Hlavní obsah

Lavina zasypala v Tatrách dva Čechy, jeden zemřel

Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)
POPRAD

Záchranáři Horské záchranné služby našli 38letého českého turistu, kterého v úterý odpoledne ve Velké Studené dolině ve Vysokých Tatrách zasypala lavina. "Po pokusech o oživení přímo na místě lékař konstatoval smrt," řekl ředitel slovenských záchranářů Jozef Janiga s tím, že pohřešovaného českého turistu našli pod sněhem deset minut po 20. hodině.

Foto: Archiv Sultan Berousek

Aleš Háma s trochu vyděšeným synem a s ředitelem cirkusu.

Článek

Druhý Čech se ze sněhu dostal sám. Na místě neštěstí pátralo 18 lidí a pět lavinových psů. Lavina se strhla ze Slavkovského štítu.

Muž, který měl větší štěstí, se nejdříve pokusil svého kolegu najít. Když se mu to nepodařilo, zavolal na pomoc Horskou záchrannou službu. Totožnost turistů zatím není známá, podle informací Novinek pocházejí ze Zlínska.

Janiga uvedl, že existuje až 90procentní šance na přežití, pokud se zasypanou osobu podaří najít do 15 minut. Do 90 minut šance na přežití pod lavinou prudce klesají asi na pět procent. Šéf záchranářů však současně připomněl, že se staly i případy, kdy člověk pod lavinou přežil i několik hodin.

V Tatrách třetí stupeň lavinového nebezpečí

Vysokohorská turistika je v těchto dnech ve Vysokých Tatrách mimořádně nebezpečná. V celém pohoří hrozí lavinové nebezpečí. V úterý v Tatrách hustě sněžilo a v důsledku silného větru se vytvářely závěje. Úřady vyhlásily třetí stupeň lavinového nebezpečí se stoupající tendencí.

Občané ČR umírali v roce 2005 v Tatrách

Čeští turisté a horolezci patří spolu s Poláky k nejčastějším obětem slovenských hor. Loni v Tatrách zahynulo jedenáct Čechů. Právě první dvě loňské oběti pocházely také z České republiky. Šlo o dvojici mladých mužů z Prahy, které 18. ledna zasypala lavina v dolině Parichvost v Západních Tatrách.

Reklama

Související témata:

Související články

Další Čech zahynul v Tatrách pod lavinou

Slovenské Vysoké Tatry si ve čtvrtek připsaly další oběť z Čech. Jednoho že tří českých lyžařů, skialpinistů, kteří se pohybovali mimo vyznačené trasy pohřbila...

Výběr článků

Načítám