Hlavní obsah

Lavina hlíny a kamení zatarasila přístup na Sněžku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pec pod Sněžkou

Ze severního svahu Sněžky sjela ve čtvrtek po přívalovém dešti mohutná zemní lavina, která zatarasila výstup na horu takzvanou Jubilejní cestou. Ta vede na Sněžku z polské strany a může po ní vyjet i automobil. Přívaly vody poničily i některé cesty na české straně hor. Škody půjdou do milionů korun.

Foto: ČTK

Polská observatoře na Sněžce na archivním snímku z 10. srpna 2008.

Článek

Lavina hlíny a kamení na severním svahu Sněžky měří několik desítek metrů. Ze zemského povrchu strhla i porosty kleče. Turisté se na Sněžku z polské strany nyní dostanou jen po příkrém kamenném chodníku s řetězy od Slezského domu.

"Zároveň tím padlo opatření, že tento chodník bude o prázdninách jen pro výstup a sestup bude Jubilejní cestou," řekl  mluvčí správy Krkonošského národního parku Radek Drahný. Cesty na Sněžku z české strany od Růžové hory a od Jelenky jsou nadále bez omezení.

Na české straně hor přívalový déšť poničil zejména asfaltovou cestu z Černého dolu na Cihlářskou boudu a štěrkovou Luční svážnici od Tetřevích bud k Rennerovým boudám. "V cestách jsou díry a hluboké rýhy. Pozor si musejí dát hlavně cyklisté," řekl Drahný.

Vedle cest deště poničily i některé krkonošské potoky. "Škody nyní podrobně mapujeme. Alespoň provizorní opravy cest budeme chtít udělat co nejdříve," řekl Drahný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám