Hlavní obsah

Lambert ve vedení ČT zůstane, i přes členství v milicích

PRAHA

Dosavadní vrchní a programový ředitel ČT František Lambert zůstane ve vedení ČT, ale jako finanční ředitel. To je funkce, která nespadá pod lustrační zákon. Rozhodla o tom Rada České televize na svém středečním neveřejném jednání. Rada se zabývala návrhem generálního ředitele ČR Jiřího Janečka na Lambertovo odvolání a propuštění kvůli jeho působení před rokem 1989 v Lidových milicích (LM).

Článek

Rada ČT upozornila Janečka, že porušoval lustrační zákon tím, že Lamberta ve funkci toleroval. Poté vzala na vědomí informaci generálního ředitele, že bude oddělena funkce programového a finančního ředitele ČT.

Janeček uvedl, že během tříhodinového jednání se hovořilo i o možnosti, že by odvolal Lamberta z obou funkcí, a poté mu dal výpověď. Nakonec se přiklonil k tomu, že v následujících dnech rozdělí dosavadní spojenou funkci a Lambert zůstane v ČT na postu finančního ředitele; funkci programového šéfa ČT obsadí někým jiným.

Návrh na odvolání Janečka neprošel

V průběhu neveřejného jednání padl i návrh, aby Janeček v souvislosti s Lambertovým působením v ČT odstoupil z funkce. Pro tento návrh ale hlasoval jediný člen rady, který tuto možnost navrhnul. Deset bylo proti a tři se zdrželi, uvedl předseda.

Atmosféra před jednáním byla jiná než obvykle. V sále, kde jindy bývají jen tři novináři, vedení ČT a pár starších občanů, kteří veřejná jednání Rady pravidelně sledují, bylo plno.

Návrh, aby jednání Rady ČT bylo uzavřené, podala radní Helena Fibingerová s odkazem na to, že při projednávání personálních záležitostí může přijít řeč na citlivé osobní údaje. Poukazovala přitom na zákon o ochraně osobních dat. Při hlasování bylo osm členů Rady ČT pro uzavřené jednání, nikdo proti, pět členů se zdrželo.

Lambert řekl, že jeho odvolání by bylo protiprávní

Lambert před jednáním označil jeho případnou výpoveď za protiprávní. "Rozhodnutí, jímž bych byl odvolán z funkce nebo jímž by mně byla dána výpověď z pracovního poměru, bych proto byl nucen pokládat za odporující právním předpisům a na základě toho konat", uvedl Lambert a dodal, že více než soudní jednání by ke zklidnění situace prospělo vyžádat posudek od ústavu státu a práva.

Poznamenal, že navíc je podle něj v současné době otázka jeho členství v LM nadbytečná, neboť od letošního roku platí nový zákoník práce, podle kterého se již na jeho funkce lustrační zákon nevztahuje.

"Opakuji, že jsem v minulosti neučinil žádný úkon nebo projev vůle, jímž bych se přihlásil za člena Lidových milicí. Tvrdím proto, že na mě nelze nahlížet jako na příslušníka Lidových milicí," uvedl Lambert. Podle něj Janečkovi o svém bývalém členství v LM řekl už od samého počátku jeho působení v ČT. Popřel, že by tuto okolnost tajil či informoval o ní neúplně.

Janeček ale tvrdí opak. O Lambertově členství v LM až do počátku února nevěděl a ani dříve to z Lambertových vyjádření pro něj nevyplývalo.

Janeček chtěl, aby o Lambertovi rozhodl soud

Janeček měl v plánu navrhnout odvolání a výpověď Lambertovi proto, aby v konečné fázi rozhodl soud. Janeček totiž očekával, že se vrchní a programový ředitel k soudu odvolá a ten určí, zda Lambert může či nemůže kvůli svému členství v LM zastávat jedny z nejvyšších funkcí v ČT.

"Jsem přesvědčen, že jedině toto jasné vyhrocení případu poskytne dostatečný základ pro všestranný soudní přezkum v krátké době. Výsledné soudní rozhodnutí bude zavazující a bude muset být respektováno zde v České televizi i na veřejnosti," uvedl Janeček v jeho prohlášení.

Lambert by měl být do konce výpovědní lhůty poradcem

Janeček ale současně Lambertovi nabídl, aby po dobu výpovědní lhůty vykonával funkci poradce. Po jejím vypršení byl Janeček připraven s Lambertem v mezích platných právních předpisů uzavřít smlouvu o externí spolupráci. "Bude-li zde pravomocný soudní rozsudek vyvracející současná podezření, nic nebrání obnovení plnohodnotné, troufám si tvrdit úspěšné spolupráce," uvedl Janeček ve zprávě.

Lambert předminulý týden členům rady v dopise sdělil, že byl veden podle něj nedobrovolně v předlistopadových Lidových milicích.

Předseda senátní mediální komise Jiří Oberfalzer (ODS) poté vyzval Janečka, vedení nezávislých odborů ČT a členy Rady ČT aby, pokud o Lambertovi členství v milicích věděli, rezignovali.

Kdo je František Lambert:

Narodil se v roce 1955.

Vystudoval Vysokou školu strojní a elektrotechnickou v Plzni (dnes Západočeská univerzita).

V letech 1979-2000 pracoval ve firmě Kovosvit v Sezimově Ústí. Začínal jako programátor, v roce 1996 se stal jejím generálním ředitelem.

Od roku 2000 působil jako předseda dozorčí rady Okresní nemocnice v Táboře

V letech 2001-2003 byl generálním ředitelem Tajmac-ZPS.

Od roku 2003 byl zvolen místopředsedou Svazu výrobců a dodavatelů strojírenské techniky.

V ČT začal pracovat jako vrchní ředitel v roce 2003, vrchním a programovým ředitelem se stal v roce 2005.

Janeček reagoval prohlášením, ve kterém odmítá, že by v Lambertově případě vědomě porušoval zákon; připustil ale, že mohl jednat striktněji. Také odbory odmítly, že by o Lambertově členství v Lidových milicích věděly a naopak tvrdí, že se již nějaký čas o tom snažily získat informace od vedení ČT.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám