Hlavní obsah

Lékaři v IKEM jako první na světě zkombinovali endoskopickou operaci jícnu a žaludku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lékařům v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) během jediného zákroku zkombinovali endoskopické operace jícnu a žaludku. Pacientka, která zákrok podstoupila, měla problémy s polykáním a zároveň s vyprazdňováním žaludku. Kombinace těchto dvou operací v rámci jednoho zákroku je zcela unikátní, uvedla mluvčí IKEM Veronika Velcová.

Foto: Foto archiv IKEM

V pražském IKEM lékaři zkombinovali endoskopickou operaci jícnu a žaludku.

Článek

„Spojení obou zákroků do jednoho je pro pacienty mnohem méně zatěžující. Podstupují jen jednu anestezii, antibiotika se podávají jen jednou a vše se uskuteční v relativně krátkém čase, a i následná rekonvalescence se tak minimalizuje na pouhé hodiny a dne,” uvedl Jan Martínek z Kliniky hepatogastroenterologie IKEM, který tento kombinovaný zákrok provedl.

Pacientskou byla pětasedmdesátiletá Marie Pavlasová. Problémy s přijímáním potravy měla 30 let. Po dvou dnech, které uplynuly od zákroku se cítí dobře. "Jídlo jsem snědla bez problémů. Je to úžasná změna," řekla.

„Tato operace pro mě byla obrovskou nadějí na normální život. Dosud jsem nemohla pořádně jíst, ani pít. Musela jsem vždy polykat velmi pomalu a jíst jen malá sousta a i tak to mnohdy trvalo desítky minut, než sousto skončilo v žaludku," popisovala své problémy.

Foto: Foto archiv IKEM

Historicky první pacientka operace Marie Pavlasová s lékařem doc. MUDr. Jan Martínek, Ph.D., který operaci provedl.

Příčina této poruchy jícnu není podle lékaře Martínka jasná, choroba je ale známá už z dob antického Řecka. Z jícnu zmizí nervové buňky, konec orgánu je pak sevřený a nepouští potravu dál. Pacientům se špatně polyká a mohou mít bolest na hrudi. Častější je obdobná porucha u žaludku, kdy se orgán špatně pohybuje a má problémy s vyprazdňováním.

Foto: Foto archiv IKEM

Unikátní operace je výhodná také tím, že je prováděna endoskopicky. K jícnu a žaludku se lékaři dostávají bez jakéhokoli řezu, jen skrze ústa.

"Pacient nemůže přijímat potravu. Všechno, co sní, mu leží v žaludku, má stále pocit na zvracení. Někteří pacienti zvrací každé jídlo, jejich vydechovaný vzduch je cítit nakvašeným jídlem," popsal Martínek.

Endoskopické operace jícnu provádějí lékaři v IKEM od roku 2012 a mají jich za sebou přes dvě stovky. Obdobných operací žaludku zatím udělal v rámci klinické studie sedm a nabízí se pacientům s nejtěžší formou poruchy, u kterých jiná léčba selhala.

Reklama

Výběr článků

Načítám