Hlavní obsah

Lékaři bojují o pacienty i za hranicí zákona a na jejich úkor

Právo, Václav Pergl

Nekalé praktiky při získávání klientů používají nejen zdravotní pojišťovny, ale i najatí lidé a agentury, kteří pracují pro soukromé lékaře nebo zdravotnické společnosti. Ti pod sliby různých výhod přesvědčují občany, aby změnili svého praktického lékaře nebo lékaře pro děti a dorost a přešli k jinému lékaři či zdravotnické firmě. Ten, kdo tak učiní, ale často naletí. A návrat k původnímu lékaři už pak většinou není možný.

Článek

„Naletěla jsem na slib delších ordinačních hodin a na prohlídky bez regulačních poplatků. Nic z toho ale nebyla pravda. Když jsem se po několika měsících chtěla vrátit ke svému praktickému doktorovi, měl už plno a nevzal mě,“ říká 45letá paní Anna P. z Prahy. Teď hledá praktického lékaře a pomáhá jí v tom i její zdravotní pojišťovna.

Že jsou praktiky náborářů skutečně nevybíravé, agresivní a protizákonné, poznal sám na sobě i pan Josef M., rovněž z Prahy. Ten je ale právník. „Zjistil jsem, že jsem byl přeregistrován k jinému lékaři bez mého vědomí, dokonce dvakrát za sebou a z toho jednou za svého pobytu v New Yorku,“ sdělil Právu.

Zjistil jsem, že jsem byl přeregistrován k jinému lékaři bez mého vědomí, dokonce dvakrát za sebou a z toho jednou za svého pobytu v New Yorku.
Josef M. z Prahy, jeden z klamaných pacientů

Pan Josef se ale nedal. Navštívil novou lékařku a chtěl vidět registrační lístek se svým podpisem. Samozřejmě že mu žádný nepředložila. „Odůvodňovala to neustále tím, že jsem se před roky registroval a když se prováděla kontrola karet pacientů a pacient už dlouho nebyl na kontrole, znovu mne zaregistrovala,“ říká pan Josef. Podle jeho slov lékařka nejméně čtyřikrát porušila zákon, a to už vůbec nemluví o majetkovém prospěchu.

Kapitační platba

Za nekalými praktikami je boj o peníze. Praktičtí lékaři jsou převážně placeni takzvanou kapitační platbou. Podle ní dostávají za každého klienta, kterého mají v kartotéce, od jeho zdravotní pojišťovny pravidelně měsíční částky, nyní v průměru 55 korun, a to bez ohledu, zda pacienta vůbec vidí.

Pacient nemusí k praktikovi léta chodit, ale ten na něj bere každý měsíc uvedenou částku. A obchodní společnosti, které praktické lékaře zaměstnávají, dávají praktikům jen fixní plat, ale inkasují peníze z kapitační platby za registrované pacienty.

Komora varuje: Přeregistraci zvážit

„Varujeme před změnou praktického lékaře po agresivní náborové kampani najatých jednotlivců a agentur,“ říká prezident komory Milan Kubek.

„Bude-li se pacient chtít vrátit ke svému původnímu lékaři, ten není povinen ho vzít zpět do své evidence, pokud mezitím bude kapacita jeho zdravotnického zařízení naplněna,“ tvrdí Kubek. „Navíc originál vaší zdravotnické dokumentace vám při změně registrujícího lékaře dosavadní registrující lékař vydat nemůže. Pro potřebu nového registrujícího lékaře vydá na jeho žádost jen výpis potřebný pro návaznost zdravotní péče. Když budete chtít celou dokumentaci, dostanete kopii, kterou zaplatíte, do 30 dnů,“ tvrdí Kubek.

Boj o klienta je tedy často plný lživých slibů a podvodů. Každý pacient by měl dávat pozor na náboráře a nedělat ukvapená rozhodnutí. Když má pochybnost, pak se ihned obrátit na svou pojišťovnu nebo praktického lékaře o radu a pomoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám