Hlavní obsah

Langer ostře kritizoval Pecinu a vyzval Fischera, aby proti němu zasáhl

Praha

Býval ministr vnitra a místopředseda ODS Ivan Langer ve středu ostře kritizoval postupy svého nástupce v ministerském křesle Martina Peciny. Před novináři vyzval premiéra Jana Fischera, aby proti Pecinovi zasáhl. Langrovi se nelíbí, že Pecina bez vědomí předsedy vlády údajně nekompetentně zasáhl do rozpočtu i struktury ministerstva.

Foto: Petr Horník, Právo

Rozčílený Ivan Langer ve Sněmovně

Článek

"Věřím, že předseda vlády nezůstane nečinný a důrazně se zasadí o to, aby člen jeho úřednické vlády respektoval její mandát a platné zákony. Anebo aby tuto vládu opustil," řekl místopředseda občanských demokratů. Podle něj si Pecinovo působení v resortu žádá nepoměrně silnější reakci, než byla výtka adresovaná ministryni spravedlnosti Daniele Kovářové. Premiér ministryni v dopise odeslaném koncem července vyčítal personální změny, které udělala.

Podle Langra Pecina uskutečnil na vnitru mnohem více personálních změn než Kovářová na ministerstvu spravedlnosti. Za dobu jeho působení byli odvoláni náměstek policejního prezidenta Jiří Houba, prorektor Policejní akademie Jan Brázda, náměstek ministra pro ekonomiku Jiří Jirka, vrchní ředitel ekonomické sekce Karel Peška a ředitelka odboru strukturálních fondů Radka Soukupová.

"Pecina touží po ostruhách Jiřího Paroubka"

Pecina, jehož do úřednické vlády navrhla ČSSD, údajně plánuje také odstranit náměstky Jaroslava Salivara odpovědného za bezpečnostní politiku a Zdeňka Zajíčka, který se věnuje e-governmentu a fungování veřejné správy.

Kdyby nereagoval, obrátím se na něj přímo.
Ivan Langer

Mezi negativní zásahy ministra vnitra do rozpočtu řadí Langer snížení počtu policistů o dva tisíce, čímž byl podle něj zkrácen rozpočet policie o miliardu korun. "Rozhodnutí přímo ohrožuje činnost policie," uvedl. Poškodí ji podle jeho slov také devadesátiprocentní zkrácení finančních prostředků na telekomunikační a informační služby a zastavení prodeje zbytného majetku.

Podle Langra chce Pecina svými kroky ukázat, že vše, co se dělo na ministerstvu vnitra před ním, bylo špatné. Zároveň si prý chce zasloužit ostruhy u předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Místopředseda ODS uvedl, že nyní počká na Fischerovu reakci. "Kdyby nereagoval, obrátím se na něj přímo," řekl.

Langerovi vadil i Komorous

Langer již dříve kritizoval také Pecinovo rozhodnutí vytvořit funkci prvního náměstka a dosadit do ní bývalého šéfa Národní protidrogové centrály Jiřího Komorouse. Ten podle místopředsedy ODS připravuje zásahy do průběhu a podstaty reformy policie, "aniž by ponechal odpovídající čas pro fundovanou analýzu probíhající reformy".

Policejní reformu ale hodnotí sami policisté spíše negativně. Podle anonymní ankety z počátku léta příslušníci kritizují zejména novou organizační strukturu, finanční podmínky nebo projekt P1000 určený k modernizaci služeben. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám