Hlavní obsah

Langer vypovídal na policii kvůli své prověrce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý bezpečnostní ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Martin Hejl čelí podezření, že místopředsedovi Sněmovny Ivanu Langrovi (ODS) nabídl snadné získání bezpečnostní prověrky. Uvedla to ve středu Česká televize (ČT). Policie vyšetřuje podezření z manipulace s prověrkami NBÚ od konce letošního září a Langra v pondělí kvůli případu vyslechla.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto. Policejní pes při hledání drog.

Článek

Hejl nabídku údajně vyslovil před čtyřmi roky na schůzce v malostranské restauraci, kam Langra pozval. Poslanec ČT potvrdil, že se schůzka uskutečnila. Hejl mu podle televize nabízel, že prověrku neprovede NBÚ, ale Úřad pro zahraniční styky a informace, který na rozdíl od NBÚ nemá možnost prověřovat osoby v rámci České republiky.

Langer údajně takový postup odmítl. O tom, že se někdo z pracovníků NBÚ mohl pokusit zmanipulovat Langrovu bezpečnostní prověrku, dnes informoval také Český rozhlas 1 - Radiožurnál.

"Byl jsem požádán policií o to, zda bych byl ochoten přijít a podat vysvětlení v souvislosti s průběhem mé bezpečnostní prověrky a této žádosti jsem vyhověl a vysvětlení jsem podal," sdělil Langer ČRo. O podrobnostech hovořit nechtěl.

V roce 2000 se ve sdělovacích prostředcích objevily pochybnosti, zda bezpečnostní certifikát na nejvyšší stupeň utajení Langer získá. Policie podle zjištění Radiožurnálu prošetřuje, zda mu proto v té době někdo z NBÚ nabídl, že mu s vyřízením bezpečnostní procedury pomůže. Později Langer prověrku bez problémů dostal.

Langer připustil, že při podání vysvětlení na policii padla i jména bývalého ředitele NBÚ Tomáše Kadlece a někdejšího bezpečnostního šéfa Hejla. Ty policie v souvislosti s udělováním bezpečnostních prověrek podezírá ze zneužití pravomoci veřejného činitele.

Kauza Berka

ČT uvedla, že policie také zjišťuje, zda některé prověrky neovlivňovali lidé figurující v kauze konkurzního soudce Jiřího Berky. Podle zjištění detektivů byli totiž někteří úředníci NBÚ s těmito lidmi v kontaktu.

V posledních týdnech se pochybností o bezpečnostních prověrkách objevilo několik. Vznikly například v srpnu kolem prověrky tehdejšího šéfa Úřadu vlády Pavla Přibyla, který v roce 1989 velel policejní jednotce nasazované také k rozhánění protikomunistických demonstrací.

Počátkem týdne zase média informovala o tom, že prověrku údajně neoprávněně získal předseda poslanců ČSSD Petr Ibl. [celá zpráva]

V budoucnu by tak mohla vzniknout komise či jiný orgán, který by činnost NBÚ kontroloval. NBÚ prověřuje osoby, zda se mohou seznamovat s tajnými informacemi. Když někdo prověrku nezíská, může se odvolat ke zvláštnímu kolegiu státních zástupců. Pochybnosti o tom, zda někdo prověrku dostal oprávněně, ale žádná instituce neřeší.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám