Hlavní obsah

Ledovka a hromady sněhu dělají z vozíčkářů vězně, help linky jsou výjimkou

Právo, Jindřich Ginter

Přívaly sněhu, závěje a následná zrádná ledovka ještě více než chodcům a motoristům komplikují každodenní život vozíčkářům, seniorům a dalším zdravotně postiženým. Krutá zima, kdy přívaly sněhu střídá led, z nich opakovaně dělá vězně. Obvykle jsou odkázaní jen na nejbližší, sousedy či kolemjdoucí. Města s nimi většinou, až na výjimky, ve svých krizových plánech příliš nepočítají.

Foto: Petr Horník, Právo

Ledová past na sřechách v Praze - kdy spadne na chodce?

Článek

„Většina vozíčkářů zůstala uvězněna doma,“ potvrdil po sněhových přívalech předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Radnice podle něj většinou o handicapované lidi v kalamitních situacích neprojevují zájem.

Úřady by se však podle něho naopak měly snažit kontaktovat lidi, kteří jsou uvězněni v domech, a nabídnout jim pomoc. Podobně ztracení jsou nyní podle svých organizací i nevidomí.

"Sníh, to je bílý Alcatraz," shrnují výstižně na svých stránkách vozíčkáři.

Volejte nám, vzkázala úklidová firma postiženým 

Některé specializované firmy, které pro města zajišťují úklid, však už pro tělesně postižené zřídili telefonní help linky, kam mohou nahlásit, když se nemohou někam dostat nebo zůstali zapadlí na cestě. Je to však spíše výjimka.

„Svazu tělesně postižených ve městě jsme sdělili telefonní čísla, na která mohou invalidé volat tipy na úklid. V případě, že víte o místech, která by měla být lépe ošetřena, informujte o nich svaz, který má sídlo v budově městského úřadu,“ vzkázal přes Novinky zoufalým lidem Jaroslav Nálevka z odpadové společnosti AVE.CZ, která  má na starosti úklid města Hořovice.

Foto: archiv, Právo

Radnice Prahy 1 zase seniorům a zdravotně handicapovaným nabídla možnost objednat si na lince 800 111 333 po dobu kalamity donášku potravin.

Hrnou hlavně silnice 

Ne všude však takový vstřícný servis funguje. Postižení jsou nespokojení s úklidem například na Kladensku a dalších menších středočeských městech. Uvízlým vozíčkářům či dalším postiženým a starým lidem museli kolemjdoucí, sousedé a příbuzní pomáhat také například v Ostravě.

Foto: archiv, Právo

Pro technickou správu jsou prioritní především hlavní komunikace. Potíž je i v tom, že někde si úklid města obvody zajišťují částečně sami a částečně externě a jeden odkazuje na druhého. Městské úřady obvykle krčí rameny s tím, že žádné oficiální stížnosti na stůl nedostaly, a že se snaží chodníky zprůchodnit, jak jen to jde.

Zaparkovat a vystoupit je o život i pro zdravé 

Ukazuje se, že nestačí jen protáhnout silnice. Ve městech se obvykle už neuklízejí parkovací místa, která naopak bývají ještě navíc zahrnuta tím, jak radlice protahují silnice.

Foto: archiv, Právo

Na chodnících teď mají co dělat i zdraví chodci.

A právě místo pro zaparkování je pro vozíčkáře klíčové, když si mají dojet nakoupit nebo k lékaři, aby mohli vystoupit, přičemž k tomu potřebují více místa, než běžný motorista. Nemohou tedy stát těsně vedle projíždějících aut a prokličkovat mezi kolonami aut, jak to zvládají chodící lidé.

Jedno auto za druhým, lidé uskakují 

Například téměř nemožné je pro vozíčkáře zaparkovat, rozdělat vozík, nasednout do něho a bezpečně se dostat na chodník na velmi frekventované Náchodské ulici v Praze Horních Počernicích, kudy denně projede na 15 tisíc aut.

Kola vozíku se buď z více než poloviny propadnou do sněhové hromady a směrem do silnice má problém bez úhony vystoupit i zcela zdravý člověk, aniž by neriskoval, že ho nesmete projíždějící náklaďák, neboť silnici hromady sněhu fakticky zúžily.

Podobný stav je ne jen v Praze, ale třeba i Ostravě.

Foto: archiv, Právo

„I takové situace jsou ale z hlediska úklidů řešitelné, pokud ovšem na to město včas myslí. V Hořovicích čekáme na tipy a pokud se jedná o hůře dostupná místa, například úzké ulice, tak tam operativně, na základě tipu, posíláme speciální vozidla pro pohyb ve zúžených komunikacích,“ dodal Nálevka z AVE.CZ s tím, že je to také o tom, kolik radnice na sněhový úklid vyčlení peněz.

Není ho už kam odhrnovat, tak sníh odváží náklaďáky 

Některé městské části v Praze, jako například Praha 2, už od úterý odvážejí sníh na nákladních autech, protože ho již není kam hrnout. Od pátku se čeká další sněžení.

Sníh tedy střídá ledová past, a co se odklidí, brzy zase nasněží… Je tedy pravděpodobné, že pokud na první kalamitu radnice už nezareagují pružněji, postižení se opět stanou ve většině městech vězni ledu a sněhu.

Foto: archiv, Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Hrozba nehody v zimě je 15krát větší

Nejnovější chumelenice provázená množstvím dopravních nehod znovu připomněla, že riziko bouračky při sněhové kalamitě, kdy kromě kluzké silnice řidiči čelí...

Výběr článků

Načítám