Hlavní obsah

Kvůli zmizelým miliónům rezignoval ministerský náměstek

PRAHA

Náměstek ministryně informatiky Dany Bérové Vladimír Hořejší nabídl v úterý svou rezignaci. Novinkám to v pátek potvrdila mluvčí ministerstva Klára Volná. Hořejší byl členem představenstva České konsolidační agentury (ČKA), když z ní zmizelo půl miliardy korun. Ministryně je v současnosti v zahraničí, o přijetí rezignace proto rozhodne až příští týden.

Článek

Ministryně Bérová podle své mluvčí zatím vzala Hořejšího rezignaci na vědomí. Rozhodnutí o přijetí rezignace hodlá učinit příští týden, až se vrátí ze španělské Malagy, kde vede českou delegaci na mezinárodní konferenci eHealth 2006.

Hořejší se tak pravděpodobně stane další osobou, která přijde o svůj post v souvislosti se zmizením půl miliardy korun z dceřiné společnosti ČKA Galileo Real. Už ve středu vláda na návrh ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD) odvolala z představenstva agentury Mojmíra Hampla a Jiřího Juráněho.

"Členové představenstva ČKA pobírají vysoké platy a musejí nést přiměřeně vysokou zodpovědnost za správu a kontrolu prostředků ČKA," zdůvodnil jejich odvolání Právu Sobotka. 

Stamilióny ČKA má prý podnikatel

Půlmiliardu korun, která zmizela z ČKA, má podle serveru Aktuálně.cz podnikatel Miloš Skořepa. Jeho podpis stojí pod jediným písemným dokumentem k transakci, který slibuje zhodnocení agenturních peněz.

Skořepa podle svých slov peníze investoval do akcií a podílů v zahraničních firmách. ČKA dosud uváděla, že peníze jsou v bance ve Švýcarsku. Podle Skořepy státní peníze ohroženy nejsou a všechny se vrátí. Dodal, že neměl tušení o skutečném původu peněz. Podle jeho verze si je půjčil od svého známého Františka Savova, aniž věděl, že jde o stamilióny ČKA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám