Hlavní obsah

Lázně na pojišťovnu Heger výrazně omezí

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Takzvané křížkové lázně, kdy pojišťovna pacientovi hradí komplexní péči, by měly být výrazně omezeny. V pondělí po skončení Žofínského fóra věnovaného zdravotnictví to Právu řekl ministr Leoš Heger (TOP 09).

Foto: Václav Pergl, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) na Žofínském fóru k problematice zdravotnictví

Článek

„Křížkové lázně budou omezeny, ne však zrušeny,“ řekl Heger s tím, že po vážných operacích, například srdce, by zůstaly. Novou vyhlášku, která křížkové lázně omezí, už ministr chystá a bude vydána během několika týdnů, ale platit by měla zřejmě od příštího roku.

„Jsou v ní vyjmenované některé diagnózy, které budou hrazeny jen jednou za život, nebo jen v určitých vážných stavech. Ostatní budou přesunuty do tak zvané příspěvkové péče, kdy pacient má hrazeny procedury ale pobyt včetně stravy si hradí sám,“ řekl ministr. Zdráhal se však říci, které to budou. „Pacienti po vážných ortopedických operacích o lázně zcela určitě nepřijdou,“ soudí ministr.

Lázeňská péče jednou za dva roky

Na samotném Žofínském fóru se totiž střetl s prezidentem Svazu léčebných lázní ČR Eduardem Bláhou. Ten uvedl, že zdravotní pojišťovny tvrdě redukují lázeňskou péči a pokud tak učiní i ministerská vyhláška, lázně mohou přijít až o 40 procent klientely.

„A v tu chvílí se bavíme o likvidaci některých českých lázních,“ prohlásil Bláha s tím, že výrazně klesne i zaměstnanost v lázeňských regionech, protože lázně jsou často jediným zdrojem pracovních příležitostí v místech. Na to mu Heger odpověděl, že „zdravotní pojištění, z něhož se lázně hradí, není na to, aby řešilo zaměstnanost segmentu lázní“.

Vyhláška má zkrátit plně hrazený lázeňský pobyt dospělých ze čtyř na tři týdny, u dětských pacientů zůstanou čtyři týdny. Pokud budou pojišťovny hradit pouze léčebné procedury, pobyt by měl trvat jen dva týdny, stejně jako opakovaná lázeňská péče. Ta má být poskytnuta maximálně jednou za dva roky.

Z lázní rehabilitace

Ministr zdravotnictví chystá i část rehabilitační péče zatížit spoluúčastí pacienta. Po operacích by rehabilitace byla hrazena jako dosud. „Pokud někoho bolí záda, tak ať si rehabilitaci zaplatí. Třeba ho to povede ke změně životního stylu, která na bolest zad může mít vliv,“ řekl Právu ministr.

Soudí, že část lázní, které poskytují rehabilitační léči, a jejich léčivá voda nevyhovuje třeba proto, že se musí ohřívat, by se mohla změnit na rehabilitační ústavy. „Některé lázně si část své lůžkové kapacity již začínají s pojišťovnami nasmlouvávat jako odborné léčebné ústavy a tím si sáhnou na ještě lepší platby,“ informoval Právo ministr.

Pacientská práva zaostávají

Na 27. místě ze 34 hodnocených zemí Evropy v rámci Evropského pacientského indexu se umístila ČR v právech pacientů. „Ta opravdu výrazně zaostávají za Evropou,“ řekl Heger na Žofínském fóru. Naopak na 10. místě se umístila v hodnocení výsledků zdravotní péče.

„Jsme v tom lepší než Britové, Němci, nebo Italové,“ uvedl ministr s tím, že celkově se ČR v souhrnu pěti hodnocených kategorií umístila na 15. místě hned za Němci. Oproti hodnocení před třemi roky si polepšila o dvě příčky.

„Naše zdravotnictví není tedy tak špatné jak se leckdy o něm mluví,“ uzavřel Heger.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám