Hlavní obsah

Léčebny dlouhodobě nemocných čeká zdražení ze 60 na 300 korun za den

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za den strávený na lůžku v léčebně dlouhodobě nemocných (LDN) by se mohlo platit až 300 korun místo dosavadní šedesátikoruny. Takový návrh nyní připravuje ministerstvo zdravotnictví společně s ministerstvem práce a sociálních věcí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Nic ale ještě není rozhodnuto. Částka 300 korun za den v LDN je pouze jedním z mnoha podkladních návrhů pro expertní skupinu, ustavenou oběma ministerstvy v minulém týdnu,“ sdělil Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Komise má doporučit, za jakých podmínek by bylo možné v Česku sjednotit zdravotní a sociální dlouhodobou péči. Vypracovat návrh příslušného zákona pak bude trvat nejméně rok. Mohl by tedy nabýt účinnosti nejdříve od 1. ledna 2013.

V privátních ústavech částky mnohem vyšší

Léčebny dlouhodobě nemocných jsou zřizovány státem nebo kraji při jednotlivých nemocnicích. Nyní lidé v LDN platí za den regulační poplatek 60 korun. Pokud ale žijí v domově důchodců nebo v jiných ústavech, které jsou soukromé, platí mnohem vyšší částky. Zpravidla 500 až 800 korun, a v luxusnějších zařízeních i přes tisíc korun denně.

Pro méně majetné rodiny je tedy prakticky vyloučeno, že by svého příbuzného mohly do drahého soukromého zařízení umístit a jeho pobyt pomáhat financovat. Úloha LDN je proto nezastupitelná.

Olejár: Z pacientů budou bezdomovci

„Tři sta korun za den v LDN, to by bylo 9300 korun za měsíc. Ale co bude s těmi, kteří na to mít nebudou? Za ně to bude platit sociálka?“ ptá se prezident lékařské komory Milan Kubek.

S částkou polemizuje i předseda správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny, poslanec Marek Šnajdr (ODS). „Sjednotit zdravotní a sociální dlouhodobou péči je nutné, ale ne tak, že se zvýší poplatek pacienta. To je až to poslední. Nejdříve je potřeba domluvit se na jednotné ceně, které oba rezorty za lůžko a den budou hradit a hledat úspory uvnitř systému,“ zdůraznil Šnajdr.

S poplatkem až 300 korun na den v LDN zásadně nesouhlasí Svaz pacientů. „Budou-li lidé v LDN muset platit tak vysoký poplatek, nezbude jim už na nájem a časem se z nich stanou bezdomovci,“ řekl Právu předseda Svazu pacientů Luboš Olejár.

Už od podzimu platba stoupne

Sněmovna už hlasy poslanců vládní koalice propustila do druhého čtení návrh novely zákona č. 48 o veřejném zdravotním pojištění, podle nějž se má dosavadní šedesátikorunový poplatek za den v nemocnici, jež se vztahuje i na léčebny dlouhodobě nemocných, zvýšit na 100 korun. Pokud novelu Sněmovna schválí, podpoří ji Senát a podepíše prezident Václav Klaus, bude se stokorunový poplatek platit už letos na podzim.

Reklama

Výběr článků

Načítám