Hlavní obsah

Labe kleslo na nejnižší povodňový stupeň

– Ústí nad Labem

Labe v pátek ráno kleslo v Ústí i Děčíně na první, nejnižší stupeň povodňové aktivity. V Ústí nad Labem byla jeho hladina v 7:30 na 524 centimetrech, to je šest centimetrů pod hranicí, kdy se vyhlašuje pohotovost, tedy druhý povodňový stupeň.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Rozvodněná řeka v Ústí nad Labem. Foto z 11. června 2013

Článek

V Děčíně řeka klesla v 7:30 milimetr pod 490 centimetrů, což je zdejší hranice pohotovosti. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu.

K tomu, aby se řeka dostala do normálu, jí v Ústí chybí 74 centimetrů, v Děčíně necelých 90. Pak tu bude moci být odvolán i první stupeň povodňové aktivity. Podle modelové předpovědi vodního stavu by však Labe na obou místech mělo spíš setrvávat na prvním stupni, tedy bdělosti.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Na Střekovském nábřeží v Ústí nad Labem pomáhají s úklidem po povodních vojáci z Liberce.

Ostatní toky v Ústeckém kraji povodňovou aktivitu nevykazují, Ohře v Lounech klesla ve čtvrtek mezi 15:00 a 16:00 do normálního stavu, tedy pod 400 centimetrů. V pátek v 7:40 její hladina dosahovala 386 centimetrů.

Ústecký kraj byl jedním z regionů nejvíce postižených záplavami. Povodně a pozdější bleskové záplavy zasáhly přes 80 obcí a měst v regionu. Domovy muselo opustit téměř 12 000 lidí a škody podle prvních odhadů překročí tři miliardy korun. Jen v Ústí nad Labem jsou škody asi 2,2 miliardy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám