Hlavní obsah

Langerova inspekce potvrdila 46 odposlechů v kauze Kubice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zpráva Inspekce ministra vnitra, kterou nechal vypracovat ministr Ivan Langer (ODS), potvrdila dřívější informace, podle kterých policie při sledování osmi lidí v kauze úniku tzv. Kubiceho zprávy odposlouchávala 46 čísel. U 29 čísel navíc provedla výpis hovorů za půl roku. Oprávněnost odposlechů nyní šetří Nejvyšší státní zastupitelství a ministerstvo spravedlnosti. Langer vyzval bývalého premiéra Jiřího Paroubka a exministra vnitra Františka Bublana k omluvě.

Článek

Langer ve čtvrtek na mimořádné tiskové konferenci řekl, že zpráva inspekce potvrdila dřívější informace ředitele Útvaru zvláštní činnosti kriminální policie Tomáše Almera, podle nichž bylo při sledování osmi lidí odposloucháváno 46 telefonních čísel. [celá zpráva] U 29 z nich byly navíc zpětně monitorovány všechny hovory za půl roku.

Langer upozornil na to, že kromě politiků a novinářů byly odposloucháváni také advokáti nebo děti. Bývalého premiéra Paroubka a svého předchůdce v úřadu Bublana vyzval, aby se omluvili lidem, jejichž práva byla odposlechy "brutálně pošlapána".

Bublan Langera obvinil, že kauzu politicky zneužívá. V rozhovoru pro ČT dodal, že ve funkci ministra vnitra neměl možnost ovlivnit policejní šetření.

Ministr uvedl, že z 19 čísel, u nichž byl povolen odposlech na jeho jméno, zná pouze jedno, které používá. Později zjistil, že další z čísel patří olomouckému primátorovi Martinu Novotnému (ODS). Ten si ve středu stěžoval, že policie odposlouchávala jeho děti. [celá zpráva]

Zpráva mlčí o tom, kdo o odposlechy požádal

Langer uvedl, že oprávněnost a zákonnost prováděných odposlechů nyní zkoumá Nejvyšší státní zastupitelství spolu s ministerstvem spravedlnosti. Na dotazy, kdo z tehdejší Inspekce ministra vnitra vlastně o povolení odposlechů požádal, ministr odpověděl, že to zpráva neuvádí.

"Zmiňuje pouze státního zástupce a soudce, který to povolil," řekl Langer, který zároveň připustil, že onen policista stále působí v IMV.

Paroubek: Langer je nedůvěryhodný člověk

"Odposlechy navrhl nezávislý státní zástupce a povolil je nezávislý soud. Pokud byly na ně vyvíjeny nějaké tlaky, nechť se státní zástupce a soudce vyjádří. Za sebe mohu říci, že jsem nikdy nikomu v této záležitosti nevolal, ani jsem s nikým nejednal, a vlastně ani nevím, jak se tito pánové jmenují."

Ministr vnitra Ivan Langer je podle Paroubka zcela nedůvěryhodný člověk, který nezakládá svou politiku na faktech.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie odposlouchávala Langra a Vidíma

ČSSD se nebrání změnám pravidel pro odposlechy, které požaduje ODS. Uvedl to v neděli šéf ČSSD Jiří Paroubek. V souvislosti s Kubiceho zprávou byli totiž...

Výběr článků

Načítám