Hlavní obsah

Langer žádá odstoupení šéfa Bublanovy inspekce

PRAHA

K rezignaci vyzval ve čtvrtek stínový ministr vnitra za ODS Ivan Langer šéfa Inspekce ministra vnitra Miroslava Borníka. Podle Langera inspekce pronásleduje detektivy, kteří vyšetřují korupční aféru kolem státní zakázky na výrobu biolihu. Ta se má týkat i vraždy podnikatele Františka Mrázka a zasahovat špičky ČSSD.

Článek

Borník rezignaci odmítá s tím, že inspekce dotyčné policisty prověřuje kvůli nesrovnalostem ve vykazování přesčasů.

Podle televize Nova provedla Inspekce ministra vnitra minulý týden razii v kancelářích policistů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Tito detektivové přitom měli odhalit souvislosti mezi Mrázkovou vraždou a korupční aférou kolem biolihu, v níž jako obvinění figurují i dva bývalí členové ČSSD a státní zaměstnanci.

Langer v tom spatřuje manipulaci a zneužití inspekce k politickým účelům. "Je to až vulgární snaha zlikvidovat ty policisty, kteří jsou na stopě jednoho z největších korupčních skandálů v ČR v kauze biolíh," uvedl ve čtvrtek Langer. Takové jednání podle něj vrací ČR do padesátých let, "kdy se politická moc neštítila vůbec ničeho".

Borník hodlá zůstat, politika v tom prý není

Mluvčí ministerstva vnitra Radka Kovářová uvedla, že Borník nevidí k rezignaci důvod. "Odmítá na takovou neopodstatněnou výzvu reagovat," oznámila Kovářová s tím, že inspekce detektivy prověřuje ve zcela jiných souvislostech a to, že se blíží volby, nemůže být důvodem pro zastavení vyšetřování.

Prověřování detektivů podle mluvčí nemá politický kontext. "Rozhodně odmítáme, že by detektivy chtěl někdo zastrašit, nebo jim znemožnit šetření uvedených kauz," zdůraznila Kovářová, podle které prověřování policistů nesouvisí s případy Mrázek, který byl zastřelen v lednu, ani biolíh.

Inspekce prý už od konce loňského roku podezírá detektivy z toho, že si údajně nechávali neoprávněně proplácet přesčasy, pohotovosti nebo že špatně nakládali s penězi ze zvláštního fondu určeného na vyplácení policejních informátorů. [celá zpráva]

Vesecká nevidí ve vyšetřování politický tlak

Materiály související s prací žalobců v kauze biolíh si vyžádala také nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká. Po jejich prostudování došla k závěru, že vyšetřování nikdo neovlivňuje.

Bublan: Kosinová je na dovolené

Televize Nova přišla nedávno s tím, že kvůli zveřejnění informací o možném propojení Mrázkovy vraždy s kauzou biolíh přišla o své místo mluvčí ÚOOZ Blanka Kosinová. Ministr František Bublan to popřel s tím, že Kosinová je na dlouhodobé zahraniční dovolené. Připustil ale, že její další pracovní zařazení není ještě zřejmé. [celá zpráva]

Nova také informovala o tom, že ještě před razií inspekce v kancelářích detektivů musel práci ukončit státní zástupce Radek Klvaňa, který od začátku dozoroval vyšetřování vraždy Mrázka.

Policie podezírá bývalé sociální demokraty

V souvislosti se státní zakázkou na výrobu biopaliv figuruje jako hlavní podezřelý olomoucký lobbista František Vybíral. Ten měl uplácet mezi jinými i dva bývalé členovy ČSSD - tajemníka státního fondu dopravní infrastruktury Jana Lázničku a šéfku sekretariátu jednoho z náměstků ministra dopravy Ludmilu Schwarzovou. Policie stíhá také Jana Hanáčka, bývalého poradce místopředsedy vlády a ČSSD Zdeňka Škromacha. [celá zpráva]

Předseda ODS Mirek Topolánek v neděli prohlásil, že ČSSD je napojena na organizovaný zločin. Paroubek podal na Topolánka trestní oznámení. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám