Hlavní obsah

Langrovi nehrozí v kauze Kubice stíhání, ale pokuta

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) nebude v souvislosti s vyšetřováním úniku tzv. Kubiceho zprávy stíhán. Policie totiž podle informací Práva vyloučila, že by kopie zprávy zveřejněná na internetu pocházela z jeho výtisku. A tím, že utajovaný materiál údajně nechal ležet volně na stole, podle protikorupčního útvaru trestný čin nespáchal. Právu to potvrdil vyšetřovatel, který má kauzu na starost.

Článek

Nicméně dodal, že v případě ponechání zprávy v místnosti, kde si ji fotili a natáčeli novináři, jde o podezření z přestupku podle zákona o ochraně utajovaných informací. Ten přitom počítá s pokutou až do výše sto tisíc korun.

"S jistotou je doloženo, že ten obrazový materiál, který se krátce po jednání sněmovního výboru objevil na internetu, nebyl zkopírován z výtisku, který převzal poslanec Langer," řekl Právu vyšetřovatel. Dodal, že to prokázala expertiza kriminalistického ústavu.

Podle Langra se tak potvrdilo jeho dřívější tvrzení, že Kubiceho zprávu nikomu neposkytl. "O to obludněji teď vyznívá celá odposlechová mašinérie, která se kvůli tomu rozjela za vlády Jiřího Paroubka," reagoval včera na rozhodnutí protikorupční policie Langer.

Podezření má na stole NBÚ

Situací, kdy Langrův výtisk zprávy zůstal na chvíli volně ležet na stole v místnosti, kde se zpráva šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) projednávala, se nyní bude zabývat Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). "V průběhu prověřování jsem došel k tomu, že nejde o podezření z trestného činu, ale o podezření ze správního deliktu, tedy z přestupku," vysvětlil vyšetřovatel.

Přestupek měl podle něho spočívat v tom, že Langer umožnil neoprávněným osobám přístup k utajované informaci. "Proto jsem tuto věc předal k řešení příslušnému úřadu, aby to posoudil," doplnil kriminalista.

Ředitel NBÚ Dušan Navrátil včera Právu potvrdil, že jeho úřad už podnět od policie obdržel. "Budeme se možným spácháním přestupku zabývat," uvedl Navrátil s tím, že zákon v tomto případě počítá pro fyzické osoby se sankcí až do výše sto tisíc korun, u firem je to dokonce až pět miliónů.

Ministr se může opřít o imunitu

Zda by byl připraven takovou pokutu zaplatit, včera ministr nechtěl říct. "Nejdříve bych si musel důkladně prostudovat případné rozhodnutí," uvedl Langer.

I kdyby NBÚ rozhodl, že o přestupek skutečně jde, má Langer možnost se finančnímu postihu vyhnout. Jako poslanec je totiž chráněn imunitou, která se vztahuje také na správní delikty.

Pokud je poslanec podezřelý ze spáchání takového přestupku, má možnost podstoupit standardní řízení jako kterýkoliv jiný občan, nebo o svém trestu může nechat rozhodnout sněmovní mandátový a imunitní výbor. V něm má přitom současná koalice díky přeběhlíkovi Michalu Pohankovi většinu.

O tom, z čího výtisku byly pořízeny kopie, které se ihned po loňském květnovém jednání branně-bezpečnostního výboru objevily na internetu, by podle policie mělo být jasno v příštím měsíci. "Do konce srpna bych v této věci chtěl rozhodnout. Jak, to v tuto chvíli nechci předjímat," řekl vyšetřovatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám