Hlavní obsah

Lékaři v IKEM umí k transplantacím převážet bijící srdce

Aktualizováno

Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) začal využívat novou metodu odběru srdce. Díky přístroji, který simuluje tep, mohou lékaři převážet bijící srdce. V České republice ročně lékaři provedou přes 70 transplantací srdce.

BEZ KOMENTÁŘE: Nová metoda odběru srdce, která umožňuje transport bijícího srdce Video: IKEM

 
Článek

„Jde o zásadní posun v kvalitě transplantací v ČR a zvyšuje šanci dočkat se nového srdce. Rozšíří se tak i nabídka orgánů k transplantaci až o 20 procent,“ uvedl institut, který metodu poprvé použil počátkem října.

„Odebrané srdce se napojí na přístroj, který simuluje fyziologické prostředí člověka. Srdce začne znovu tepat a my jsme schopni ho dostat do metabolicky optimální kondice a posoudit jeho použitelnost,“ uvedl přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM Ivan Netuka.

Přístroj umožňuje delší transport včetně leteckého. „Srdce musíme nejprve vyjmout z těla dárce, pak ho musíme zchladit a zastavit. Následně ho napojíme na přístroj, aby se znovu roztepalo. Před transplantací je třeba je zase zchladit a zastavit,“ řekl Netuka. Srdce je uvnitř promýváno teplou, plně okysličenou krví. „Pasivně bije, ale nemusí čerpat krev, což umožňuje, aby si srdce odpočinulo,“ dodal.

Srdce, na kterém si lékaři z IKEM novou metodu vyzkoušeli, patřilo mladé ženě z jedné z nemocnic v Ústeckém kraji. Srdce nebylo metabolicky zcela ideální a bylo za hranicí standardních medicínských kritérií. Během čtyř hodin se zotavilo a mohlo být transplantováno pětašedesátiletému muži. „Pacient, který srdce dostal, je ve velmi dobré kondici, probíhá u něj standardní rekonvalescence a v blízké budoucnosti bude z IKEM propuštěn domů,“ doplnil Netuka.

Za 35 let lékaři v Česku transplantovali přes 2000 srdcí. Asi 40 procent pacientů se nyní dočká nového orgánu díky mechanické srdeční podpoře, dříve téměř třetina těch, co byli na čekací listině, zemřela.

Přístroj zakoupily nadační fondy Kapka Naděje a Shell za 7,5 milionu korun. Na každý převoz je třeba speciální sada za 1,5 milionu korun. IKEM se dohodl s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou na úhradě osmi až deseti za rok. Metoda je podle Netuky mezinárodně respektovaná a systém má všechny potřebné registrace a certifikace.

Reklama

Výběr článků

Načítám