Hlavní obsah

Lékaři, zubaři i lékárny v úterý na hodinu zavřou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na 20 000 ambulantních lékařů a zubařů a značná část lékáren po celé republice přeruší v úterý od 11 do 12 hodin pro výstrahu vládě práci. Podle účastníků protestu je zdravotní péče v Česku vážně ohrožena: vláda a ministerstvo však problémy ambulancí a lékáren neřeší, zaměřují se na pojišťovny a nemocnice.

Foto: Tomáš Hlavsa

Výstava připomene oběť studenta Jana Zajíce.

Článek

Koalice ambulantních lékařů, která protest s Českou lékárnickou komorou pořádá, ujišťuje, že neodkladná péče bude zajištěna. "Je to osobní rozhodnutí každého lékaře. V situaci, kdy mám plnou čekárnu lidí, je rozhodování složité. Lidé jsou však informováni předem a mohou se tomu přizpůsobit," řekl v neděli Igor Mazoch ze Sdružení praktických lékařů v Olomouci.

V ordinacích jsou již vyvěšeny plakáty, které na přerušení provozu pacienty upozorňují. Na dobu přerušení provozu si lékaři neobjednali pacienty, ale akutní případy ošetří. Jinak se budou zabývat administrativou, jako jsou hlášení pojišťovnám, vypisování faktur a zpracování dokumentace pacientů.

"Není to vzpoura proti pacientům"

"Omezení provozu je signálem pro vládu a ministerstvo zdravotnictví, aby řešily také problémy ambulancí a lékáren. Není to vzpoura proti pacientům," řekl mluvčí koalice a prezident stomatologické komory Jiří Pekárek. Dodal, že pokud budou problémy trvat, připraví koalice další větší akce.

Spolupořádající Koalici ambulantních lékařů tvoří Česká stomatologická komora, dvě sdružení praktických lékařů pro děti a dorost a pro dospělé, Sdružení smluvních lékařů a Sdružení soukromých gynekologů. K výstražnému přerušení provozu se připojí i Asociace domácí péče, Unie fyzioterapeutů a Segment laboratorní a radiodiagnostické péče.

Ministryně zdravotnictví Marie Součková již dříve uvedla, že lékařům neupírá právo vyjádřit názor, nesmějí však poškodit pacienty. "Paní ministryně nám neupírá právo na názor, ale my dodnes nevíme, jak to bude s financováním. Proslýchá se, že nemocnice dál budou mít více na úkor ambulancí a dostanou peníze, které se vyberou nad plán. To se nám nelíbí," uvedl Pekárek.

Soukromé lékárny se zřejmě k protestu připojí

Ambulance navrhují, aby prostředky veřejného zdravotního pojištění byly rozděleny tak, aby bylo jasné, jaká část připadne nemocnicím, jaká ambulancím a podobně. "Pak by se nemohlo stát, že když nemocnicím peníze chybějí, přesouvají se z peněz pro ambulance," vysvětlil Pekárek. Problém se zpožďováním plateb pojišťoven podle něj trvá, v současnosti platí Všeobecná zdravotní pojišťovna o 20 až 40 dní po termínu, což ambulance existenčně ohrožuje.

"Soukromé lékárny by se měly připojit, protože opožděné platby pro ně mají velké dopady. Za chvíli už nebudeme mít za co léky nakupovat," uvedla předsedkyně Okresního sdružení lékárníků v Olomouci Zdena Beranová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám