Hlavní obsah

Léčba Natálky stála dosud přes šest miliónů

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Už více než šest miliónů stála dosud léčba popálené Natálky z Vítkova. A konečnou sumu, která ještě poroste, bude muset zdravotní pojišťovně zaplatit čtveřice obviněných žhářů. Pokud bude odsouzena.

Foto: Aleš Honus, Právo

Z centra pozornosti se Natálka raději uchýlila ke své hračce.

Článek

„Dosavadní náklady na léčbu jsou vysoké, už přesáhly šest miliónů,“ potvrdil Jan Vomlela, asistent ředitele Revírní bratrské pokladny, u níž je děvčátko pojištěno. Ujistil, že náhradu škody bude pojišťovna vymáhat po tom, kdo zranění Natálce způsobil. „Máme na to právo, využíváme ho ve všech případech, kdy zranění způsobí třetí osoba, a využijeme ho i nyní.“

Spala klidně, přes den si hrála

Kolik budou muset nakonec zaplatit útočníci, kteří v noci na 19. dubna vhodili do domku devítičlenné romské rodiny ve Vítkově na Opavsku několik zápalných láhví, nelze podle Vomlely nyní stanovit.

„Těžko říci, kam až to poroste, ale bude to zcela jistě velká suma. Za 16 let naší pojišťovny nepamatuji, že bychom někdy po někom, kdo jinému způsobil zranění, vymáhali vyšší částku,“ naznačil. Jak dlouho bude léčba Natálky trvat, si nedovolil odhadnout ani vrchní lékař Popáleninového centra v Ostravě Michal Kadlčík. Jisté podle něj je, že se až do konce života bude potýkat s trvalými následky.

"To nejnáročnější, co ji ještě čeká, bude návrat do běžného života. Z celého svého života si v podstatě pamatuje hlavně pobyt v nemocnici. Dá se říci, že se nevrací do známého domácího prostředí, ale na nové místo, na které si bude nově zvykat,“ dodal. To, jak Natálka návrat do normálního života a hlavně období dospívání psychicky zvládne, bude hodně záviset na jejích nejbližších: rodičích a třech starších sestrách, z nichž je nejmladší Pavlína, následuje Kornelie a nejstarší, v páté třídě, je Kristýna.

Foto: Aleš Honus, Právo

I na autosedačku je třeba si zvyknout.

„Už před mnoha desítkami, možná stovkami let bylo prokázáno, že hojení ran velice závisí na psychice pacienta. V čím lepší psychické pohodě je, tím lépe se rány hojí,“ upozornil Kadlčík.

Poprvé po návratu domů se znovu Natálka do ostravské fakultní nemocnice vrátí na kontrolu 17. prosince. Do té doby bude dvakrát týdně ve Vítkově podstupovat převazy, na první jde už v pátek.

„Spala klidně celou noc, dneska si hrála a poznávala všechno, co je pro ni nové,“ řekla včera k večeru Právu Natálčina matka Anna Siváková s tím, že na čtvrtek plánovanou první vycházku zrušila. „Nešli jsme nikam, počasí nebylo dobré,“ dodala.

Víc obviněných nebude

Ze žhářského útoku na dům Natálčiny rodiny ve Vítkově už policie obvinila čtyři stoupence neonacistických hnutí, a to z pokusu o rasově motivovanou vraždu. Všichni jsou stále ve vazbě, hrozí jim až výjimečný trest.

Státní zástupkyně Brigita Bilíková Právu potvrdila, že vyšetřování by mělo skončit na začátku příštího roku. Poprvé také informovala, že ke čtyřem obviněným neonacistům už žádné další jméno nepřibude. „Předpokládám, že vyšetřování bychom mohli uzavřít v prvních měsících příštího roku,“ řekla.

Reklama

Související témata:

Související články

Redaktoři Práva odvezli Natálku domů

Tříletá Natálka, která letos v dubnu při žhářském útoku na dům své rodiny ve Vítkově utrpěla rozsáhlé popáleniny, byla ve středu po 11. hodině propuštěna...

Výběr článků

Načítám