Hlavní obsah

Ledovka pokryla silnice, vyžádala si život chodkyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dopravu na silnicích v celé republice komplikuje v pondělí ledovka a snížená viditelnost způsobená sněžením. Hlášeny jsou i nehody včetně jedné smrtelné. V Petřvaldu na Karvinsku řidič přehlédl chodkyni a na kluzké silnici se mu nepodařilo vozidlo zastavit.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Článek

Řidič srazil ženu kolem sedmé ráno na hlavním tahu mezi Ostravou a Karvinou. Chodkyni pravděpodobně přehlédl a na kluzké vozovce již nestačil zabrzdit. „Žena ve věku 75 let po střetu s vozidlem svým zraněním podlehla. Zkouška na alkohol u řidiče byla negativní. U zemřelé ženy bude nařízena soudní pitva,“ konstatovala mluvčí policie Zlatuše Viačková.

Nehoda komplikovala dopravu na silnici mezi Ostravou a Orlovou, policie zde musela provoz řídit kyvadlově.

Další vážná nehoda se stala o půl šesté ráno u Valšova na Bruntálsku, zraněno tam bylo při střetu dvou osobních aut pět lidí.

"Čtyřiapadesátiletý a čtyřiadvacetiletý muž utrpěli vážná poranění hrudníku. Třiačtyřicetiletá žena byla zraněna těžce. Lékař při prvotním ošetření zjistil poranění hlavy a vyslovil podezření na poranění mozku a břicha. Muž ve věku dvaatřicet let utrpěl lehké poranění horní končetiny a byl předán na chirurgické ambulanci nemocnice v Bruntále. Poslední z přepravovaných pacientů, muž staršího věku, byl ošetřen s podezřením na otřes mozku a transportován do krnovské nemocnice," vypočítal mluvčí záchranky Lukáš Humpl.

Na ledu vzrostl počet nehod

Vyšší počet nehod ale registrují i v Ústeckém kraji. Mezi šestou a sedmou hodinou ranní se v kraji stalo pět dopravních nehod, auta bourala na Chomutovsku, Ústecku, Litoměřicku a také na Mostecku, kde vedle policie zasahuje záchranná služba.

V Krušných horách je mlhavo, ale ráno nepadal sníh. Rozbředlý sníh hlásí silničáři také na komunikacích na Děčínsku, kde je zhoršená viditelnost kvůli padajícímu sněhu. Podobná situace je též na Litoměřicku a Lounsku.

Několik centimetrů sněhu připadlo v noci v Libereckém kraji. Sněžení bude komplikovat dopravu i přes den, kdy by teploty měly zůstat pod bodem mrazu. Motoristé by proto podle silničářů měli nadále jezdit opatrně. Sníh leží i na hlavních tazích Libereckého kraje. Podle informací policie ale zatím žádné velké problémy na silnicích hlášeny nebyly, pouze na silnici 14 v Liberci ráno po 6:00 havarovalo jedno osobní auto.

Ledové drama na Plzeňsku

Nejdramatičtější byla na Plzeňsku situace mezi 01:00 a 02:00, kdy vozovky pokrýval i dva centimetry tlustý led. Kolem 07:00 se jezdilo hlavně v kolejích vyjetých v ledové tříšti, a to i na silnicích první třídy. Každá další přeháňka však způsobí extrémní zhoršení. V terénu jsou už několik hodin všechny sypače, policie zatím eviduje jen drobné nehody, žádnou vážnější.

"Hlavní silniční tahy jsou mokré nebo jsou v ledové tříšti vyježděné koleje. Na silnicích nižších tříd je situace obdobná, jsou tam koleje, přičemž ledová tříšť po jejich okrajích narůstá. Je nutná veliká opatrnost," uvedl Jiří Slapnička ze Správy a údržby silnic Plzeňského kraje.

Nejpostiženějšími okresy regionu jsou Klatovsko, Domažlicko a pohraniční část Tachovska. Silničáři mají v terénu všechny sypače, vozovky solí, aby tím rozpustili led. "Toto je nejhorší situace, jaká může být, když se tvoří ledovka," dodal Slapnička.

Nejpostiženějšími okresy regionu jsou Klatovsko, Domažlicko a pohraniční část Tachovska. Silničáři mají v terénu všechny sypače, vozovky solí, aby tím rozpustili led. "Toto je nejhorší situace, jaká může být, když se tvoří ledovka," dodal Slapnička.

Nejdramatičtější situace byla v regionu dnes po půlnoci, na silnici se tvořila souvislá vrstva ledu. Silnější mrznoucí přeháňka trvala od nedělních 20:00 do pondělních 01:00.

Policie v kraji zatím neeviduje žádné omezení provozu zaviněné zhoršenou sjízdností, nejsou ani žádné těžší nehody. Zledovatělá a místy nesjízdná vozovka ale například v noci zkomplikovala hasičům dojezd k zásahu při požáru rodinného domku v Nečtinech na severním Plzeňsku.

Před ledovkou varují silničáři v Karlovarském kraji. Už v neděli večer přišly do kraje dešťové srážky, které na vozovkách namrzly. V noci pak ještě drobně sněžilo, takže na silnicích může být ledovka skrytá pod vrstvou sněhu, vyplývá z dnešních informací krajských silničářů. Policie už řeší i první nehody. Osobní auto skončilo mimo vozovku například u Nového Kostela na Chebsku.

Ve středních Čechách místy ztěžují dopravu sněhové přeháňky. Hlášeny jsou po ránu na Mělnicku, Mladoboleslavsku a v okrese Praha-východ. Na Benešovsku a Příbramsku může řidiče překvapit mlha, vyplývá z údajů Ředitelství silnic a dálnic.

Na uježděnou vrstvu sněhu krytou posypem by si motoristé měli dát pozor na menších silnicích na Benešovsku a Příbramsku.

Většina jihočeských silnic je sjízdná se zvýšenou opatrností. Na některých komunikacích nižších tříd leží zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem, vyplývá z informací dispečinku správy a údržby silnic. Řidiči si někde musí dát pozor na mrznoucí déšť. Teploty se v kraji po ránu pohybují v rozmezí od minus jednoho do minus 10 stupňů Celsia. Bez omezení jsou sjízdné pouze silnice na Českokrumlovsku.

Na silnicích ve vyšších polohách Královéhradeckého kraje zůstává vrstva uježděného sněhu. V Krkonoších dosahuje až pěti centimetrů, nebezpečné úseky jsou kryté posypem a se zvýšenou opatrností sjízdné. Hlavní silniční tahy jsou mokré po chemickém ošetření. V hradeckém kraji bylo dnes ráno zataženo, například na Hradecku mrholilo, v některých oblastech Trutnovska padá mrznoucí déšť. Teploty v kraji klesly až osm stupňů Celsia pod bod mrazu.

I na mnoha silnicích v Pardubickém kraji je náledí. Silničáři před ním varují zvláště v okolí Hlinska, Lanškrouna, Moravské Třebové, Skutče a v Železných horách. V těchto oblastech, a také u Žambereku, Litomyšle a Poličky, zůstává na menších silnicích uježděný nebo zmrzlý sníh, často s vyjetými kolejemi.

Též na Vysočině mrholí a na silnicích se může tvořit ledovka, hlavně ve vyšších polohách kraje. Kvůli ledovce jezdili silničáři v noci na dnešek se 110 sypači. "Nejdřív na Třebíčsku, asi od 20:00. Od 02:00 už pak v celém kraji," uvedl dispečer krajské správy. Nehody byly kolem 06:00 hlášeny na silnicích I. třídy u Pelhřimova a u Golčova Jeníkova na Havlíčkobrodsku.

Ledovka se v kraji může vytvářet i přes den, upozornil Český hydrometeorologický ústav. Na většině území bude padat mrznoucí déšť se sněhem. Odpolední teploty se budou držet od nuly po minus tři stupně.

Komplikace na Moravě

Vedlejší silnice v Olomouckém kraji pokrývá ledovka. Problémy hlásí správci cest z Olomoucka, Prostějovska i Přerovska. Mrznoucí déšť může zkomplikovat cestu i na dálnici u Lipníka nad Bečvou. V regionu stále mrholí a déšť namrzá.

"Všechna auta máme venku, v regionu jsou tři stupně pod nulou. Silnice prvních tříd jsou holé a mokré, druhé a třetí třídy jsou někde mokré a někde je náledí. Cesty jsou posypané, ale tam, kde je malý provoz, není posyp rozježděný a je tam náledí. Silnice jsou dnes sjízdné se zvýšenou opatrností," řekl dispečer olomoucké správy silnic.

Podobně na tom jsou i správci cest na Přerovsku. "Silnice první třídy jsou holé, zbytek je hladký. Je to posypané, ale není to stoprocentní. Pořád mrholí a déšť stále namrzá," uvedl dispečer přerovské správy silnic. Také vedlejší cesty na Prostějovsku podle informací Ředitelství silnic a dálnic pokrývá náledí. O něco lepší situace je na severu kraje. Na Šumpersku jsou silnice většinou mokré, na Jesenicku narazí řidiči na cestách na zbytky rozbředlého sněhu, u Ostružné upozorňují cestáři na tvorbu sněhových jazyků.

Silnice ve Zlínském kraji začaly na některých místech namrzat. V regionu mrholí a při teplotách pod bodem mrazu se tvoří ledovka, kterou silničáři postupně odstraňují posypem. Vozovky v kraji jsou většinou holé a mokré po chemickém ošetření, jen cesty druhé a třetí třídy na Vsetínsku pokrývá zledovatělá vrstva sněhu do pěti centimetrů. S ujetým sněhem se ale motoristé mohou setkat i na některých menších silnicích ve vyšších polohách ostatních okresů.

Jen se zvýšenou opatrností byla ráno kvůli náledí sjízdná většina vedlejších a výše položených silnic na jihu Moravy. Náledí se začalo tvořit již v neděli po poledni a dnes by mohlo motoristy zaskočit v okolí Mikulova nebo Pohořelic, potíže s ním jsou na Blanensku, Znojemsku i na Vyškovsku. V Brně spotřebovalo dnes nad ránem 21 posypových vozů podniku Brněnské komunikace na údržbu silnic 200 tun posypových látek.

Reklama

Výběr článků

Načítám