťovnám další tři miliardy.

"Setkáváme se s tím, že peněz je málo, neboť my nemáme možnost jako privátní sféra si sáhnout na rozpočty státní nebo krajské. Nás nikdo v této zemi neoddluží. My se musíme spolehnout jen na naše prostředky, které získáme buď z veřejného zdravotního pojištění nebo nakonec z vlastních kapes," vysvětloval Pekárek.

Na to vše chtějí ambulantní lékaři a lékárníci vládu upozornit. Lubomír Chudoba, prezident České lékárnické komory, novinářům řekl, že pokud vláda problémy s financováním nevyřeší, "může začátkem příštího roku dojít ke kolapsu. Situace se může vyhrotit tak, že na tom budeme jako kolegové na Slovensku". Tam lékárníci vybírají od pacientů za léky v hotovosti. "Dluhy lékáren po splatnosti vůči farmaceutickým distribučním firmám dosáhly 4,4 mld. Během posledních dvou měsíců narostly závazky lékáren po splatnosti o 20 procent," upozornil Chudoba na vážnost situace.

Chtějí systémové změny

Ambulantní lékaři i lékárníci zároveň volají po systémových opatřeních. Jednorázová Finanční injekce od státu je podle nich sice vítaná, ale krizi neřeší: "Jednorázová záplata skutečně neřeší ty vleklé problémy zdravotnictví, které tady jsou," poznamenal Pekárek. Václav Šmatlák ze Sdružení praktických lékařů k tomu podotkl, že samo ministerstvo zdravotnictví (MZ) může ovlivnit zhruba 80 procent všech výdajů z veřejného zdravotního pojištění.

"Ovlivňuje je formou vyhlášek, které vydává, ať je to vyhláška o seznamu výkonů, úhrady léčiv a zdravotnických prostředků, vymezení preventivních prohlídek a další. Tím, že tyto vyhlášky jsou nedokonalé - poskytují všem občanům naprosto bezbřehou možnost konzumace zdravotní péče bez jakéhokoliv omezení - se zhruba 30 procent těchto prostředků ztrácí naprosto zbytečně. To znamená, první na řadě kdo má něco udělat, je MZ. A nemusí čekat na žádné zásadní legislativní kroky," upozornil Šmatlák.

Zvýšit platby státu za pojištěnce

Mezi systémová opatření Pekárek řadí vymezení rozsahu péče poskytované z veřejného zdravotního pojištění, dále redukci nemocnic, či zvýšení plateb státu za státní pojištěnce, "které je hanebně nízké". Podle informací Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) platí stát za své pojištěnce (nezaměstnané, důchodce, ženy na mateřské dovolené) pouhých 467 korun, zatímco zaměstnaní lidé s průměrnou mzdou odvádějí zhruba čtyřnásobek.

Stejně jako lékaři i zdravotní pojišťovny včetně VZP požadují, aby stát platil za své pojištěnce více. Jak novinářům ve čtvrtek řekl generální ředitel Zdravotní pojišťovny Metal-Aliance Vladimír Kothera, stát by nemusel platit za své pojištěnce stejnou částku jako platí zaměstnanci. "Ale její výše by měla sledovat trend růstu průměrné mzdy. Pokud by tomu tak v minulých letech bylo, pojistné za státní pojištěnce by dnes činilo 1100 až 1200 korun," podotkl. Ve zdravotnictví by tak bylo asi o 50 miliard korun víc.

Ambulantní lékaři rovněž žádají vládu a parlament, aby vytvořily oddělený fond pro ambulantní zařízení, který by byl nepodkročitelný a z kterého by ambulantní péče byla financována. Ministryně zdravotnictví Marie Součková ČTK řekla, že sdílí obavy ambulantních lékařů, protože léta pracovala v ortopedické ambulanci. "Veškeré kroky ke stabilizaci směřují i do ambulantní sféry," ujistila a připomněla, že pojišťovny díky pomoci vlády budou moci platit včas nejen nemocnicím, ale i ambulancím a lékárnám. Vytvoření ambulantního fondu je podle ministryně věcí další diskuse.

Prezident České lékařské komory David Rath řekl, že protest ambulantních kolegů chápe. "Nejsme proti projevům nespokojenosti lékařů, kteří k tomu mají v této chvíli pádný důvod," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám